joi, 28 mai 2015

Supa crema de dovleac, praz si menta


Acum ceva vreme, in  tara bucatelor si-a facut prezenta o supa crema de dovleac. Si arata atat de bine in culori de toamna si decorata cu o felie de bacon crocant, incat mi s-a facut instant foame. Si cum sunt fan dovleac, treaba a devenit si mai serioasa. Am scris pe-un colt de hartie  cele necesare, am verificat camara, am cumparat ce nu aveam (adica boabe de cardamon) si la bucatarie cu mine. Unde mai pui ca ingredientele, desi sunt din categorii diferite, se imbina de minune in farfurie. 


Ingrediente:

500 gr dovleac placintar, 
1 praz,
2 cartofi, 
supa (de preferat de legume),
cateva frunze de menta, 
cardamon,
scortisoara,
sare piper, 
200 ml smantana 
si bacon pentru "tusa" finala.


Preparare:

Curatam dovleacul si-l taiem felii. Il asezam frumos intr-o tava ce va merge la cuptorul incins in prealabil. Presaram cateva boabe de cardamon si scortisoara printre feliile de dovleac.

Adaugam si frunzele de menta tocate, stropim cu ulei si dam la cuptor pentru 10-15 minute (pana devine moale).

Separata, taiem prazul felii si-l calim.

Fierbem cartofii in coaja, cu un praf de sare. Ii curatam si-i strivim .

Punem toate ingredientele in blender si le pasam . Condimentam cu sare si piper dupa gust. Adaugam supa pana obtinem consistenta dorita (mai gros sau mai subtire).

Inainte de servire adaugam si smantana.

Servim cu felii de bacon crocante (prajite sau pe grill).


S-aveti pofta !

miercuri, 27 mai 2015

Bergenbier cu soc si Termo INK


Pana nu demult, Bergenbier a fost marca de bere care și-a croit drum către sufletul bărbaților întrucât a știut să-și asume vocea masculinitații și să o urmeze cu consecvență nu doar în comunicare, dar și în acțiunile de marketing și deciziile de business.

Bergenbier a făcut pionierat în România încă de la lansare, în 1994, când reprezenta prima bere din segmentul mainstream distribuită la nivel național.

Alături de bărbati în tot și în toate domeniile de interes, Bergenbier a fost și prima bere românească ce a inițiat un parteneriat cu fotbalul, prima bere de la noi din țară care a lansat un sortiment fără alcool în segmentul berilor populare (2001) și primul brand care instituit o sărbătoare națională (5 mai - Ziua Bărbatului).


Acum insa, cu noua aromă pentru mixul de bere Bergenbier Fresh: un mix unic de bere si bautura racoritoare din extract de flori de soc si-a croit drum si spre inima femeilor. Cel putin pe a mea a cucerit-o definitiv. 

Bergenbier Fresh Soc este o combinație surprinzatoare între extrasul din flori de soc și berea blondă, care ofera răcorire totală în timpul verii, cu un conținut scăzut de alcool (1,9%). Este aromata, fix atat cat trebuie si ma face sa savurez cu placere o bere rece ca gheata, fara a stramba din nas la gustul amarui . 

Berea cu soc este cu adevarat o inovatie . Recunosc ca pana acum preferata mea era berea cu lamaie, acum insa, fara parere de rau, spun ca cazut pe locul doi. Gustul de soc ma face sa renunt chiar si la ideea de a mai face socata. Noroc de kinder-ul din dotare , care, intre noi fie vorba e prea mic pentru bere, si atunci trebuie sa fac si socata. 

Nu de alta , dar imi bea berea, dupa cum hlizeste-n poze cu "soc mami. Pai daca-i soc eu de ce n-am voie?


Noul sortiment este disponibil în magazine în ambalaj returnabil de sticlă 0,5 l și doză de alumininiu de 0.5 litri. Eu l-am primit spre testare de la Buzzstore si Bergenbier in campania #BergenbierMuntiAlbastri.

Odata cu noul gust, Bergenbier lansează pe piaţă o inovaţie importantă la nivelul ambalajului. Pentru vara lui 2015 toată gama de Bergenbier la doză şi sticlă vor  beneficia de tehnologia thermo-ink, cerneala termosensibilă, care le va indica consumatorilor de bere când lichidul este la temperatura optimă. La temperatura sub 10 grade, munţii din jurul logo-ului, atât pe doză cât şi pe eticheta de sticlă returnabilă de 0.5,  devin din ce în ce mai albaştri semnalând astfel temperatura optimă de consum.

Aici am senzatia ca m-a auzit bombanind de fiecare data cand desfaceam o doza de bere , care chiar daca la exterior parea rece, cand luam o gura era aproape "clocita" si-mi era o ciuda de muream.... de sete. Dar acum s-a termitat cu berea calda. Cand vedem muntii de un albastru intens e clar ca si berea e rece precum apa de izvor. De munte, bineinteles. 



marți, 26 mai 2015

Ficat de iepure la tava


Azi va las in compania unor ficatei de iepure cu sos de smantana si marar. Simpli. Deliciosi.


Ingrediente:

500 gr ficat iepure, 
sare, piper, 

pt sos:
100 gr smantana, 
2 catei usturoi, 
5-6 fire marar,
sare, piper


Preparare:

Spalam ficatul, il condimentam cu sare si piper si-l asezam intr-o tava pentru cuptor.

Adaugam 4 linguri ulei de masline si  100 ml apa si dam la cuptor pentru aproximativ jumatate de ora.

Preparam sosul:

  • tocam mararul si usturoiul si le adaugam peste smantana.
  • potrivim de gust cu sare si piper si amestecam. 
Si masa-i gata. E absolut delicios. Va sfatuiesc sa-l incercati. 



S-aveti pofta !

vineri, 22 mai 2015

Placinta cu branza dulce si oua de prepelita


Reteta aceasta e pe post de "multumesc"  trimis catre Ferma de prepelite Fundeni & Mihai, pentru premiul acordat pentru participarea la proiectul  "Traditie si gastronomie romaneasca" . A fost cu adevarat o surpriza, cu atat mai mult cu cat participarea mea la provocare a fost din placere (atat pentru proiect cat si pentru initiatoarea acestuia). Insa, cand am primit outele de prepelita, ochii mi se invarteau ca margelele de bucurie.  
Kinder-ul din dotare a fost si mai fericit :) (dupa cum observati) . Singura care nu se bucura cred ca e mamaia din piata de la care cumparam oua de prepelita, in fiecare joi din saptamana. Imi pare rau, dar saptamana asta am "dat divort" de ea. Sper sa ma ierte, dar....acum am avut 120 oute ce -si asteapta randul sa fie gatite



Ingrediente:
aluat:
400 gr faina,
25 gr drojdie proaspata,
130 gr zahar,
12 oua prepelita,
125 ml lapte caldut,
coaja de la o portocala
1 plic zahar vanilat, ulei (aprox. 150 ml)

umplutura:
250 gr branza proaspata de vaci,
12 oua prepelita,
4 linguri zahar,
1/2 fiola esenta rom,
1 plic zahar vanilat,
150 gr stafide

pt.uns:
2 oua prepelita




Preparare

Intr-un bol, punem faina, facem o adancitura in mijloc si punem drojdia dizolvata in laptele caldut. Adaugam si restul ingredientelor (mai putin uleiul). Amestecam .
Cand obtinem un aluat lipicios adaugam putin ulei. De aici framantam, turnand ulei din cand in cand pana obtinem un aluat nelipicios.
Acoperim cu un prosop si lasam la crescut / dospit (intr-un loc ferit de curent) cam jumatate de ora.

Intre timp pregatim umplutura. 
Punem branza intr-un castron , adaugam ouale, stafidele, zaharul si esentele.  Omogenizam.

Pudram masa de lucru cu faina.

Impartim aluatul in 2 bucati mari din care intindem 2 foi dreptunghiulare (de marimea tavii in care coacem placinta) si o bucata mica din care facem doua snururi subtiri pe care le impletim.

Intr-o tava dreptunghiulara tapetata cu hartie de copt sau cu unt /ulei si faina asezam prima foaie de aluat. Turnam umplutura de branza, asezam a doua foaie de aluat. De jur imprejurul tavii, punem snurul din aluat. 

Ungem cu oul batut cu o lingura de si dam la cuptorul incins in prealabil, pentru aproximativ 40 min (pana se rumeneste frumos).




luni, 18 mai 2015

Pancakes cu ceapa


A fost week-end de clatite. Din nou (nah, ce sa fac daca ai mei sunt fani clatite?) Mai aveam cam jumatate de castron de compozitie si ma cam saturasem de invartit la clatitute subtiri. Am zarit cateva cozi de ceapa verde si mi s-a trezit din amorteala singurul neuron functional. Am tocat-o repede, am mai pus niscaiva faina si ce credeti ca am facut?  Clatite cu ceapa. Normal !!!


Ingrediente:

3 oua, 
300 ml lapte, 
faina, 
sare
ceapa verde

Preparare:

Batem ouale cu laptele . Adaugam faina si amestecam pana obtinem un aluat gros (cam de consistenta smantanii). 

Taiem cozile de ceapa marunt si le adaugam in aluat. Presaram sare dupa gust si omogenizam.

Incingem tigaia de clatite, o ungem cu 2 picaturi de ulei si punem aluat cu polonicul (eu am facut clatitele cat tigaia, apoi le-am taiat , dar puteti face si clatite micute). 

Cand incepe sa faca bule pe o parte,  intoarcem clatita.

O rasturnam pe farfurie, o lasam sa se racoreasca, o taiem si o servim.

Noi am mancat-o in loc de paine/lipie. A fost delicioasa.


S-aveti pofta !

joi, 14 mai 2015

Supa crema de ciuperci si sfecla rosie


Am primit 2 maini pline de ciuperci "de roua" si tare m-am bucurat de ele. In niste ciupercute galbioare, care cresc la campie, printre firele de iarba. Cum erau prea putine pentru a satura toata gasca de ciupercari, chiar de mancam mai mult mujdei cu mamaliga, am hotarat sa fac o supa crema. Si n-am gresit. A fost de-a dreptul de-li-cioa-sa !


Ingrediente:

500 gr ciuperci, 
1 pastarnac, 
1/2 sfecla rosie, 
1/2 telina, 
50 gr unt, 
3 linguri ulei masline, 
1 ceapa, 
2-3 catei usturoi, 
cimbru, sare, piper.

Preparare:

Curatam legumele (sfecla, telina, pastarnacul) si le taiem cubulete, apoi le punem la fiert 15-20 minute cu 1,oo litru de  apa. 

Intre timp spalam ciupercile, le feliem (mai putin 2 ciupercute pastrate petru ornamentul final) si le calim cu cele 3 linguri ulei si ceapa tocata marunt. La final adaugam cateii de usturoi, cimbru, sare si piper. 

Punem ciupercile in oala cu legume si mai dam cateva clocote. Potrivim de sare si piper si oprim focul.

Cu un blender de mana pasam legumele .

Servim supa simpla, sau cu putina smantana si paine prajita. Este pur si simplu delicioasa.

S-aveti pofta !

luni, 11 mai 2015

Invartita cu rahat si stafide


Asta a fost unul din dulciurile care mi-aurasfatat copilaria (pe langa poale-n brau, papanasi sau turte in ulei) . Nimic fancy-trancy, doar aluat cu rahat si stafide (daca mai gasea sarmana bunica, ca de obicei ii spargeam punga la un colt si cate 2, cate 3, i le mancam pe toate . Si pe atunci nu gaseai pe toate drumurile ca acum.). Dar aluatul asta, framantat cu dragoste de bunica si copt la vatra cu lemne sau in rola sobei era pur si simplu delicios. Si ...cu un pahar de lapte cald alaturi (in urma caruia ramaneau mustati de spuma) ziua era minunata.  
In murmurul si agitatia zilelor noastre, am uitat de lucrurile simple. Ne chinuim sa facem retete sofisticate, cu ingrediente rare si scumpe (uneori) pentru a impresiona, pentru a incerca ceva "nou". Noroc ca din cand in cand, ne intoarcem la "vechi", la glie cum se spune, si retraim vremurile frumoase de lta data cu mancaruri simple dar cu adevarat gustoase. 


Ingrediente:

 aluat:
300 gr faina,
25 gr drojdie proaspata,
100 gr zahar,
2 oua,
100 ml lapte caldut,
coaja de la o portocala/lamaie,
1 plic zahar vanilat, 
un praf sare,
ulei (aprox. 150 ml)

umplutura:
200 gr rahat (viu colorat),
50 gr stafide aurii



Preparare:

Pregatim un vas incapator in care punem faina. Facem o adancitura in mijloc si punem sarea, ouale, zaharul, coaja de portocala /lamaie, si drojdia dizolvata in lapte caldut. Amestecam. 

De acum incepem sa turnam cate putin ulei , pe fundul vasului, ridicand putin aluatul si framantam. Cand obtinem un aluat nelipicios, il acoperim cu  un prosop si-l lasam la dospit, la loc ferit de curent, cam o ora. 

Intre timp taiem rahatul cubulete mici. Ca sa nu se lipeasca de cutit, treceti lama prin faina. 

Dupa ce a crescut aluatul, pudram plaul de lucru cu faina si intindem o foaie dreptunghiulara. Presaram rahatul si stafidele si rulam. 

Punem ruloul in tava, si lipim capetele (daca ati ales o forma rotunda, ca a mea). 

Dam la cuptorul incins in prealabil, cam 40  minute (pana se rumeneste ). 

Lasam sa se raceasca putin, pudram cu zahar vanilat, si servim. 

Evitati (pe cat posibil) sa o mancati fierbinte (se lipeste de stomac).



S-aveti pofta !



Reteta a fost framantata, dospita si coapta pentru Provocarea "Traditie si gastronomie romaneasca"  lansata cu mare drag de Gina 
si gazduita in aceasta luna de Sim0na care ne-a pus sa pregatim bunatati din aluat, fie el dulce sau sarat . 

duminică, 10 mai 2015

Chec cu ciocolata, pudra de migdale si ghimbir



Reteta de chec cu ciocolata  si pudra de migdale a fost furata de la Lulu din bucatarie. Am adaugat putin ghimbir macinat si a iesit o deliciosenie.
Insa, era sa-mi dau foc la casa in timpul prepararii. Va spui si cum. Aveam o forma de silicon (ca cea de guguluf, dar fara gaura in mijloc). Pregatesc eu compozitia, pun in forma si bag la cuptor. Zic sa mai fac ceva intre timp si ies din bucatarie. Revin dupa vreo 1o minute si peste tot era un fum...pfuoiii. Noroc ca n au sunat vecinii la 112. Deschid cuptorul. Stupoare ! Forma mea de silicon se ....topise !! Restul...vi-l puteti imagina. Dar...asta nu m-a impiedicat sa repet prajitura (bineinteles, dupa vreo 2 ore de curatat cuptorul si aerisit bucataria). 


Ingrediente:

1/2 lingurita ghimbir macinat,

3 oua,
200 ml lapte,
75 gr unt moale,
150 gr zahar,
250 gr faina,
50 gr pudra de migdale,
100 gr ciocolata neagra,
1/2 plic praf de copt,
sare



Preparare:

Amestecam untul moale (la temperatura camerei) cu zaharul.

Separam albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile, le adaugam unul cate unul, peste unt, mixand dupa fiecare.

Adaugam 100 ml lapte, turnand cate putin, asa ca la maioneza, mixand pana se topeste zaharul. 

Adaugam faina amestecata cu praful de copt  si pudra de migdale. Omogenizam. Turnam si restul de lapte.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare si le turnam peste galbenusuri. 

De aici, in loc de mixer/tel, folosim o spatula. Amestecam compozitia cu miscari de jos in sus. 

Ciocolata o topim cu 4 linguri de lapte. 

Impartim compozitia de chec in doua parti egale. In una din parti punem ciocolata topita si omogenizam. 

In tava, punem compozitia cu ciocolata si deasupra presaram putin ghimbir macinat. Turnam compozitia alba si dam la cuptor pentru 30-40 minute. 

Cand e copt(trece tertul scobitoarea)  il scoatem, il lasam la racit si-l pudram cu zahar vanilat.

Lasam putin sa se raceasca si feliem. 


S-aveti pofta !!!!

Aceasta reteta merge la doua provocari: Week-end cu spor lansata de Stefania , dar si la Mistery box challange lansata de Cerasela, ambele provocari gazduite in aceasta luna de LUBITA. 

joi, 7 mai 2015

Rulada de carne cu ciuperci si oua fierte


Tind sa cred ca aceasta rulada de carne este o versiune marita a Oualor invelite in carne sau a asa numitelor "Scotch eggs" . Adica tot oua in "aluat" de carne, dar la scara mare.  



Ingrediente:

500 gr pulpa porc, tocata, 
200 gr ciuperci feliate, 
2 cepe, 
3-4 catei usturoi, 
3 oua crude, 
2 linguri 
5 oua fierte tari, 
sare, piper, 
patrunjel  verde,



Preparare:

Amestecam carnea tocata cu ciupercile, ceapa si usturoiul tocat marunt, verdeta, ouale (cele 3 crude) si cele 2 linguri de faina. 
Condimentam cu sare si piper dupa gust si omogenizam.

Pe o bunata de hartie de copt, unsa cu ulei intindem compozitia de carne, ca o foaie de placinta. 

In mijloc asezam ouale fierte si rulam. Strangem bine hartia la capete si netezim compozitia sa ia forma unui salam. 

Asezam rulada inntr-o tava cu peretii mai inalti (eu am folosit tava de chec/cozonac, si turnam deasupra 300 ml apa in care dizolvam 2 linguri pasta de tomate. 

Dam tava la cuptor, pentru aproximativ 40 minute, apoi desfacem hartia si mai lasam la cuptor  , in medie ca, 20 minute, pana prinde o culoare aramie. 

Lasam sa se raceasca putin , feliem si servim.



Reteta merge la Provocarea "Mistery Box Challange" lansata de Cerasela 
si gazduita in luna aprilie de Gina si Pofta Buna.


miercuri, 6 mai 2015

Chiftele / parjoale cu melci


Anul acesta vremea a fost pe placul melcilor. A plouat din belsug si ei au iesit la plimbare. Spre bucuria mea. Ii asteptam de un an de zile, si cum au aparut inainte de a inflori liliacul ( asa se spune ca trebuie culesi inainte de a inflori liliacul) m-am pus pe cules. Si am cules fratica  cat pentru o armata de oameni (chiar de-s singura din familie care-i mananca).
Am mancat melci cu usturoi, chiftele, prajiti...ba am pus si la congelator sa am pe cand mi s-o face pofta. 
Voi ce spuneti? Va tenteaza? 


Ingrediente: 

300 gr carne de melc,
miezul de la o felie de pâine albă,
100 ml lapte,
4-5 cepe verzi, 
3-4 căţei de usturoi,
1 morcov
1 ou,
sare, piper, 
1 legătură de verdeaţă (pătrunjel sau mărar),
1  linguri de făină grau,
1 lingură faina porumb /pesmet,
 ulei



Preparare:

Fierbem carnea de melc în apă cu puţină sare. O lasăm să se răcească şi o tocam, împreună cu morcovul, ceapa şi pâinea albă (muiată in lapte) şi bine stoarsă. 

Adaugăm usturoiul şi verdeaţa tăiate mărunt, oul, sare şi piper dupa gust. 

Amestecăm bine compozitia. 

Formam chiftelele şi le trecem prin făină (grau + porumb). 

Chiftele astfel pregătite le prăjim pe ambele feţe în ulei bine încins, apoi le punem pe un prosop de hartie pentru a elimina surplusul de ulei. 

Se servesc cu garnitura (de legume, orez, piure) sau doar cu o salata de rosii cu ceapa si ardei iute, sau mai bine ...cu ce va place .





Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...