Postări

Se afișează postări din martie, 2015

Buna Vestire - traditie romaneasca

Imagine
Dragii mei, dupa cum bine stiti ieri a fost Buna Vestire, sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu si este cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului.
Si daca tot e Buna vestire, si in aceasta zi se vestesc lucruri frumoase, 
nu pot sa nu va vestesc si eu 

Proiectul "Traditie si gastronomie romaneasca"
lansat de Gina, prietena draga (momentan doar in mediul virtual, dar sper ca ne vom intalni si fata-n fata intr-o buna zi) si stapana la Pofta buna .
E un proiect frumos despre traditii si bucatarie romaneasca, pentru-ca, nu-i asa,  avem si noi romanii traditii frumoase si mancaruri delicioase. Doar ca nu prea stim sa le promovam. Dar pe alea "importate" mamaaaa ce repede le adoptam. 
Exista si un grup de FaceBook unde va puteti abona pentru a participa la provocare, pentru a fi la curent cu noutatile si de ce…

Inimi de pui cu broccoli si susan

Imagine
Aceasta reteta are la baza "mancarea de vita cu broccoli" pregatita de Liana & Laura, doua surori din Cluj ce se completeaza reciproc in a lor bucatarie transilvaneana din mediul virtual. E drept ca am modificat reteta pe ici pe colo, dar am pastrat ingredientul vedeta :broccoli :))), chiar daca a fost unul cam ingalbenit de vreme, uitat print-un colt de frigider cam mult timp.  Iar daca va spun ca reteta merge la Provocarea secreta de martie gazduita de Paula, care de luna asta s-a mutat in casuta noua, atunci sigur va fac curiosi. 

Ingrediente:

400 gr inimi de pui,
1 ceapă,
1 morcov, 
1 căpățână broccoli, 
5-6 rosii cherry,
1 bucata de ghimbir- cam 2 cm, 
3-4 căței de usturoi,
3 linguri sos de soia ,
2 linguri amidon de porumb,
1 lingura oțet de orez,
1 lingurita zahăr ,
4 linguri ulei de porumb,
1 lingura seminte de susan,
sare, piper


Preparare:

Intai de toate, pregatim sosul in care vom marina carnea, amestecand sosul de soia cu amidonul de porumb.

Curatam inimile de pui si le cresta…

Paine impletita din colacei

Imagine
Ingrediente:

200 ml lapte,
un pliculet de drojdie uscata,
o lingurita sare,
500 gr faina,
50 ml ulei,
un ou pentru uns 




Mod de preparare:

Incalzim laptele si dizolvam drojdia in el.

Intr-un vas  cernem faina, facem o adancitura in mijloc si adaugam sarea si drojdia dizolvata-n lapte.

Framantam pana ce aluatul se dezlipeste vas.

Punem ulei pe maini, cate un pic si framantam bine pana aluatul devine nelipicios.

Acoperim aluatul cu un prosop si lasam la dospit cam  o ora, la loc ferit de curent.

Impartim aluatul in 8 bucati egale. Din fiecare bucata de aluat impletim cate un colacel mic.

Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina si asezam colaceii. Intai asezam unul in mijloc iar in jurul lui ii punem pe ceilalti 7(sub forma unei flori). Mai lasam la crescut 20-30 minute.

Ungem colaceii cu oul batut, si dam la cuptor pentru aproximativ 40 minute.


Aceasta postare mege la Provocarea Week-end cu spor  gazduita de Stefania, de pe al carei blog am ales o  paine margareta.

Salata cu ton, fasole si oua de prepelita

Imagine
Pentru mine, salatele au fost mereu o salvare, dupa paste bineinteles, cand sunt in pana de idei. Fie ceva mai consistente pentru micul dejun, fie garnitura la pranz, fie o cina tarzie.... Cat despre combinatii...aici lista ramane deschisa. Cred ca pot face salate si supe crema din aproape orice. Ca-s legume (crude sau fierte), ca-i carne, ca-i peste, toate se pot combina. Insa, dupa salata de rosii cu ceapa si branza sarata, asta de v-o prezint azi e in topul preferintelor.   Sanatoasa ! Satioasa ! Gustoasa !

Ingrediente:

1 conserva ton bucati in ulei vegetal (Sunfood),
1 ceapa alba medie,
4-5 oua prepelita,
5-6 masline negre,
300 gr fasole,
1 legatura patrunjel,
sare, piper,
otet, ulei de masline.


Preparare:

Fierbem ouale, le curatam si le taiem in jumatati.

Daca folositi fasole din conserva, doar le scurgeti de apa si le clatiti. La fel de bune sunt insa si fasolele fierte de dvs., doar ca ina cest caz timpul de preparare se lungeste. Deci fierbem fasolele (in doua ape), le scurgem de apa si …

Chec grecesc cu portocale si nuca macinata

Imagine
Ingrediente

blat:
2 oua,
200 ml iaurt,
280 gr faina,
100 gr zahar,
100 ml ulei,
1 praf de sare,
1 lingurita praf de copt,
1/2 lingurita bicarbonat,
coaja rasa de la 2 portocale,
esenta vanilie

Sirop:
sucul de la doua portocale,
100 gr miere,
50 gr miez de nuca.


Preparare:

Am amestecat cu telul toate ingredientele umede : ouale, iaurtul si uleiul, apoi am adaugat zaharul si faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul. Am presarat sasea, coaja de portocala si esenta de vanilie. Am omogenizat. Am mai adaugat si 3 linguri de nuca macinata. 
Am pus compozitia in tava (tapetata cu hartie de copt) si am dat la cuptorul incalzit in prealabil pentru aproximativ 40 minute. 
Cand a trecut testul scobitorii am scos checul si l-am lasat la racit. 
Intre timp, am pregatit siropul . Am amestecat sucul de la cele 2 portocale cu mierea de albine. 
Am intepat checul din loc in loc si am turnat siropul. 
Am lasat la rece 3 ore, am presarata miezul de nuca si am servit. 

Aceasta reteta merge la provocarea secreta

Paste cu branza de vaci, la cuptor

Imagine
Nu stiu ce relatie aveti voi cu pastele, insa eu le iubesc. In fel si chip si in orice culoare (rosii, negre, albe, verrzi...) . Motivul e simplu: ma scot din incurcatura atunci cand sunt in criza de timp sau in pana de idei. Merg de minune si ca fel principal si ca garnitura si ca desert. Ca sa nu mai spun, ca restul ingredientelor pot fi ....aproape orice :)


Ingrediente:

300 gr paste,
500 gr branza vaci, 
1 ardei kapia, rosu, 
1 ceapa, 
2 oua,
100 ml iaurt,
rosii uscate in ulei de masline, 
sare, piper, cimbru uscat, 
2-3 fire patrunjel verde.


Preparare:

Fierbem pastele 5 minute in apa cu putina sare. Le scurgem si le clatim cu apa rece.

Taiem ceapa marunt si o calim cu o lingura de ulei. Adaugam si ardeiul capia.

Branza o amestecam cu ouale si iaurtul . Condimentam dupa gust cu sare, piper si cimbru. Adaugam ceapa si ardeiul calit, dar si rosiile uscate. Toata compozitia o turnam peste paste si amestecam.

Ungem o tava cu ulei si turnam pastele. Acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptor, …