joi, 28 octombrie 2010

Clatite cu gem de gutui

Cand ai pofta de ceva dulce ce poate fi mai usor de preparat si mai economicos decat o portie de clatite? Dar cand vrei ceva deosebit de mancat si nu ai foarte mult timp la dispozitie, ce poate fi mai gustos decat o portie de clatite cu sunca si cascaval ???
Clatitele pot si depost doar cu apa si faina, dar si de "dulce" cu de toate.
Clatitele pot fi mancate cu orice, de la gem si crema de ciocolata pana la spanac, ciuperci, piept de pui, sunca si cascaval. Hai sa vedem de aceasta data care este reteta pentru clatite, urmand ca pe parcurs sa facem diverse retete de clatite, pentru toate gusturile.
Ingrediente
150 g de faina
300 ml de lapte
2-3 oua
3 lingurite de unt / margarina vegetala / ulei
o lingurita esenta de vanilie
3 lingurite de zahar
un praf de sare

Mod de preparare

Se pun intr-un castron ouale, laptele, esenta de vanilie, zaharul si praful de sare si se bate bine compozitia din castron, pana cand devine omogena.
Se adauga incetul cu incetul faina, amestecand in continuu la fiecare adaugare, pentru a se omogeniza. Se amesteca in continuare, pana atunci cand dispar cocoloasele. Se adauga doua lingurite de unt / ulei in amestecul format si se amesteca din nou bine pana cand dispar cocoloasele sau orice alta forma de neomogenizare.
Se pune o tigaie pe foc si in ea se pune o lingurita de unt/ulei. Dupa ce s-a incalzit putin tigaia, se pune un polonic de compozitie in tigaie si se intinde, miscand tigaia, pana cand acopera perfect fundul tigaii.Cand incepe sa se rumeneasca pe o parte, se intoarce pe cealalta parte (fie prin aruncare - daca stiti bine sa faceti asta, fie cu ajutorul unui cutit de bucatarie/spatula din lemn).Cand s-a rumenit si pe cealalta parte se ia cu un cutit/spatula sau prin aruncare si se pune intr-o farfurie, care apoi se acopera cu un capac, pentru ca clatitele sa isi pastreze temperatura
Pentru fiecare polonic de compozitie, va iesi o clatita. Se repeta procedeul pana cand se termina compozitia. Un polonic de compozitie ar trebui sa aiba in jur de 40 ml.
Fiecare foaie de clatita obtinuta se unge cu gem (eu am folosit de gutui, ca tot e sezonul lor) si se ruleaza. Pentru desert, se servesc calde, cu gem, crema de ciocolata sau alte umpluturi. Daca doriti sa faceti un aperitiv delicios, renuntati la zaharul din compozitie si ca umplutura folositi ce doriti (ciuperci, cascaval, piept de pui, etc.) Daca vreti sa serviti clatite simple, puteti apela la un pic de zahar vanilat, pentru a le face putin mai gustoase.
                                               
Se aseaza pe platou. Se pot pudra cu putin zahar tos (eu n am avut, asa ca le am lasat simple)
Pofta buna !!!

Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...