vineri, 28 noiembrie 2014

Briose cu cacao si smantana























Luna aceasta, la Provocarea Mistery box challange, gazda, Margareta ne-a pus sa gatim cu oua, smantana sau frisca, lapte, cacao, piept de pui, ceapa, usturoi, rosii iar ingredientul vedeta nuca. Si...am ochit 4 ingrediente dintr-o lovitura (cu tot cu ingredientul vedeta). Putine ingrediente dar....delicioase briose


Ingrediente:

3 oua, 
150 gr smantana,
100 gr miez nuca,
5 linguri cacao, 
1 cana faina, 
5 linguri zahar, 
5 linguri ulei,
1/2 pliculet praf de copt

Preparare:

Am separat albusurile de galbenusuri.

Albusurile le-am batut spuma cu 1/2 lingurita sare si zaharul.

Galbenusurile le-am mixat cu praful de copt stins cu o lingura de otet, dupa care le-am adaugat peste albusuri.

Am adaugat faina, putin cate putin, amestecand cu o lingura de lemn / spatula.

La final am adaugat miezul de nuca (din care am oprit 2 linguri pentru ornarea finala) si smantana. 

Am impartit compozitia in 2 parti egale. Intr-o parte am adaugat cacaoa si am omogenizat. 

Am umplut fiecare forma de briosa cam pe  trei sferturi cu compozitiile (am pus si alba si neagra in acelasi timp) fiecare culoare in jumatatea ei, pentru a obtine briose duo (jumatate albe, jumatate maro), dupa care le-am dat la cuptor.

Dupa aproximativ 15 minute, am presarat pe briose miez de nuca si putin zahar si le-am dat din nou la cuptor pana s-au rumenit.



miercuri, 26 noiembrie 2014

Bruschette cu rosii si usturoi


Deci...sa incepem cu o concluzie: luna aceasta, Kadia - gazda de Provocare secreta m-a lovit atat de rau incat mai simt si acum urmele loviturilor. Cum de ce? Pai mi-a repartizat blogul Iulianei, un blog care este asa cum mi-as dori sa ajunga vreodata-n viata si al meu: structurat, cu retete si fotografii superbe, cu povesti pe masura, cu...de toate.
Si desi ochisem o reteta nu complicata, lovita de ghinion, daca sunteti curiosi, o sa va povestesc, am ajuns sa pregatesc doar bruschette cu rosii si usturoi , delicioase de altfel. 


Ingrediente:

4 felii de paine, 
2 rosii, 
2 catei usturoi, 
3-4 fire patrunjel , 
sare, ulei de masline.

Preparare:

Oparim rosiile 2-3 minute in apa clocotita, apoi le cojim de pielita si le taiem cubulete.

Usturoiul il zdrobim si-l adaugam peste rosii.

Punem si patrunjelul tocat .

Prajim feliile de paine.

Pe fiecare felie de paine punem cu darnicie din amestecul de rosii si usturoi, condimentam cu sare si scaldam din belsug cu ulei de masline.



Si desi par o simpla gustare, va spun ca pot inlocui cu succes orice masa a zilei . Singurul inconvenient e usturoiul , daca ai programata o intalnire :)

marți, 25 noiembrie 2014

Tort cu piscoturi, fructe si 2 (doua) creme: de vanilie cu mac si de zmeura.



Ingrediente:

blat:
1 pachet piscoturi

optional:
1 portocala,
1 kiwi,
figurine decor,
200 gr ciocolata neagra.

crema de vanilie:
1 litru de lapte
1 pastaie de vanilie sau zahar vanilat
5 galbenusuri
5 linguri zahar 
6 linguri amidon
5 linguri lapte
200 gr unt
5 linguri zahar pudra,
2 linguri mac

crema de zmeura:
5 linguri zahar,
300 gr zmeura,
5 foi de gelatina;
200 ml. frisca,


Preparare:

Crema de vanilie:
Laptele se pune la fiert cu pastaia de vanilie sau zaharul vanilat.

Separat, se freaca cele 5 galbenusuri cu  zaharul. Se adauga amidonul  si  laptele rece. Amestecam.

Cand laptele cu pastaia de vanilie incepe sa fiarba adaugam compozitia de oua si mai lasam aproximativ 5 minute pe foc foarte mic .Oprim focul si dam la rece.

Cand crema s-a racit adaugam untul frecat spuma cu zaharul pudra.

Adaugam macul, omogenizam si lasam la rece pentru 30 minute.

Crema de zmeura:

Zdrobim zmeura si punem piureul la foc mic. Lasam sa dea cateva clocote si adaugam gelatina dizolvata in putina apa rece. Amestecam, oprim focul si lasam la racit.

Separat batem frisca cu 5 linguri de zahar, apoi o adaugam peste pirueul de zmeura racit. Crema rezultata  o dam la frigider pentru 30 de minute.

Asamblare tort:

In forma de tort sau o tava rotunda sau patrata, sau ce forma vreti sa aiba tortul asezam o folie alimentara apoi felii de portocala si ornamente de prajituri (eu am avut inimioare mov & roz). Peste acestea , turnam un strat de crema de vanilie si uniformizam.

Urmeaza un rand de piscoturi si un strat de crema de zmeura.

Peste crema de zmeura mai punem cateva felii de fructe si un nou strat de piscoturi.

" Invelim" tortul cu folia alementara si dam la rece pentru minim 2 ore.

Intre timp topim ciocolata cu 2 linguri de lapte, si pe o bucata de hartie de copt deseman diferite figurine pentru decor: inimioare, stelute, fundite, omuleti  in cazul meu. Voi...dupa imaginatie.

Scoatem tortul din frigider, inlaturam folia si-l rasturnam pe platoul /tava pe care-l vom servi.

Ornam pe lateral cu ciocolata topita peste care presaram ciocolata rasa. Deasupra infingem cu grija figurinele de ciocolata (care, intre noi fie vorba au fost efectiv vanate si devorate de kinderul din dotare)



joi, 20 noiembrie 2014

Chiftele din dovleac


Aceste chiftele s-au nascut dupa vreo 4 zile, la cina (singura masa pe care, din pacate, o iau impreuna cu familia) am avut carne de pui cu cartofi (diferite variante : piure, natur, prajit...etc) si-am zis "gata, in week-end intram la meniu ovo-lacto-vegetarian". Si cum sunt fan dovleac, asta a fost. 


Ingrediente:

 2 cartofi,
1/2 dovleac placintar 
1 ceapa, 
3catei usturoi,
2 oua, 
4 linguri faina grau, 
4-5 fire patrujel verde, 
sare-piper.


Preparare:

Am curatat dovleacul si cartofii, i-am dat prin razatoarea mare, dupa care i-am pus la scurs. (lasa f.multa zeama).

Am taiat o ceapa marunt si am calit-o, impreuna cu cateii de usturoi zdrobiti.

Am adaugat ceapa peste dovleacul scurs. Am adaugat cele 2 oua, sa se lege compozitia si faina de grau. Am condimentat dupa gust si am amestecat.

Am adaugat si patrunjel verde tocat marunt.

Am format bile pe care le-am aplatizat si le-am prajit in ulei incins, pana au capatat o culoare galbui aramie.

Am scos pe un servet de hartie pentru a elimina surplusul de ulei si am servit.




miercuri, 19 noiembrie 2014

Philips, ajutorul mic dar voinic


Totul a inceput cu completarea unui chestionar Buzzstore in cadrul campaniei de testare Philips. Recunosc ca am pândit efectiv startul campaniei (se vorbise despre ea, cu cateva zile inainte) iar cand a aparut chestionarul l-am completat aproape pe nerasuflate. Am asteptat finalul perioaadei de înscrieri si am verificat lista caştigătorilor . Nu-mi venea să cred, eram unul dintre ei. În maxim 5 secunde mai tarziu sunam deja acasa sa mă laud .
Am aşteptat cu nerăbdare curierul (un week-end intreg, va daţi seama??), am înşfăcat coletul şi am gonit pâna acasa cu sufletul la gura. L-am desfăcut si cand am vazut ce era in cutie n-am fost în stare să exclam decat ...wooooaaawwww !! Dar în minutele urmatoare cautam prin cutie dupa instructiuni. Mi s-a parut muult prea complicat de utilizat. Si mai ales, ca nu e inca al meu, cu acte in regula (dar va deveni daca ma ajutati voi) l-am utilizat cu teamă.


Detaliile tehnice despre statia de calcat , oferite de producator sunt 100% adevarate. Chiar este un produs demential (cum îmi place mie sa spun) cu care:
  • reduceţi de două ori timpul de călcare cu abur de înaltă performanţă. Aburul pătrunde în profunzimea ţesăturii, făcând călcatul mai rapid şi mai uşor, chiar şi pe articole vestimentare dificile. Cu cât folosiţi mai mult abur, cu atât călcaţi mai bine şi mai repede.
  • puteţi călca aproximativ 2 ore fără întrerupere, datorită rezervorului de apa de 1,7 l . Si credeti-ma dupa 2 ore de indreptat cute la haine, meritati o pauză.
  •  puteți așeza talpa fierului pe husa mesei de călcat , întotdeauna în siguranță. Nu deteriorează nici masa de călcat, nici hainele. Are un design ideal, care il face usor de utilizat si nu te doare incheietura mainii de la miscarile dute-vino. 
  • are un sistem de fixare foarte sigur, ce face statia usor de transportat,
  • poti calca orice fel de tesaturi fara a fi nevoita sa schimbi temperatura in functie de ţesatura calcata,
  • are un sistem anticalcar care te scapa de grija depunerilor de calcar, indiferent de apa folosita (desi se recomanda apa distilata sau apa plata, pentru a lungi durata de viata a filtrului).
Specificatiile tehnice detaliate le gasiti pe site-ul Philips si trebuie studiate pentru a vă convinge 100% ca merita pana la ultimul banut.

Si inca un plus....jucaria , monstruletul de carpe, a devenit adorata fie-mii, motiv pentru care doarme cu el in pat :).

Vechi si nou
Si dovada ca orice barbat poate fi convins sa calce ... haine !!!


miercuri, 12 noiembrie 2014

Salata de ciuperci cu maioneza si usturoi


Cand vine vorba de petreceri, aniversari, musafiri , etc.  se impune alcatuirea unui meniu cat mai variat, mai aspectuos si mai gustos. Si din acest meniu nu lipsesc niciodata salatele. Si cand spun salate, ma gandesc la salatele cu multe calorii, cu "de toate" si mai ales cu multa maioneza.  Nici vorba de ceva "light" . Iar in top se afla salata de ciuperci / bureti cu usturoi si maioneza. Da, da...stiu...usturoiul miroase....chestii trestii balarii. Insa cand toata lumea se infrupta din bunatati, nu se mai simte. 


Ingrediente:

1 cutie ciuperci feliate,
3-4 catei usturoi, 
sare, piper, 
2 oua si ulei (pt maioneza).

Preparare:

Ciupercile se scurg de apa.

Se curata si se piseaza cateii de usturoi dupa care se adauga peste ciuperci. 

Fierbem 1 ou tare. Intr-un vas punem galbenusul fiert si cel crud, adaugam putin ulei si mixam. Din cand in cand mai adaugam cate putin ulei si iar mixam. Si repetam operatiunea pana obtinem cantitatea de maioneza dorita. 

Atentie, nu puneti mult ulei deodata ca "se taie" maioneza. Iar de patiti o astfel de pozna, adaugati putin sifon / apa minerala si amestecati din nou. Se "repara".

Adaugam maioneza peste ciuperci, omogenizam, potrivim de gust cu sare si piper, ornam si servim.



luni, 10 noiembrie 2014

Tarhon in otet


De vreo cativa ani am un ditai ghiveciul cu tarhon. Am pus asa intr-o doara seminte dintr-un pliculet si a rasarit. La inceput firav, cu teama, apoi de la an la an tot mai des si mai frumos. Anul acesta chiar am avut o recolta pe cinste, dar ....pentru-ca se apropie iarna si nu mai am loc pentru el in casa (din vina altor plantute ce necesita o atentie si-o atmosfera ceva mai speciala) l-am tuns pentru ultima oara in acest sezon si l-am dus la beci (ghiveciul). Rodul de verdeata l-am impartit....pentru pus la uscat si pentru pus la borcan. 


Ingrediente:

un manunchi zdravan de tarhon, 
2-3 catei usturoi, 
1 lingurita sare, 
otet alimentar pentru muraturi si conserve (9 grade).


Preparare:

Am spalat tarhonul si l-am curatat de frunzulitele uscate, apoi l-am asezat intr-un borcan sterilizat. Printre firele de verdeata am aruncat si 3 catei de usturoi (nu stiu de ce, asa mi-a venit). 

Am adaugat lingurita de sare si otet pana am umplut borcanul. 

Am pus capacul si l-am pus la pastrare in camara, la loc rece, in asteptarea felului de mancare ideal  :))




Reduceri masive in luna cadourilor doar pe Portokal.ro