sâmbătă, 30 aprilie 2011

Cozonac cu nuca, rahat si 100 oua


 A venit si Pastele mult asteptat cu gandul la cozonac, oua rosii, pasca si drob de miel !!!Dar cel mai mult si mai mult mi-a fost gandul la cozonacul pufos si delicios copt in cuptorul cu lemne...Si anul acesta, ca si in ceilalti ani, "productia" de cozonaci a fost pe masura ..10 la numar . Desi initial eram hotarata sa fac doar 4 la cuptorul aragazului, parca nu simteam aroma Pastelui ...asa ca ....pusa pe fapte mari si cu ajutoare pe masura (una bucata mama din dotare) am pregatit covatica si ingredientele pentru "armata" de cozonaci.


Ingrediente (pt.12 cozonaci):

8 kg faina,
100 oua (doar galbenusurile),
4 l lapte,
1 l ulei,
2,400 kg zahar,
trei sferturi pachet drojdie,
zahar vanilat,
1/2 kg stafide, 
1/2 l bere,
3 esente rom (Dr.Oetker),
3 esente vanilie (Dr.Oetker),
3 esente migdale (Dr.Oetker),
coaja de lamaie rasa (de la 3 lamai),

Umplutura:
3 kg nuca,
3 kg rahat,
300 gr stafide,
2 l lapte,
1 kg zahar,

Suplimentar:
1/2 kg faina pt intins foile de cozonac,
4 oua pt uns cozonacii,
200 gr untura pt uns tavile in care se aseaza cozonacii.


Preparare:
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei , nu de la rece/frigider pentru a obtine un aluat care va creste repede.

Pasul 1: Maiaua
Drojdia se amesteca cu 1/2 kg zahar .
1/2 l lapte se pune la incalzit si se amesteca cu 1/2 kg faina apoi se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se amesteca cu drojdia si se lasa la crescut cam 15-20 minute.

Pasul 2: Ouale
Se separa albusurile de galbenusuri care se amesteca cu 8 lingurite de sare (daca faceti mai putina compozitie, calculati o lingurita de sare la 1 kg de faina). Tot in galbenusuri se adauga si esenta si se amesteca bine.

Pasul 3: Laptele
Laptele se fierbe , dupa care se adauga stafidele si se lasa la racit.

Pasul 4: Nuca:
Nuca macinata se amesteca cu aproximativ 2 l lapte (in functie de cat de moale doriti sa fie) si cu zahar dupa gust).
Pasul 5: Rahatul
Rahatul se taie felii la marimea si grosimea dorita.

Sfat:  Rahatul se taie mai usor si nu se lipeste de cutit, daca trecem lama cutitului prin faina o data la 2-3 patratele de rahat.

Pasul 6: Framantatul
Se pune faina intr-un vas incapator, se face o gaura in mijloc, se toarna maiaua, coaja de lamaie si se incepe framantarea adaugand incet incet ouale si laptele caldut (NU fierbinte) cu stafide cu tot.
PS: pentru a obtine un cozonac pufos si care sa se rupa in fasii, se framnata aluatul (atunci cand il intoarcem) intr-o singura directie.
Treptat adaugam uleiul si berea. Si framantam aproximativ 1 ora si 30 minute, dupa care lasam aluatul la crescut cam 2 ore (la caldura, acoperit cu un prosop).

Pasul 7: Impletirea cozonacilor
Se taie bucati de aluat  (cam 400 gr) si se intinde foaia pe o suprafata tapetata bine cu faina (sa nu se lipeasca). 
Pentru cozonacul cu nuca, pe fiecare foaie intindem un strat cu nuca , apoi unul cu rahat si cateva stafide. 

Pentru cozonacul cu rahat, pe fiecare foaie presaram doar un strat de stafide si unul de rahat.
.....apoi rulam.....
Din doua astfel de foi, prin impletire se obtine un cozonac care se aseaza in tava unsa cu grasime (untura de porc) si se mai lasa la crescut cam 30-40 minute.

Dupa impletirea tuturor cozonacilor, se ung cu galbenus de ou batut cu 2-3 linguri de ulei.....
 ......si se dau la cuptor pentru 40-45 minute, pana se rumenesc.
...se pudreaza cu zahar vanilat....
                                   

Cam asta a fost povestea cozonacilor care au stat cuminti pe masa noastra de Paste alaturi de ouale incondeiate si multe alte bunatati .

miercuri, 27 aprilie 2011

Drob de miel cu oua fierte in mijloc



Ingrediente:

500 gr organe de miel (splina, ficatul, rinichii, inima)
5 fire de ceapa verde / 2 cepe uscate
5 fire de usturoi verde 
3-4 oua
1 legatura patrunjel,
1 legatura marar,
1 legatura hasmatuchi,
1-2 morcovi, 
sare, piper, 
4 oua fierte , tari


Preparare:

Se spala organele si se pun la fiert impreuna cu morcovul, ceapa si usturoiul (daca folositi uscate) pentru circa 30 minute.  
Daca aveti ceapa si usturoi verde le taiati marunt si le caliti un pic impreuna cu verdeata(marar, patrunjel, hasmatuchi).
 Se scurg de apa si se lasa la racit cam 10 minute, dupa care, toate ingredientele (mai putin ouale) se dau prin masina de tocat. Se adauga ouale crude, se amesteca bine si se condimenteaza dupa gust.

Amestecul astfel obtinut se imparte in doua parti egale.

Intr-o tava (eu am folosit de chec) tapetata cu hartie de copt se aseaza jumatate din cantitate, se pun ouale fierte  si taiate in jumatate (in cazul meu), si se adauga restul de compozitie.Se unge cu un ou batut bine (ca pentru snitele) si se da la cuptorul preincalzit pentru circa 50 minute.


 Se serveste cu ceapa verde si ridichi. Pofta buna !!



Simfonia oualor incondeiate


Astăzi în sufragerie
Dormitau pe-o farfurie,
Necăjite si mânjite,
Zece ouă înrosite.

Un ou alb, abia ouat,
Cu mirare le-a-ntrebat:
- Ce vă este, frătioare,
- Ce vă doare?
Nu vă ninge, nu vă plouă,
Stati gătite-n haină nouă,
Parcă, Dumnezeu mă ierte,
N-ati fi ouă...
- Suntem fierte!
Zise-un ou rotund si fraise
Lânga pasca cu orez.
Si schimbindu-si brusc alura,
Toate-au început cu gura:
- Pân'la urmă tot nu scap!
- Ne găteste de paradă.
- Ne ciocneste cap în cap
Si ne zvârle coaja-n stradă...
- Ce rusine!
- Ce dezastru!
- Preferam să fiu omletă!
- Eu, de m-ar fi dat la closcă,
As fi scos un pui albastru...
- Si eu unul violet...


- Eu, mai bine-ar fi să tac:
Asa galben sunt, că-mi vine
Să-mi închipui că pe mine

M-a ouat un cozonac!...

luni, 18 aprilie 2011

Pulpe de pui cu bere

O noua zi in care nu am chef de bucatarit, insa atat stomacul meu cat si ceilalti membri ai familiei bateau din picioare ca le este foame, asa incat m-am hotarat sa fac ceva rapid, gustos si care sa nu necesite o prezenta prea mare "la coada cratitei". Si m-am oprit la o reteta de pulpe de pui cu bere...
Pret aproximativ ..cam 25 lei.

Ingrediente:

pulpe de pui cat sa umpli o tava mare
1/2 l bere (de preferabil neagra pentru ca da o culoare foarte frumoasa carnii)
3 catei usturoi
1/2 lamaie feliata
piper macinat
boia de ardei dulce
sare
cimbru

Preparare:
Pulpele se spala si se curata de cotoare si pene, eventual se parlesc, apoi se taie bucati potrivite si se cresteaza din loc in loc. Le ajezam in tava si le condimentam.
 
Turnam berea pe langa carne. Cantitatea de bere este aproximativa. Pulpele trebuie sa fie acoperite pana la jumatate cu bere. Adaugam usturoiul si lamaia taiate feliute.

Se baga tava la cuptor pentru aproximativ 40 minute. Cand carnea prinde o culoare aramie se scoate si se serveste calda, cu garnitura de orice fel . Noi am servit-o cu morcovi sote . Pofta mare !!

joi, 14 aprilie 2011

Inimi de pui prajite

Ingrediente:
1 punga inimioare de pui (cam 500 gr),
condimente după gust (sare, piper, cimbru )

Preparare:
Se spala inimioarele, se desfac pe jumatate pe lungime, se condimenteaza si se pun la prajit intr-o tigaie fara ulei (sau cu maxim 2-3 picaturi). Eu am folosit vestita tigaie "dry cooker" , insa inainte de a o achizitiona foloseam o tigaie din aia cu gratar pe fund.  
 
Sunt gata in aproximativ 10-15 minute. Alaturi de un piure sau orice alta garnitura doriti, va potoliti foamea imediat, fara a sta prea mult in bucatarie.  Pofta buna !!!

miercuri, 13 aprilie 2011

Cartofi dumicati

Vineri. Zi de post. Nemaistiind ce sa fac de mancare, de post, mi-am amintit de acesti cartofi "dumicati" denumire sub care ii stiu de la o vecina la care am mancat prima data asa ceva. De fapt e clasicul piure de cartofi prajit un pic si amestecat cu ceapa calita si bulion. O..bunatate.

Ingrediente:
 1kg cartofi,
1 ceapa,
2 linguri de bulion,
sare, piper.

Preparare:
Se curata cartofii, se fierb si se paseaza pentru piure, cu un cub de margarina (pt. zilele de post) sau cu unt (pt. un gust delicios). 
Intre timp se curata ceapa, se taie marunt si se caleste putin. Se adauga piureul, se condimenteaza si se amesteca bine. Dupa vreo 5 minute se adauga bulionul si amestecam din nou, lasand la foc mic pentru inca 5-10 minute. Sfat: aveti grija sa mai amestecati din cand in cand , ca altfel, se lipeste piureul de vas.
Pofta buna.
Eu l-am servit simplu, doar cu muraturi, insa sotulica a beneficiat si de o portie de inimioare de pui la gratar (deh, mai ateu din fire, nu le prea are cu postul) !!

marți, 12 aprilie 2011

Taitei cu mere si nuci

Rasfoiam o revista de bucate si am dat peste aceasta reteta. Nimic deosebit sau ...complicat, insa trebuie sa recunosc ca ...vreo doua zile m-am gandit doar la ea, asa incat mi-am cumparat ingredientele necesare si am pornit la treaba. Bineinteles, am pus totul pe seama "poftelor" !!!

Ingrediente:
1 kg mere,
250 gr taitei,
200 gr nuca,
2 plicuri zahar vanilat,
200 gr zahar,
1 esenta,
scortisoara,
2 linguri ulei (un cub de unt).

Preparare:
Merele se curat de coaja si de seminte si se taie felii. Apoi se calesc foarte putin in cele 2 linguri de ulei /unt. La final se adauga esenta, scortisoara si zaharul (sicel vanilat si cel simplu).
Miezul de nuca se sfarama in bucati potrivite si se amesteca cu 2 linguri de zahar.
Taiteii se pun la fiert pentru 5-8 minute, in apa clocotita.

Intr-un vas yena/tava mai inalta se aseaza un stat de taitei, apoi se continua cu un strat de mere, si tot asa pana ramanem fara ingrediente, avand grija ca ultimul strat sa fie de taitei.
Se adauga miezul de nuca sfaramat si se da cuptor pentru 30 minute, la foc mediu.
Se lasa sa se raceasca si apoi se serveste. Pofta mare !!!
Cu floare alba pentru fetite si albastra pentru baietei !!!

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...