marți, 31 martie 2015

Hrana bio pentru gradina


O sa incep prin a va spune ca stau la casa "pe pamant" de cand ma stiu. Aici am crescut, aici am ales sa-mi cresc puiul. Pentru o copilarie curata si frumoasa asa cum am avut si eu. Pentru o copilarie in care sa poata alerga dupa catel, sa traga pisica de coada, sa fugareasca gainile bunicii sau mai stiu eu ce alte sotii. O copilarie in care "tehnologia" (tableta, calculator s.a.) sa aiba un loc cat mai mic pe lista ei de prioritati. 

Si asa cum e normal, sau cel putin mi se pare mie normal,  avem si noi o gradina cu flori si gazon. Gradina pe care in fiecare primavara o amenajam altfel. Si asta implica curatenie....sa strangem frunzele uscate, crengute de la copaceii ornamentali sau de la marul (caruia nimeni nu-i stie adevarata varsta) batran din colt, care peste iarna au stat amortite sub zapada. Acum trebuie stranse pentru a face loc ghioceilor, zambilelor si mai ales firelor firave de iarba. Ne inarmam cu greble, cosuri, var, pensoane si voie buna si trecem la treaba. Fiecare cat si cum poate. Tundem, smulgem, varuim, plantam....si cate si mai cate. Suntem mai ceva ca o armata de furnicute.

Kinder-ul din dotare participa activ la campania de primavara. Mai cara o crenguta, mai rupe o floare "pentlu tine mami", se mai preface in bondarel si ne ameninta ca ne inteapa....iar noi  astia mari si far` de minte , ne "Speriem" si alergam de frica bondarelului fioros. Se distreaza copios si cand gaseste o rama sau un melc amortit abia scotandu-si coarnele din cochilie. Totul e cuprins de hohote de ras de copil fericit.

....dovada.....

Adunam mormane intregi de resturi vegetale, carora le dam foc si le pazim "sa nu sara scantei si sa provocam un dezastru" . Si la final adunam cenusa si o ducem la gunoi, pentru a lasa terenul curat. Ei...nu-i asta munca de Sisif ? Nu irosim in acest fel, o sursa de ingrasamant natural? Unde mai pui ca ne afumam si mirosim a fum jumatate de zi .

Si uite-asa, dupa o zi istovitoare de munca,  in fiecare an, ne spunem ca un tocator de resturi ar fi de un mare ajutor in gospodaria noastra. 

De curand am descoperit tocatorul de resturi vegetale de la Gardenpedia si cred ca ar fi ideal pentru noi. 

Tocatorul de resturi vegetale este foarte util atunci cand esti un pasionat al ingrijirii bio. Prin tocarea resturilor de crengi, plante, iarba etc. se poate face mulch, lucru care se foloseste ca fertilizator pentru plante.


Insa cu tocator sau fara, munca ne este rasplatita  cu flori parfumate si in culori superbe.  
Ce ne putem dori mai mult?


joi, 26 martie 2015

Buna Vestire - traditie romaneasca

Dragii mei, dupa cum bine stiti ieri a fost Buna Vestire, sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu si este cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului.

Si daca tot e Buna vestire, si in aceasta zi se vestesc lucruri frumoase, 
nu pot sa nu va vestesc si eu 

lansat de Gina, prietena draga (momentan doar in mediul virtual, dar sper ca ne vom intalni si fata-n fata intr-o buna zi) si stapana la  Pofta buna . 

E un proiect frumos despre traditii si bucatarie romaneasca, pentru-ca, nu-i asa,  avem si noi romanii traditii frumoase si mancaruri delicioase. Doar ca nu prea stim sa le promovam. Dar pe alea "importate" mamaaaa ce repede le adoptam. 

Exista si un grup de FaceBook unde va puteti abona pentru a participa la provocare, pentru a fi la curent cu noutatile si de ce nu pentru a ne reaminti de traditiile noastre , uitate intr-un colt de suflet. 

Revenind la Buna Vestire, in aceasta zi, traditia spune ca este dezlegare la peste, iar la noi in familie aceasta "porunca" se respecta cu sfintenie. Chiar daca nu reusim sa tinem tot postul din motive mai mult sau mai putin credibile, in aceasta zi mancam doar peste si ...legume.  

Aici puteti gasi mai multe retete cu Preparate din peste, probate si gustate in bucataria mea. 
Va las si cateva poze poate vi se face pofta ! :)


Buna Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce ziua cucului? Pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta vestirea primaverii. 
Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!"
Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait.
Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?" Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.
De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.

Tot in aceasta zi, de la bunicii mei stiu ca daca auzeai cucul trebuia sa ai un banut in buzunar si sa arunci dupa cuc. Astfel vei avea noroc si bani tot timpul anului. 
Am avut buzunarele pline de monede si de auzeam cucul sigur ii spargeam capul cand aruncam dupa el. Insa, din pacate, cucul nu a cantat si la poarta mea.

Va las cu drag si va invit sa descoperiti Traditia si gastronomia romaneasca, asa cum este ea promovata de Gina si de cei care-i sunt alaturi in acest frumos demers. 


miercuri, 25 martie 2015

Inimi de pui cu broccoli si susan


Aceasta reteta are la baza "mancarea de vita cu broccoli" pregatita de Liana & Laura, doua surori din Cluj ce se completeaza reciproc in a lor bucatarie transilvaneana din mediul virtual. E drept ca am modificat reteta pe ici pe colo, dar am pastrat ingredientul vedeta :broccoli :))), chiar daca a fost unul cam ingalbenit de vreme, uitat print-un colt de frigider cam mult timp. 
Iar daca va spun ca reteta merge la Provocarea secreta de martie gazduita de Paula, care de luna asta s-a mutat in casuta noua, atunci sigur va fac curiosi. 


Ingrediente:

400 gr inimi de pui,
1 ceapă,
1 morcov, 
1 căpățână broccoli, 
5-6 rosii cherry,
1 bucata de ghimbir- cam 2 cm, 
3-4 căței de usturoi,
3 linguri sos de soia ,
2 linguri amidon de porumb,
1 lingura oțet de orez,
1 lingurita zahăr ,
4 linguri ulei de porumb,
1 lingura seminte de susan,
sare, piper


Preparare:

Intai de toate, pregatim sosul in care vom marina carnea, amestecand sosul de soia cu amidonul de porumb.

Curatam inimile de pui si le crestam pe lungime (asa se vor gati mai usor si mai repede), apoi le punem in sos unde vor sta pentru cel putin o ora.

Intr-o tigaie (de preferat wok) incingem uleiul si adaugam usturoiul si ghimbirul taiat feliute. Calin 1 minut dupa care adaugam morcovul taiat. rondele. Lasam la foc aproximativ 5 minute, dupa care punem legumele pe o farfurie si le acoperim. 

In aceeasi tigaie punem carnea la prăjit în puțin ulei, cam 7-10 minute.Cand e gata , o scoatem pe aceeasi farfurie cu legumele. Acoperim la loc. 

In uleiul ramas punem rosiile pe care le prajim cateva minute. (Reteta initiala avea ardei gras, noua nu ne place asa ca l-am inlocuit cu rosii - pentru un plus de culoare).

Dam rosiile deoparte si adaugam un pahar de apa. Punem broccoli rupt in buchetele, adaugam un praf de sare, acoperim si fierbem 5 minute. Pentru a pastra culoarea verde a legumei, dupa ce fierbe o scufundam rapid in apa rece. La mine nua fost cazul, pentru-ca asa cum v-am spus  era deja galbioara.

Amestecam oțetul de orez cu zaharul și apa.

Punem inapoi in tigaie legumele si carnea, turnam sosul peste ele, amestecăm bine si mai lasam la fiert 5 minute dupa care stingem focul.

Garnisim cu seminte de susan si servim.

Rezultatul?! O mancare delicioasa, colorata si sanatoasa. 

Unde mai pui ca broccoli este o sursa excelenta de vitamina A, B2, acid folic si vitamina C (de 2 ori mai multa vitamina C decat intr-o portocala) si bogata in fier si potasiu.




duminică, 22 martie 2015

Paine impletita din colacei



Ingrediente:

200 ml lapte,
un pliculet de drojdie uscata,
o lingurita sare,
500 gr faina,
50 ml ulei,
un ou pentru uns 




Mod de preparare:

Incalzim laptele si dizolvam drojdia in el.

Intr-un vas  cernem faina, facem o adancitura in mijloc si adaugam sarea si drojdia dizolvata-n lapte.

Framantam pana ce aluatul se dezlipeste vas.

Punem ulei pe maini, cate un pic si framantam bine pana aluatul devine nelipicios.

Acoperim aluatul cu un prosop si lasam la dospit cam  o ora, la loc ferit de curent.

Impartim aluatul in 8 bucati egale. Din fiecare bucata de aluat impletim cate un colacel mic.

Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina si asezam colaceii. Intai asezam unul in mijloc iar in jurul lui ii punem pe ceilalti 7(sub forma unei flori). Mai lasam la crescut 20-30 minute.

Ungem colaceii cu oul batut, si dam la cuptor pentru aproximativ 40 minute.


Aceasta postare mege la Provocarea Week-end cu spor  gazduita de Stefania, de pe al carei blog am ales o  paine margareta.

vineri, 20 martie 2015

Salata cu ton, fasole si oua de prepelita


Pentru mine, salatele au fost mereu o salvare, dupa paste bineinteles, cand sunt in pana de idei. Fie ceva mai consistente pentru micul dejun, fie garnitura la pranz, fie o cina tarzie.... Cat despre combinatii...aici lista ramane deschisa. Cred ca pot face salate si supe crema din aproape orice. Ca-s legume (crude sau fierte), ca-i carne, ca-i peste, toate se pot combina. Insa, dupa salata de rosii cu ceapa si branza sarata, asta de v-o prezint azi e in topul preferintelor.  
Sanatoasa ! Satioasa ! Gustoasa !


Ingrediente:

1 conserva ton bucati in ulei vegetal (Sunfood),
1 ceapa alba medie,
4-5 oua prepelita,
5-6 masline negre,
300 gr fasole,
1 legatura patrunjel,
sare, piper,
otet, ulei de masline.


Preparare:

Fierbem ouale, le curatam si le taiem in jumatati.

Daca folositi fasole din conserva, doar le scurgeti de apa si le clatiti. La fel de bune sunt insa si fasolele fierte de dvs., doar ca ina cest caz timpul de preparare se lungeste. Deci fierbem fasolele (in doua ape), le scurgem de apa si le clatim.

Desfacem conserva de ton, scurgem apa.

Taiem ceapa solzisori.

Intr-un vas punem tonul, fasolele, ceapa si maslinele.

Condimentam cu sare si piper.

Adaugam patrunjelul tocat marunt, o lingurita de otet si 2 linguri ulei de masline.

Amestecam. Deasupra punem jumatatile de ou si servim.





luni, 16 martie 2015

Chec grecesc cu portocale si nuca macinata


Ingrediente

blat:
2 oua,
200 ml iaurt,
280 gr faina,
100 gr zahar,
100 ml ulei,
1 praf de sare,
1 lingurita praf de copt,
1/2 lingurita bicarbonat,
coaja rasa de la 2 portocale,
esenta vanilie

Sirop:
sucul de la doua portocale,
100 gr miere,
50 gr miez de nuca.


Preparare:

Am amestecat cu telul toate ingredientele umede : ouale, iaurtul si uleiul, apoi am adaugat zaharul si faina amestecata cu praful de copt si bicarbonatul. Am presarat sasea, coaja de portocala si esenta de vanilie. Am omogenizat. Am mai adaugat si 3 linguri de nuca macinata. 

Am pus compozitia in tava (tapetata cu hartie de copt) si am dat la cuptorul incalzit in prealabil pentru aproximativ 40 minute. 

Cand a trecut testul scobitorii am scos checul si l-am lasat la racit. 

Intre timp, am pregatit siropul . Am amestecat sucul de la cele 2 portocale cu mierea de albine. 

Am intepat checul din loc in loc si am turnat siropul. 

Am lasat la rece 3 ore, am presarata miezul de nuca si am servit. 


Aceasta reteta merge la provocarea secreta de februarie 2015, provocare gazduita de Cerasela. 
Blogul primit spre rasfoire , e unul f.f.f.f.f drag mie, dar are mi-a dat mari batai de cap. 
Cum de ce??!!! 
Pentru-ca Paula (ca despre ea este vorba) pregateste niste dulciuri care arata grozav si io sunt anti talent la decorat, si nu reusesc sa reproduc nici 5% din munca ei. 
Cu toate acestea, am ochit un chec grecesc cu portocale miere si fistic pe care l-am modificat un pic , in sensul ca am inlocuit fisticul cu nuca (din motive pur....legate de alergia kinder-ului din dotare).

luni, 2 martie 2015

Paste cu branza de vaci, la cuptor


Nu stiu ce relatie aveti voi cu pastele, insa eu le iubesc. In fel si chip si in orice culoare (rosii, negre, albe, verrzi...) . Motivul e simplu: ma scot din incurcatura atunci cand sunt in criza de timp sau in pana de idei. Merg de minune si ca fel principal si ca garnitura si ca desert. Ca sa nu mai spun, ca restul ingredientelor pot fi ....aproape orice :)



Ingrediente:

300 gr paste,
500 gr branza vaci, 
1 ardei kapia, rosu, 
1 ceapa, 
2 oua,
100 ml iaurt,
rosii uscate in ulei de masline, 
sare, piper, cimbru uscat, 
2-3 fire patrunjel verde.


Preparare:

Fierbem pastele 5 minute in apa cu putina sare. Le scurgem si le clatim cu apa rece.

Taiem ceapa marunt si o calim cu o lingura de ulei. Adaugam si ardeiul capia.

Branza o amestecam cu ouale si iaurtul . Condimentam dupa gust cu sare, piper si cimbru. Adaugam ceapa si ardeiul calit, dar si rosiile uscate. Toata compozitia o turnam peste paste si amestecam.

Ungem o tava cu ulei si turnam pastele. Acoperim cu folie de aluminiu si dam la cuptor, pentru aproximativ 20 minute. 

Inainte de servire presaram putin patrunjel verde (doar asa pentru un plus de culoare).


Reteta asta merge la Provocarea Mystery box challenge , editia februarie 2015, gazduita de Cristina. Si cu mandrie spunca am nimerit 7 din 10 ingrediente.( tarate, iaurt, cacao, ciuperci, oua, paste, carne de pui, ardei, ceapa, lapte praf  - ingredientul obligatoriu fiind branza de vaci)

Reduceri masive in luna cadourilor doar pe Portokal.ro