duminică, 8 aprilie 2012

Superstitii si obiceiuri de Florii


Duminica Floriilor este cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastile si aminteste de intrarea triumfala a lui Iisus in Ierusalim, insotit de cei 12 apostoli ai sai, unde a fost aclamat de locuitorii orasului si intampinat cu frunze de palmier, dupa unii, cu crengi de maslin sau de curmal, dupa altii. Tot in aceasta zi este si sarbatoarea celor care poarta nume de flori. 

De Florii se mananca peste. Se spune ca tot ce se gateste din peste in aceasta zi are puteri tamaduitoare. De aceea, cine mananca peste in Duminica Floriilor se va lecui de orice boala. 

Asa ca va servesc si eu cu cateva felii de stiuca si crap prajite....

La noi, de Florii, credinciosii aduc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfintite dupa savarsirea Sfintei Liturghii, cand preotii citesc rugaciuni de sfintire a salciei, purtand in maini ramuri inmugurite si lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii, stiut fiind faptul ca salcia are o putere mare de regenerare. 

Dupa slujba de sfintire, fiecare credincios primeste cate o crenguta de salcie pe care o duce acasa si o pune la icoane. La crengutele vechi se renunta numai in momentul in care crestinul aduce altele noi, de la biserica, cu care sa fie inlocuite. 

Iata si matisorii mei (ramurica mica dintre zambilute) sfintiti de la biserica...........


Se crede ca acum, de Florii, pomii prind putere sa rodeasca, de aceea oamenii pun crengi de salcie pe pomi fructiferi sa le dea un imbold pentru rod bogat. In ziua de Florii si stupii se infasoara cu ramuri de salcie sfintite pentru ca si albinele sa primeasca binecuvantare de la Dumnezeu. 
In unele zone, matisorii sunt aruncati in curte cand incepe sa ploua cu gheata, dar principala menire a ramurilor de salcie sfintite este sa apere casa si pe locuitorii ei de duhurile rele. 

In trecut, ramura de salcie sfintita era utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghiteau matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli, iar batranele se incingeau cu salcia ca sa nu mai aiba dureri de sale. In alte zone, exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand veneau de la biserica crezand ca asa vor creste sanatosi si intelepti. 

De Florii se obisnuieste sa se faca de ursita pentru ca, prin diferite metode, fetele sa afle daca se vor casatori in anul in curs. Tot acum se scoate zestrea din casa la aerisit, dar si restul hainelor. 

Se spune ca cine se spala pe cap in ziua de Florii risca sa albeasca foarte repede precum pomii care stau sa dea in floare. 

Oamenii sunt foarte atenti la cum este vremea de Florii, deoarece se crede ca asa cum va fi vremea in aceasta zi, asa va fi si in ziua de Paste. 

La multi ani flori frumoase ce va sarbatoriti azi !!!!

Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...