joi, 30 aprilie 2015

Macrou afumat


In calitate de urmasa a unei mame crescute pe malul Jijiei,  printre alte calitati, am mostenit si pasiunea pentru peste, raci, scoici, melci si alte moluste. Pasine de a le gati si a le manca, bineinteles. Pestele e pe locul 2 dupa raci, insa l-as manca oricand  oricum. Cat despre pestele afumat..ioiii, dezmat. Cu o ceapa rosie strivita sub lovitura pumnului sau cu cativa catei de usturoi curatati chiar si pe jumatate si-o codita de peste aramiu ma poti ademeni .
Si cum in ultimii ani, nu mai esti sigur niciodata pe ceea ce cumperi, m-am hotarat sa mi fac singura peste afumat. Dupa moft si gust. Reteta-i simpla, daca ai o afumatoare. :)  .


Ingrediente:

2 kg macrou, 
sare, piper, 

optional:
frunze de dafin, cimbru, salvie, 

pt fum:
lemn de fag, cires, prun



Preparare:

Se spala pestele, se eviscereaza si se curata de pielita de pe burta si sira spinarii. Daca pestele este prea mare , il putem taia bucati. 

Se clateste in cateva ape cu sare, pana apa ramane curata, fara urme de sange.

Frecam pestele cu sare din belsug si putin piper si-l lasam cateva ore la rece, de preferat peste noapte (pestele isi va trage sare atat cat are nevoie).

Inainte de a-l pune la afumat, il spalam  NUMAI in apa rece (apa calda il inmoaie) il stergem cu un prosop de hartie si-l lasam la uscat 30 minute- o ora. 

Legam fiecare peste de coada, cu sfoara si-i agatam in afumatoare /cuptor.

Facem focul si afumam pestele cateva ore( 5-6 minim).  

Cand prin o culoare aurie sunt gata. Ii scoatem din cuptor si-i servim cu usturoi din belsug sau ceapa rosie. 

Pentru un gust deosebit, peste lemne adaugam frunzele de dafin, cimbru , salvie  sau ce alte ierburi aromatice va plac. 

Afumarea pestelui se poate face si la rece, dar in acest caz, procedura dureaza cateva zile (6-7 in general) timp in care pestele se afuma in medie cam 2-3 ore pe zi, iar in ultimele zile i se dau 2-3 ore fum cald. 

De la Gina am aflat un alt truc  si anume acela de a pune o lingura de zahar pe jar si  pestele va capata o culoare frumoasa aramie si gust de caramel. L-am incercat si asa este. Am servit un macrou deliciosssss. 

Proaspat pusi pe sfoara :)
Rezultat final !

Un comentariu:

Stefy spunea...

data viitoare sa ma invite si pe mine la asemenea ospat. sigur nu refuz invitatia!

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...