miercuri, 25 mai 2016

Salata cu spanac, cous-cous si masline


Daca viata te cadoriseste cu cateva kg in plus dupa o iarna cam lunga, incepi sa intri-n panica, ca deh, vine vara si nu dai bine-n pantalonii scurti. ....

Daca nu stii ce sa-ti mai pui la pachet /borcan/caserola la birou...

Sau poate doar vrei o masa mai lejera, fara multe batai de cap...

Ei bine, oricare-ar fi motivul, aceasta salata este foarte potrivita, sanatoasa si satioasa.



Ingrediente:
100 gr cous-cous (de la Lidl),
200 gr masline verzi fara samburi, 
spanac ( o mana zdravana de frunze)
optional 1 ou, 
sare, piper, ulei.


Preparare:

Preparam cous-cous-ul dupa instructiunile de pe pachet. In cazul meu le-am rumenit intr-o lingura de ulei apoi am adaugat un pahar de apa (cat sa-l cuprinda) si le-am lasat la fiert.

Taiem spanacul marunt.

Intr-un vas amestecam cous-cous-ul cu spanacul si maslinele, adaugam o lingura de ulei, condimentam dupa gust si amestecam.

Punem in castroane si servim alaturi de un ou fiert.

Nimic mai simplu.

luni, 23 mai 2016

Tapas (gustari) pentru Balul de la Castel


Pentru ieseni e deja cunoscul evenimentul, insa nu stiu cat de bine stiu despre ce e vorba oamenii din tara, asa ca m-am gandit ("impinsa de la spate" de Alice, bineinteles) sa va povestesc in cateva cuvinte (si sper sa prind esentialul) despre Balul de la Castel ce va avea loc pe 15 iunie 2016 la Restaurant Castel. Este vorba de un eveniment caritabil, organizat de Fundatia Serviciilor Sociale Bethany

Scopul evenimentului din acest an este de a mobiliza comunitatea, atât mediul de afaceri, cât și persoane fizice, alături de programele Fundației Serviciilor Sociale Bethany dedicate copiilor și tinerilor în dificultate din Iași și din regiunea Moldovei.

Mai multe de spre eveniment dar si despre copii puteti afla de la Georgiana - o tipa super misto, implicata si dedicata cauzei. 
Editia de anul acesta, a V-a de altfel, a Balului de la Castel  este construită în jurul unei călătorii fascinante în 5 orașe spectaculoase ale lumii: Paris, Barcelona, Veneția, Las Vegas și Tokyo.

La Bal participa Irina Pacurariu si Pavel Bartos vor fi prezenti la eveniment in calitate de amfitrioni  si cu siguranta vor crea o atmosfera de neuitat pentru cei prezenti.   
Horia Brenciu alături de HB Orchestra, una dintre cele mai complexe orchestre din showbiz-ul românesc, va transforma seara într-o călătorie memorabilă printre ritmurile muzicale și versurile adorate de o lume întreagă.

Pentru detalii :
Georgiana Vieru, Coordonator Eveniment - 0743 628 489- georgiana.vieru@bethany.ro
Diana Zaharia Ca tarschi, Specialist PR - 0741 786 889 - diana.zaharia@bethany.ro


Calatoria mea incepe din Barcelona si va invit sa-mi fiti alaturi la o portie delicioasa si condimentata de tapas (gustari ce se gasesc la toate barurile si restaurantele spaniole), cu ingrediente exotice: midii, sepie, chorrizo. Poate va intrebati de ce Barcelona? sau poate nu....eu oricum va spun, doar ma stiti ca mi-s sloboda la gura....Pentru-ca ma caracterizeaza: in genere sunt o fire energica, uneori chiar zbuciumata, vesela iar mancarea si condimentele din insorita Spanie sunt fix pe placul papilelor mele gustative. Iote di-d-aia !

In meniu avem:

- gustari cu bagheta prajita cu pasta de usturoi verde, chorrizo si  masline verzi umplute cu pasta de anchoa,

 - ardei iuti umpluti cu pasta de ton , in ulei de masline.

- masline verzi cu pasta de anchoa,

- gustari cu sepie marinata in sos de rosii

Despre eveniment au mai scris si :

Alice care ne invita la Bal si la o portie aromata de paste cu pesto.

luni, 9 mai 2016

Salata de fasole verde, morcov si ficat la gratar


Trebuie sa recunosc ca aceasta salata a luat nastere din "resturile" gasite prin frigider, dupa un week-end lenos si fara chef, cu gratare si garnituri simple. Dar cum orice bucurie are un sfarsit, iata ca m-am trezit duminica seara intrebandu-ma, fara chef, "da` io ce mananc maine?"

Deschid frugiderul nimic ! deschid debaraua cu verdeturi  , nimic ! Deja ma vedeam a doua zi sunand la catering si uitandu-ma lung pe geam in asteptarea  baiatului de la livrari. Dar cum era inainte de salariu , si dupa sarbatori, si bugetul subtire am zis hai totusi sa improvizez ceva ...si asta a fost.

Insa a fost o combinatie reusita si apreciata de colegele de la birou, pentru-ca da, e una din salatele alea "de luat la munca" pentru masa de pranz.


Ingrediente:

2 buc. ficat de porc, 
5-6 rosii cherry, 
1 morcov, 
1/2 ceapa rosie,
100 gr fasole verde, 
2-3 fire marar verde,
sare, piper, ulei,
seminte de susan - daca va plac. 


Preparare:

Asa cum va spuneam si la inceput, eu am folosit ce am gasit prin frigider adica o bucata de ficat ramas de la gratarul de ieri si o mana de pastai  ce au avut rol de garnitura. Dar , daca nu le aveti , le puteti prepara. 

Se spala ficatul si se surge bine de apa apoi se pune pe gratarul de la aragaz. La fel de bine insa il puteti baga in tava la cuptor.  Cand e gata il taiem bucatele mici. 

Pastaile au fost calite cateva minute in 2 linguri de ulei. 

Morcovul l-am curatat si l-am dat prin razatoarea mare. 

Rosiile le-am taiat in jumatati, iar mararul l-am tocat marunt.

Am pus toate ingredientele in bol, le-am stropit cu putin ulei de masline, am condimentat dupa gust si le-am amestecat. 

La servire am avut doua variante, ca deh, exista si mofturosi: una cu seminte de susan si una fara. 

Recunosc ca in ultima vreme am inceput sa folosesc fel de fel de seminte in salate si -s tare gustoase. 


S-aveti pofta !

duminică, 8 mai 2016

Friptura de miel la cuptor, cu fasole verde

 
 
Reteta de azi merge la Provocarea "Week-end cu spor" de luna mai, doomiisaispe evident, gazduita de Sidy , prietena mea virtuala, care s-a abatut putin de la regulile provocarii (asa ca un mic cadou de Iepuras) si ne-a lasat sa alegem orice reteta vrem de pe blogul ei. Lucru destul de greu, avand in vedere ca are zeci de retete delicioase si nu te poti opri doar la una. Stiti voi  ca la scoala cand tragi un biletel si nu stii raspunsurile, il tragi pe-al doilea la fel...iar la un moment dat profa` ti spune "hai spune ce stii tu cel mai bine"  si atunci...s-a duuus totul de rapa :) 
 
Dar, pentru-ca primul week-end de luna a fost in aceeasi zi cu prima zi de Paste am ales o reteta cu carne de miel .




Ingrediente:
 
carne de miel,
4 fire ceapa verde,
4 fire usturoi verde,
o legatura hasmatuchi,
sare, piper,  
100 ml vin alb
100 ml apa.

pt.garnitura - fasole verde, seminte de susan
 

Preparare: 

Carnea de miel se taie in bucati potrivite, se curata de grasime, care se spune ca da acel gust specific de miel care pe unii ii face sa nu manance carnea.

Taiem rondele ceapa si usturoiul .

Condimentam carnea cu sare si piper si o asezam in tava. Presaram ceapa si usturoiul deasupra. Turnam vinul si apa si dam tava la cuptor pentru aproximativ o ora. 

Cand incepe sa se rumeneasca intoarcem friptura. Mai stropim din cand in cand cu socul din tava. 

Noi am avut fasole verde ca si garnitura. Am calit pastaile cateva minute , le-am condimentat si le-am presarat cu susan. 

Inainte de servire , presaram hasmatuchi tocat marunt peste carnea de miel.
 

S-aveti pofta ! 


marți, 3 mai 2016

Legume umplute, la cuptor

Acum in apropierea Pastelui vin cu o reteta de legume umplute, reteta cu care am incercat  - si chiar am reusit - sa impac si capra si varza: adica sa particip si la frumoasa provocare "week-end cu spor" gazduita luna aceasta de Margareta si sa pregateasc si o delicioasa masa de post .

Fain tare la reteta asta e ca poti pregati leguma preferata a fiecaruia, cu aceeasi umplutura. Dar  hai sa va spun despre ce este vorba.



Ingrediente:

2 dovlecei,
1 vanata, 
1 ardei, 
1 rosie mare, 
200 gr ciuperci,
1 ceapa, 
3 catei usturoi, 
1 crenguta cibru, 
3 linguri bulion / pasta rosii, 
sare, piper



Preparare:

Spalam legumele si le taiem pe lungime.Cu o lingura scobim miezul pe care-l tocam marunt.

Taiem marunt ceapa si usturoiul. Le amestecam cu miezul de la legume si le calim cateva minute. Adaugam ciupercile taiate marunt si condimentam.

Cu acest amestec umplem pe rand, toate legumele. Le asezam frumos in tava pentru cuptor.

Din apa si bulion facem un sos pe care-l turnam in tava. Asezam frumos si crengutele de cimbru, acoperim si dam la cuptor pentru aproximativ o ora.


Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...