joi, 15 decembrie 2016

Rulada cu foi de napolitana


Stefania gazda Provocarii "Week-end cu spor" de decembrie (pfiuu ce fain, acus vine si randul meu) ne-a prezentat cele 3 categorii de retete: fursecuri, prajituri, aluaturi (mai toate dulci normal, doar vin sarbatorile). Dupa ceva studiu amanuntit si sondaj de opinie, am ales castigatoare o delicioasa prajitura cu foi de napolitane, careia i-am adaugat si putina crema de cocos, ca doar nu era sa respect reteta intocmai (de parca nu ati sti ca ce nu avem voie aia facem).

Ingrediente:

3 foi napolitana, 

crema caramel: 
250 gr zahar,
300 ml apa,
300 gr biscuiti,

crema cocos:
250 gr zahar,
100 ml apa,
250 gr unt,
280 gr lapte praf,
200 gr cocos


Preparare:

-  crema de caramel

Caramelizam zaharul. 
Asta inseamna ca punem zaharul intr-o cratita si o asezam pe flacara aragazului, la foc mic, asteptand sa se topeasca (zaharul , nu cratita).
Cand este caramelizat (topit, cu o culoare aramie), adaugam apa si lasam sa fiarba pâna când se dizolva tot zaharul și obtinem un sirop. Adaugam biscuitii macinati sau sfaramati marunt si amestecam bine.

- crema de cocos:

Amestecam apa cu zaharul și le punem la foc mic pâna se topeste zaharul.
Adaugam untul și mai lasam vasul pe foc până se topeste.
În siropul obținut adăugăm nuca de cocos amestecata cu laptele praf.

Cu ambele creme trebuie lucrat cât sunt încă călduțe, altfel foaia de napolitană nu se mai înmoaie si riscăm să se rupă când o rulăm.

Când avem totul pregătit, luăm o foaie de napolitană și întindem un strat generos de cremă de caramel. Peste aceasta punem și un strat de cremă de cocos apoi rulăm  cât de strans putem. O învelim în folie alimentară și o lăsăm la rece cel puțin câteva ore.

Repetam procedeul si cu celelalte foi.

După timpul de așteptare, feliem rulada si o servim.


Trebuie să recunosc că mă speriau astfel de rulade și mi se păreau extrem de dificil de preparat, dar se pare că m am înselat.

PS. daca totusi nu vreti sa o rulati sau aveti impresia ca foile nu se ruleaza cum trebuie , peste cele doua creme mai  puneti o foaie de napolitana si puteti taia prajitura in cuburi, după ce se raceste.



Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...