joi, 5 august 2010

Mancarica de castraveti

Cauti prin camara un borcan de castraveti murati (vreo 2-3 ai nevoie). Cumperi de la piata niste castraveti proaspeti (3-4 bucati), 2 legaturi de ceapa verde, 1 legatura de usturoi verde/ 1 capatana uscata, 3-4 rosii/ suc de rosii, 2 ardei grasi, niste pulpe de pui/ rata/ gasca/ curcan sau carne macra de vitel/porc (maxim 500 gr), 2-3 legaturi de verdeata (marar si patrunjel), insa eu am folosit cimbru si busuioc (din recolta mea) . De altfel, toate ingredientele sunt din productia "proprie si personala" !!!! Mai putin carnea, ca doar nu era sa tai porcul pentru 500 gr de carne. Pe el, il mai las pan` la Craciun !!!!
Pui o cratita de inox cu ulei la incins in care calesti niste ceapa uscata/verde (daca mai gasesti in piata). Adaugi si un fir de usturoi verde/uscat, taiat marunt. Cand s-au calit adaugi ardeiul gras si rosiile taiate cubulete / putin suc de rosii.
Speli castravetii murati si-i adaugi in cratita. Pui si castravetii proaspeti (mai iau din saratura si acreala celor murati). Lasi la fiert, la foc mocnit, cu capacul pus la cratita. Adaugi si verdeata (cimbru si busuioc in cazul meu) taiate marunt.
Prajesti, fara sa arzi, intr-o tigaie, carnea cam de jumatate, pe toate fetele, in ulei de masline (ca tot costa cat ala de floarea soarelui). Nu naclai carnea in ulei, ca mai are si ea ceva grasime (mai ales cea de zburatoare). Sareaza si pipereaza dupa gust. Poti sa pui si cateva firisoare de ardei iute sau ceva boia de ardei.
Pune carnea (eu am folosit ceafa de porc pe care am taiat-o cubulete marunte, sa se integreze printre legume)  impreuna cu grasimea in care ai prajit-o peste legume, in cratita si lasa sa fiarba cu capacul pus, la foc mic, pana se face carnea. Adauga jumatate din verdeata taiat marunt si mai pune niste suc de rosii, care sa acopera carnea. Mai lasa la fiert cca. 10 de minute. Daca mai este nevoie poti sa mai pui sare si piper.
Pune restul de verdeata (mararul si patrunjelul) si lasa sa se odihneasca mancarea, cu capacul pus si focul oprit, pentru o jumatate de ora. Se amesteca miresmele si se patrunde sosul de mirosul si gustul de verdeturi proaspete.
Secret ! Nu pune apa, ca faci o zeama lunga care scade greu. Dar sa fii atenta sa nu se prinda mancarea. Asa ca trebuie sa ai la indemana o lingura de lemn, cu care sa amesteci daca este nevoie (si cam este).
Mancarica se serveste calda, cu salata verde / salata de varza noua /castraveti murati. Noi am mancat-o cu castraveti murati, daca tot era mancarica de castraveti ...!!!!!!!!
Un vin alb demisec este de neinlocuit.
Atentie ! Daca dai focul mare se arde mancarica, se prinde verdeata de fundul cratitei (iti faci singura de lucru la spalat vasele, iar mancarea isi pierde din gust) si mai sar si stropi din cratita care fac basici pe piele.
Pofta buna !

Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...