joi, 19 ianuarie 2017

Spioana, Paulo Coelho

„Sunt o femeie care s-a născut în epoca nepotrivită, și nimic nu mai poate schimba lucrurile. 
Nu știu dacă lumea își va aminti de mine, dar dacă așa va fi, mi-aș dori să mă țină minte nu ca pe o victimă, ci ca pe o persoană care a luat hotărâri curajoase și
 a plătit fără teamă prețul ce trebuia plătit”


Trebuie sa recunosc ca este prima carte, de Coelho pe care o citesc (nu stiu daca-i de bine sau de rau, dar asta e) . A fost o lectură ușoară, o carte pe care am citit-o in 3 ore aproape .

O poveste care se vrea un fel de jurnal, scris de Mata Hari ( Margaretha Geertruida Zelle pe numele  ei adevărat), în ultimele sale zile de viață în închisoare.
 
Din modul în care își începe scrisoarea, dar mai ales prin prisma faptului ca a scris-o, eroina noastră a acceptat faptul că șansele ca ea să fie executată sunt foarte mari.

Violată, la 16 ani, de directorul şcolii, împotriva căruia nu poate face nimic, Margaretha își dorește să scape din această viață si la scurt timp răspunde unui anunţ matrimonial al unui un ofiţer olandez. Se căsătoreşte cu acesta, la 18 ani şi pleacă împreună în Indonezia.

Alături de sotul ei, Margaretha suportă numeroase bătăi și este violată în repetate rânduri, acesta fiind preocupat cu băutura și aventurile amoroase.
Naşte primul copil, un băiat, care sfârşeşte otrăvit de o slujitoare.
La scurt timp apare şi cel de-al doilea copil, o fetiţă, care îi mai alină suferința.
După nașterea acesteia, Margareth reuseste să-și convingă soțul să se întoarcă în Olanda, însa nu-și regăseste locul, astfel încât în mintea ei încolțește ideea de a fugi din nou, de a și lua viața-n piept înca o data.

Cu ajutorul consulatului francez, reușește să ajungă la Paris, (lăsându-și fetița în urmă), unde debutează ca și dansatoare de streaptease . Are o ”carieră” de succes până la începerea Primului Război Mondial. Și de aici, Mata Hari scapă din mâini frâiele propriei sale vieți, fiind prinsă între Germania și Franța, ambele cerând informații și transformând-o într-o spioană.

Cum se termină povestea, n-o să vă spun :) , deși cred că v-ați dat seama până acum. Eu  însă, cu siguranță voi mai cocheta cu Coelho.

Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...