marți, 25 decembrie 2012

Chisca

E Craciunul!!!! E acea perioada a anului cand trebuie sa fim mai buni, mai curati, mai voiosi. Sau , cum vazusem la un desene animat "e perioada cand trebuie sa daruim si sa stam mai mult in familie". Insa e si acea perioada din an pe care Ghita, porcul, o uraste...si sincer, din punctul asta de vedere si eu o urasc. E acea perioada din an, in care petrec in bucatarie cel putin 2-3  zile, ca deh, trebuie facute bucate: chisca, caltabos, carnati, racituri, afumaturi...si nu se mai termina lista.....Dar, e minunat !!! E Craciun !!!

Ingrediente:
1 mat de chisca (adicatelea intestinul gros de la porc),
500 gr carne porc (tocata)
1 ceasca orez (cam 200 gr)
4 cepe mari,
1 legatura marar,
sare, piper dupa gust.
Preparare:
Intai si intai se curata bine matul de chisca. (eu il intorc pe dos - ca pe sosete- si il rad usor de surplusul de grasime cu o lingura de lemn, pentru-ca astfel mi se pare ca nu are acel miros "de porc". Insa nu e obligatoriu. Poate fi doar foarte bine spalat).
Se taie ceapa marunt (dupe ce se curata evident!) si se pune la calit. Cand devine sticloasa se adauga orezul, se pune o ceasca mica de apa si se lasa la fiert pana scade apa. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca, apoi adaugam carnea de porc tocata si mararul . Se ocndimenteaza dupa gust si se umple chisca. (atentie insa, nu ghiftuiti matul pana la refuz, ca riscati sa se sparga la fiert).
Dupa ce am umplut matul de chisca, le punem la fiert in apa clocotita (nu rece !!). Se poate servi atat fiarta cat si prajita.

luni, 17 decembrie 2012

2013

Pentru-ca anul asta sigur nu mai reusesc sa postez ceva, inchei aici bloggareala si va doresc 


SARBATORI CU BINE !!!!!


luni, 3 decembrie 2012

Pulpe de curcan cu ceapa si scortisoara

Asta e o reteta pe care probabil ati mai vazut-o pe blog, insa care intre timp a disparut, datorita unor incercari de "cosmetizare" , cand din greseala, sau gresala??,  in loc sa etichetez cum trebuie, am sters o serie de postari cu "carne de curcan/curca" , asa ca trec direct la subiect....nu inainte de a va spune ca delicatese puteti savura si la multe restaurante din Bucuresti
Ingrediente:
2 pulpe de curcan (mama, ce ma enerveaza ca toate tipurile de carne sunt la masculin: curcan, pui, porc, iepure....)
2 cepe medii,
1 lingurita scortisoara,
sare,piper.
Preparare:
Intai si intai, pulpele de curcan se fierb (cateva clocote), apoi se aseaza intr-un vas pentru cuptor.  Ceapa se taie felii (cercuri) cam de 2 cm grosime si se aseaza pe langa carne. Se adauga scortisoara, 2 linguri de ulei si cam 150 ml apa si se da la cuptor pentru aproximativ 50 min.
Pofta buna !!!



Cu aceasta reteta particip la cursa pentru un logo personalizat.
 Organizatoarele  acestui concurs sunt Claudia  si  Ama

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...