joi, 14 iulie 2016

Beneficiile pojarnitei / sunatoarei

Crucea-voinicului, iarba-crucii, iarba Sfântului Ioan Botezătorul, buruiana de foc, 
drobişor, iarba-sângelui, iarba-spaimei, închegătoare,  floare-de-năduf 
...toate acestea sunt denumiri populare ale pojarnitei.


De vreo 3 ani in gradina noastra, da` fix in mijloc, creste o tufa generoasa de pojarnita. Si tot de atatia ani, in luna iulie o culeg cu drag, o leg cu o sfoara de codita si o agat sub grinda, cu capul in jos. Asa drept pedeapsa ca nu si-a gasit alt loc sa creasca  :D .

Ca de altfel, plantuta asta cu tupeu ne este de mare ajutor  cand intampinam probleme de functionare in corpul nostru. 

La noi cea mai uzuala utilizare a pojarnitei a fost si este in ceai impotriva diareei , insa plantuta aceasta cu flori scanteietoare are mult mai multe beneficii, printre care:

- in boli ale sistemului nervos: combate stările de depresie psihică, migrene, dureri de cap, nevroze, isterie, nevralgii faciale, somnambulism, anxietate, tulburări de vorbire, pierderea cunostinţei, traumatisme craniene cu sechele.

- în boli ale aparatului digestiv: combate gastritele hiperacide, ulcerul gastric şi duodenal, infiltrarea grasă a ficatului, icter, ciroză, ascită, degenerarea celulei hepatice, hepatită cronică evolutivă, insuficienţă hepatică, dischinezie biliară, colite cronice, enterocolite, colecistopatie, diaree, dizenterie, crampe stomacale, lipsa poftei de mâncare, hemoroizi, viermi intestinali;

- în afecţiunile pulmonare: are efecte benefice în astm bronsic, bronşite acute, catar pulmonar, tuse, răceli, năduşeală, tuberculoză incipientă;

- în afecţiuni cardiovasculare: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă şi circulatorie, arterită obliterantă, varice, ulcere varicoase;

- în afecţiuni reumatismale: dureri articulare, reumatismale, sciatică, gută;

- în afecţiuni bucale, inflamaţii ale gâtului, gingiilor şi ganglionilor;

- în boli dermatice: răni deschise şi purulente, plăgi provocate prin tăieturi, eczeme, furuncule, acnee, arsuri, contuzii, eritem solar, înţepături de insecte.

marți, 5 iulie 2016

Tarta cu dovlecei


Apoi daca ai mei n-au fugit inca de acasa sa manance la cantina social inseamna ca mai e loc de niscaiva dovlecei :)))) Nu de alta, dar mai cu subinteles, mai dragalas, fie-mea mi-a replicat intr-o zi ca "mami eu nu mai vleau dovlecei m-am cam satulat" . Mi-am fortat insa un pic norocul si am mai gatit o portie de dovlecei, o tarta de data asta. Si culmea, desi existau proteste "anti-dovlecei" mai mai ca nu a fost de ajuns de mare incat sa se sature :D


Ingrediente:

2 dovlecei, 
6 oua,
100 gr branza (cas, telemea, branza proaspata de vaci -dupa preferinte),
1 ceapa, 
2 linguri faina,
cateva fire marar verde,
sare, piper,


Preparare:

Spalam dovleceii si-i taiem felii subtiri. Punem deoparte vreo 10 felii de dovlecel, iar pe restul le calim 2-3 minute cu o lingura de ulei si cu ceapa tocata marunt. 

Branza o dam prin razatoare. 

Intr-un bol batem ouale spuma. Adaugam branza, cele doua linguri de faina, mararul tocat marunt si condimentam dupa gust. 

La final adaugam dovleceii si amestecam cu grija.

Intr-o tava (rotunda a fost a mea) tapetata cu faina turnam compozitia si asezam deasupra feliile de dovlecel oprite la inceput.

Dam la cuptorul incins in prealabil pentru aproximativ 30 minute.

Se poate servi atat calda cat si rece .



S-aveti pofta !

luni, 4 iulie 2016

Salata de bureti cu masline si telemea


In familia noastra, in ultima vreme, nu trece o zi fara salate. Fie ele salate pe post de garnituri, fie salate ce constituie efectiv o masa in sine, asa cum este si cea de azi. O salata cu ingrediente putin ciudat combinate, cel putin din punctul meu de vedere, dar o salata savurata de  ai mei. Nu dati gres cu ea nici daca o puneti in pachetelul pentru birou.


Ingrediente:

200 gr bureti marinati, 
1/2 ceapa rosie, 
10-15 masline verzi , 
100 gr telemea, 
cateva fire de patrunjel verde, 
1/2 dovlecel, 
sare, piper. 



Preparare:

Eu am avut un borcan de bureti , cumparat gata marinati. Am scurs buretii de zeama si i-am amestecat intr-un bol cu telemeaua taiata cubulete si ceapa.

Dovlecelul l-am taiat felii subtiri si l-am prajit foarte putin dupa care l-am adaugat peste restul ingredintelor.

Adaugam maslinele, patrunjelul pentru prospetime, condimentam cu sare si piper dupa gust, presaram cativa stropi de ulei de masline si gata-i salata.




vineri, 1 iulie 2016

Musaca de dovlecei



Pentru provocarea "week-end cu spor" de iulie, am ales sa pregatesc musacaua Laurei care ne este gazda luna aceasta.  

Intrucat iubim sau cel putin eu dovleceii la noi se regasesc frecvent in meniu, cel putin in aceasta perioada a anului, asa ca , am facut mici modificari la reteta Laurei si am adaptat-o la gustul nostru. Mai exact am inlocuit cartofii cu dovlecei si-am renuntat la cascaval.


Ingrediente:

500 gr carne tocata pui,
2 dovlecei,
1 ceapa,
4 oua,
2 linguri smantana,
4 fire marar verde,
sare, piper, 


Preparare:

Tocam ceapa marunt si o calim cateva minute impreuna cu carnea. 

Adaugam mararul tocat ,  un ou si condimentam dupa gust. 

Intre timp feliem dovleceii si-i prajim in doua linguri de ulei. 

Intr-un vas yena  asezam un strat de dovlecei apoi un strat de carne. Continuam cu un nou strat de dovlecei si carne si incheiem cu un strat dedovlecei. 

Turnam cele 3 oua batute cu smantana si dam la cuptor  pentru aproximativ 35-40 minute. 



S-aveti pofta !

Reduceri masive in luna cadourilor doar pe Portokal.ro