Postări

Se afișează postări din aprilie, 2015

Macrou afumat

Imagine
In calitate de urmasa a unei mame crescute pe malul Jijiei,  printre alte calitati, am mostenit si pasiunea pentru peste, raci, scoici, melci si alte moluste. Pasine de a le gati si a le manca, bineinteles. Pestele e pe locul 2 dupa raci, insa l-as manca oricand  oricum. Cat despre pestele afumat..ioiii, dezmat. Cu o ceapa rosie strivita sub lovitura pumnului sau cu cativa catei de usturoi curatati chiar si pe jumatate si-o codita de peste aramiu ma poti ademeni . Si cum in ultimii ani, nu mai esti sigur niciodata pe ceea ce cumperi, m-am hotarat sa mi fac singura peste afumat. Dupa moft si gust. Reteta-i simpla, daca ai o afumatoare. :)  .

Ingrediente:

2 kg macrou, 
sare, piper, 

optional:
frunze de dafin, cimbru, salvie, 

pt fum:
lemn de fag, cires, prun



Preparare:
Se spala pestele, se eviscereaza si se curata de pielita de pe burta si sira spinarii. Daca pestele este prea mare , il putem taia bucati. 
Se clateste in cateva ape cu sare, pana apa ramane curata, fara urme de sange.
Frecam pest…

Tarta cu leurda, ton si porumb

Imagine
Tarta asta s-a nascut in urma unei postari de Facebook, cand Dia- sefa de la Retetele mele dragi, intreba in una din zile ce mai gatim cu leurda.  Mi-am dat seama atunci , ca anul asta am folosit leurda doar la salate. Mmmm, trebuia remediata problema si-am pus repede de-o tarta. Cu ingrediente simple am obtinut un gust delicios

Ingrediente:

1 pachet aluat foietaj, 
o mana zdravana de frunze de leurda,
200 gr porumb boabe, 
1 conserva ton maruntit in ulei, 
2 oua, 
5-6 rosii cherry, 
sare, piper


Preparare:

Am taiat aluatul in dreptunghiuri, apoi le-am crestat pe margini, un dreptunghi mai mic.

Am taiat leurda marunt si-am amestecat-o cu restul ingredientelor (fara rosii) si un ou. Am condimentat dupa gust.

Pe fiecare dreptunghi am asezat cateva linguri de compozitie. Am taiat rosiile felii si le-am asezat deasupra.

Am uns marginile crestate cu ou batut si-am dat la cuptor pentru aproximativ 30 minute.

Am servit cu sos de iaurt.


Salata cu avocado, oua de prepelita si icre rosii (uovo di lompo)

Imagine
Dupa o perioada cu mancaruri cu muuulte calorii, cu mese imbelsugate, cu burtile pline de sar puricii pe ele, se impune o perioda mai linistita si cu muulte frunze. Deci pentru azi, o simpla salata cu oua de prepelita si icre rosii. 


Ingrediente:

1 salata,
1 avocado,
4-5 oua prepelita,
50 gr icre rosii (uovo di lompo)
sare, piper,
ulei de masline, zeama de lamaie.


Preparare:

Spalam salata si stergem surplusul de apa cu un prosop de hartie, apoi o taiem marunt (salata, nu hartia ).

Curatam avocado si-l taiem cubulete. Il adaugam peste salata.

Peste salata adaugam icrele rosii (sau uovo di lompo cum scria pe borcanel).

Stropim cu dresing din ulei si zeama de lamaie, condimentam cu sare si piper si amestecam.

Fierbem ouale, le curatam de coaja si le taiem in jumatate. Le punem peste frunzele de salata si servim.


Drob de miel la tava, cu morcov fiert in mijloc

Imagine
Drob de miel am mai facut. De multe ori. De fiecare Paste . Simplu - la tava, sau cu ou fiert in mijloc, sau chiar in prapur . Preferatul meu e cel cu oua in mijloc si multa ceapa, pentru dulceata.  Anul asta m-am gandit sa-l incerc si pe cel cu morcov fiert in mijloc. Iar reteta se potriveste ca o manusa Provocarii Traditie si gastronomie romaneasca lansata de Gina si gazduita luna aceasta de Cerasela. Si iata-ma-s prezenta. Nu de alta, dar prin provocarea sa, Gina a adus o gura de aer proaspat in blogosfera culinara. Asa reusim sa ne amintim ca suntem romani, ca avem traditii si retete gustoase chiar si fara chia, sparanghel, capere, somon fume sau mai stiu eu ce ingrediente "fashion"- delicioase de altfel, dar mai putin cunoscute de romanul de alta data.  

Ingrediente:

500 gr organele de miel (splina, ficatul, rinichii, inima),
5 fire de ceapa verde,
4 cepe uscate,
5 fire de usturoi verde,
4 oua,
4 morcovi,
1 legatura marar,
faina sau pesmet (1-2 linguri),
4-5 linguri ulei,
sare si …

Pila electrica Scholl Velvet Smooth

Imagine
A venit primavara si imediat ne bate la usa vara, anotimpul in care ne vom etala tinutele lejere, incaltamintea colorata si eleganta si bineinteles picioarele frumoase si ingrijite, asa ca astazi va voi vorbi despre Scholl Velvet Smooth: pila electrica, cu capat rotativ abraziv si cristale de diamant.
Pai ce credeati? Ca diamantele pot fi purtate doar pe deget sau la gat? Nu ! Acum si picioarele noastre se vor bucura de o ingrijire de diamant. 
Eu ma numar printre persoanele care au avut mereu probleme cu calcaiele crapate, "agatacioase" cum le zic eu, pentru-ca de cele mai multe ori reuseam sa agat firul ciorapilor sau orice alt material . Nu mai vorbesc de senzatia jenanta atunci cand ma bagam in pat si mi se agata lenjeria de picioare. Iar despre zilele de vara ... erau un calvar. Trebuia sa port mereu incaltaminte care sa-mi ascunda calcaiele.  Exact ca in reclama cu tipa care vine la plaja cu sosete pana la genunchi. ... Si cat mi-as fi dorit sandale cu cel mult o bare…

Limba cu usturoi si rosii uscate

Imagine
Apai, io nu stiu sa fi mancat vreodata limba , in vreun fel . Poate doar daca o toca mama marunt si o amesteca cu alte balarii. In schimb sotul din dotare spune ca la ei era frecvent gatita. Si-ntr-una din zile mi-a trimis un SMS ca are pofta de limba cu usturoi. Booon. Unde gasesc? La macelarie? La market-la raftul de carnuri proaspete? Habar n-aveam, dar mi-am incercat norocul. Am gasit la Kaufland, la raion, unde am cerut unui domn , ce vindea la raft " 5 limbi" de l-a busit pe ala rasul instant. M-am facut rosie ca o patlagea, mi-am luat limbile si dusa am fost. Dupa preparare (deloc complicata) pot sa va spun ca mi-a plcut si mie limba cu usturoi si sigur vom repeta reteta. Nu prea des, dar din cand in cand....merge :)

Ingrediente:
4-5 limbi de porc,  cateva boabe de coriandru, ienibahar, piper,  2-3 foi dafin,  2 linguri ulei de masline,  4 catei usturoi,  4-5 fire patrunjel verde,  cateva rosii uscate in ulei,  sare. 

Preparare:
Spalam limba si o punem la fiert  impreuna cu boab…

Stufat de miel

Imagine
Trebuie sa recunosc ca m-a macinat un pic invidia cand am vazut in diverse surse (reportaje tv, reviste, etc.) ca majoritatea romanilor vor avea pe masa de Paste stufat de miel. In capul meu se invartea o reteta complicata, cu o preparare pe masura. Am studiat "problema" si-am constatat ca e destul de simplu: ceapa si usturoi verde sa ai. Si carne de miel, bineinteles.  Iar reteta e chiar delicioasa. Va provoc sa o incercati. 

Ingrediente:

aprox 700 gr carne de miel (cu os),
25 fire usturoi verde,
20 fire ceapa verde,
1 legatura patrunjel verde,
1 legatura marar verde,
100 ml ulei,
2 linguri bulion, 
1 lingura condimente (rozmarin, cimbru, nucsoara, sare, piper),
1 lingura faina grau


Preparare:

Spalam carnea si o taiem in bucati potrivite. 
Curatam ceapa si usturoiul si le taiem rondele.  Sfat: pentru un stufat reusit cantitatea de usturoi verde trebuie sa fie mai mare decat cea de ceapa.
În ulei încins prajim pe toate parţile carnea de miel apoi turnam o cana de apa calda si o lasam sa …

Cozonac pufos cu crema de nuca

Imagine
Pastele, vine cu pregatiri de tot felul, insa cele mai mari si mai stresante sunt pregatirile pentru cozonaci. Faina de calitate, esenturi, zahar vanilat de la "x" si tot asa. Toate cu listuta, bifand ce am cumparat. Urmeaza apoi stresul focului la cuptor, pentru-ca la noi, cozonacii se fac afara, la cuptorul de lemne. De cand ma stiu. Cat foc sa faca, din ce lemne, cum sa-l distribuie.... Apoi vine mamaia Dora (sefa de echipa) care scoate jarul, sterge cuptorul cu o carpa umeda si face testul fainii aruncate in cuptor si numarat pan` la zece. Daca se rumeneste prea tare si prea repede "mai trebuie racorit cuptorul mama" daca nu se rumeneste " nu e foc destul" . In ziua de copt cozonaci toata lumea-i concentrata si agitata. Abia cand se scot cozonacii rumeni si crescuti se mai linistesc apele. Se sterg si ultimele broboane de pe frunte si toata lumea-i multumita. "Eh maica, am muncit ceva azi dar se merita. Uite ce minunatii au iesit. Ptiu-ptiu. " I…

Salata de leurda cu oua si porumb

Imagine
Ingrediente:

1 cutie (340 gr) porumb dulce, boabe SunFood,
o legatura frunze leurda, 
3 ridichi rosii, 
2 oua de rata, 
2 linguri maioneza, 
100 gr iaurt, 
zeama de la jumatate de lamaie, 
sare, piper. 



Preparare:

Scurgem porumbul si-l punem intr-un castron.

Taiem leurda marunt si ridichile felii si le adaugam peste porumb.

Fierbem ouale 10 minute, dupa care scurgem apa in care au fiert si le punem in apa rece. Le curatam si le feliem. Le adaugam peste leurda.
Facem un sos din iaurt, maioneza si zeama de lamaie. Adaugam peste restul ingredientelor.

Condimentam dupa gust si omogenizam.