luni, 31 octombrie 2016

Cutia misterelor de noiembrie


O doamnă dragă sufletului meu, Lubita sau Lulu cum o stiu prietenii mi-a aruncat mingea la fileu și m-a nominalizat ca și gazdă a provocării Mistery box challenge de noiembrie 2016.

Initiatoarea acestei provocari este Cerasela Badr El-Din cu al ei blog Bunatati de prin lume adunate, și, deși în ultima perioadă, din cauza unor motive numai de ea știute, Cerasela nu mai este prezentă în blogosfera culinară, Provocarea încă rezistă și sper eu să reziste mult timp de-acum încolo. 

Despre provocare v-am mai povestit eu de câteva ori în calitate de participant, ba chiar am fost și gazdă - dar cam ostilă după cum mi s-a spus la vremea respectivă (n-am prea ales ingrediente pe placul tuturor). Deasemenea, recunosc că în ultima perioadă am cam lipsit de la apel, deoarece ingredientele propuse erau mai mereu din zona ”de dulce” și nu mi-s mare pricepută la gătit și ornat dulcegării, dar le-am urmărit pe gospodine din umbră. 


Regulamentul provocarii: 
Cutia noastra virtuala va contine un numar de 7 pana la 10 ingrediente precum si un ingredient vedeta care va stralucii in preparatul vostru, ingrediente cu care voi va trebui sa faceti o reteta sau mai multe in functie de imaginatia voastra. ... Preparatele nu trebuie sa contina alte ingrediente in afara de cele propuse de gazda, singurele acceptate fiind apa, orice tip de grasime vegetala sau animala, zahar, miere sau alti indulcitori, faina, amidon, sare, condimente (aici fiind incluse si condimentele lichide de exemplu: soia sos, worcestershire sos, teriaki sos etc. dar si toate tipurile de otet, mustar, ketchup, maioneza), verdeturi (patrunjel, marar, coriandru, cimbru, etc.) pastai de vanilie, arome pentru prajituri si alti aditivi alimentari (zahar vanilat si aromatizat, gelatina, conservanti, coloranti), agenti de crestere pentru aluaturi (bicarbonat de sodiu, bicarbonat de amoniu, praf de copt si drojdie).
Orice persoana care vrea sa participe trebuie sa faca o reteta cu ingredientele respective (le puteti folosi pe toate sau doar o parte din ele, singurul ingredient care trebuie sa apara obligatoriu in reteta este ingredientul vedeta), sa o posteze pe blogul personal cu link catre aceast post, ca sa promovam aceasta provocare si link catre blogul care a lansat provocarea lunii respective si care va gazduii parada cu retetele participante.
Daca nu aveti blog sunteti bineveniti, doar ca pe langa poza cu preparatul final va trebui sa trimiteti si reteta precum si numele dvs…


Acestea fiind spuse, iată care sunt propunerile mele:

- ingredientul vedetă: dovleacul,

-ajutoare de nădejde în prepararea rețetei: carne (de orice animal doriti), nuci / migdale, ceapă /praz, orez, brocoli, ou, fructe uscate, quinoa, brânzeturi/lactate.

Poate vă întrebați de unde combinația asta ciudată ...ei bine văzui eu o rețetă de dovleac cu brocoli și brânză albastră ....și mă tentează să o încerc. 

Apropo....sper sa nu am parte doar de dovleci umpluți la paradă. Idei sunt multe și faine așa că ma bazez pe voi că veți fi ingenioase !

Fac și o cinste c-un coniac , să aveți spor !

Brioșe cu banane


Anul trecut vă arătam cum facem noi dovleacul de Halloween, așa că anul asta m-am hotarât să vin la defilare cu câteva brioșe înspăimântătoare  dar în ton cu marea sărbătoare de Haloween , sărbătoare pe care am adoptat-o și noi în ultimii ani.

Sooo, trick or treat ??


 Ingrediente:

3 banane bine coapte, 
1 ou + 1 gălbenuș, 
esență de vanilie, 
100 gr zahar, 
6 linguri făină, 
6 linguri ulei,
50 ml lapte, 
2 linguri cacao, 
1/2 plic praf de copt. 


Preparare:

Zdrobim bananele cu o furculiță sau le dăm la blender. 

Separat batem ouăle cu zahărul apoi le adaugăm peste banane. 

Încorporăm și făina amestecată cu praful de copt, și cele 6 linguri de ulei și esența. Amestecăm. 

Adăugăm laptele și cacaoa. Omogenizam. 

Pregătim formele de brioșe pe care le umplem cam pe trei sferturi, astfel încât la copt sa aibă loc să crească frumos. 

Dăm la cuptorul preîncălzit pentru aproximativ 40-45 minute.  Când sunt gata le scoatem, le mai lasam cateva minute-n tava apoi le așezăm pe platou. Le ornăm cu frișcă si bomboane-ochi (în cazul meu).

vineri, 28 octombrie 2016

Budincă de paste, gutui și iaurt


MisteryBoxChallange de octombrie a fost (sau încă mai este, că nu s-a terminat luna) găzduită de Lulu  o doamnă dragă sufletului meu și ale sale povești din bucătărie. 

Ingredientele propuse pentru provocare sunt: oua, toate branzeturile, toate lactatele, orez sau alte paste, lamai/portocale, nuci/alune/alte seminte, biscuiti, rahat, cacao, apa de flori de portocal (o aroma care se potriveste perfect cu gutuia), carne de pui si GUTUIA pe post de vedetă. 

Din 12 ingrediente eu am ochit 5. Se puteau si mai multe, insă așa cum am spus-o de multe ori nu sunt pricepută-ntrale dulciurilor. Cel mult un chec, o clatită, o brioșă ți torturi (dar și cu ele am mari probleme la decorat). Îs antitalent ce mai la deal la vale. 

Ingrediente:

500 gr paste, 
1 kg iaurt, 
4 ouă, 
esență portocală, 
200 gr zahar,
2 gutui
zeama de la o portocală


Preparare:

Fierbem pastele aproximativ 8 minute .

Batem ouăle cu esența și zaharul, după care adaugăm iaurtul și omogenizăm.

Taiem gutuia cubulețe mici si o caramelizăm în zeama de portocală. 

După ce au fiert, scurgem pastele de apă, apoi așezăm un strat generos într-un vas yena sau orice altă tavă potrivită pentru cuptor. Peste paste punem jumătate din cantitatea de gutui caramelizate apoi turnăm compozitia de iaurt. 

Dăm tava la cuptorul încins în prealabil aproximativ 30 minute . Scoatem tava, punem și restul cantității de gutui caramelizate și dam din nou la cuptor pentru inca 10 minute. 

Poate fi servită caldă (dar în cazul asta riscați să se împrăștie putin e farfurie) sau rece (când poate fi tăiată perfect in felii). 

miercuri, 19 octombrie 2016

Fasole galbenă cu cârnați


Uneori am așa un chef nebun de mâncăruri simple dar gustoase. Așa că, pe motiv de lene azi vă prezint o farfurie de fasole cu cârnați presărată cu ceva semințe de in. Pe cât de simplă pe atât de gustoasă. 


Ingrediente:

500 gr fasole galbenă păstăi, 
2 cârnați de porc cu vin si busuioc, 
1 ceapă medie, 
sare, piper, 
ulei (2-3 linguri),
1 linguriță semințe in.


Preparare:

Tăiem ceapa mărunt  și o călim în cele 2 linguri de ulei încins. Când devine sticloasă adăugăm fasolea și lăsăm la foc mic până ce se înmoaie. Condimentam cu sare și piper după gust.

Separat crestăm cârnații pe care-i prăjim  (fără ulei deoarece lasă ei grăsime).

Așezăm pe farfurie și presărăm cateva semințe de in.

Puteți face și un mujdei de usturoi și o bucată de mămăligă alături.


S-aveți poftă !

miercuri, 12 octombrie 2016

Șaman, de Kim Stanley Robinson

”Nimeni nu poate trăi viața ta !”


O fi ea o noutate, abia lansată pe piață, însă pe mine nu m-a atras deloc. Am încercat sa o citesc dar după primele 122 pagini am abandonat-o.

Pe mine cred că m-au derutat detaliile ”picante” pe care le regasim încă din primele pagini, avându-l în prim plan pe Loon, un baiețandru de doar 12 ani (trimis pentru 15 zile, în pustiu, în pielea goală, la sfârșit de martie) care și-a început inițierea  pentru  a deveni noul șaman al tribului. 

Regasim scene în care Loon își imaginează că face sex cu o fata din trib, pentru a si încalzi corpul , dar mai ales mădularul , scene în care acesta visează ca face sex cu o capră de munte , scene în care se masturbează alături de prietena sa....scene și detalii care au pus într-un con de umbră povestea în sine, care, probabil, este interesantă. 


O recenzie sumară a cărții, realizată de Nemira, spunea că  ”Șaman” de Kim Stanley Robinson este o poveste fascinantă despre viața unui trib din Epoca de gheață și lupta zilnică pentru supraviețuire, apoi drumul spre maturitate al unui băiat de 12 ani care trebuie să devină șamanul comunității sale.

Thorn este șaman și le transmite înțelepciunea și poveștile sale celor care vor să-i calce pe urme. Heather este vindecătoare și reușește să-i țină împreună pe membrii grupului. Elga vine din altă lume și aduce schimbarea. Loon, următorul șaman, este hotărât să-și găsească propriul drum. Dar într-un univers atât de înșelător, drumul nu este niciodată ușor și nu se știe unde poate duce. E povestea palpitantă a unui drum spre maturitate, conducându-ne totodată într-o călătorie înfricoșătoare în timp, acum treizeci de mii de ani.


Nu-s pudică de felul meu, și uneori am un limbaj chiar colorat,
 însă cartea în sine nu m-a captivat atât de mult încât să o termin.

Dacă voi puteți trece peste aceste detalii și cititi cartea până la final vă aștept cu păreri. 

luni, 3 octombrie 2016

Cien, sau despre cum poti avea calitate la pret redus


Stiu ca s-au facut o serie de statistici cu privire la bugetul alocat anual de femeile din Romania pentru ingrijire si frumusete, în speță pentru produsele cosmetice. Cand am citit aceste statistici, primul impuls a fost ”imposibil”. 
Vă întrebați probabil de ce. Ei bine, aceste statistici au fost realizate pe un număr foarte mare de femei (câteva sute de mii) si tot un număr foarte mare dintre ele declarau că anual alocă cel mult 20 lei pentru cosmetice sau chiar 0 lei. 
Și asta nu pentru-că nu și-ar dori să fie frumoase, îngrijite, ci pentru-că veniturile sunt atât de mici încât nu-și permit produse de calitate, având în vedere prețurile mari ale acestora. Că deh, calitatea este direct proporțională cu prețul. 

Nu știu dacă în urma acestor statistici, sau pentru-că țin la frumusețea femeilor, sau pentru-că chiar se poate, însă la LidlRomânia găsești gama de produse Cien care oferă calitate și rezultate la prețuri decente și aș putea merge până acolo într-a spune pentru orice buzunar. Indiferent cât de mic este bugetul. 

Ba chiar s-au realizat studii și clasamente din care a rezultat că cremele antirid Q10 de la Cien sunt mult mai eficiente decât omoloagele sale mult mai cunoscute și mai promovate (Eucerin, Loreal, Nivea, etc., s.a.m.d.)

Crema de mâini cu cu ulei de migdale și unt de shea îți lasă mâinile catifelate și este absorbită rapid de piele , lucru important pentru mine având în vedere că lucrez cu hârtii și ar fi sost neplăcut să las urme . 

Crema de duș, e un gel mai consistent, cu miros și caracteristici asemănătoare cosmeticelor de bebeluși. Pielea nu se usucă după utilizare. 

Crema de noapte antirid cu Q10 si acid hialuronic ajuta la protejarea celulelor si reduce ridurile de expresie. Folosita cu regularitate, aceasta crema de noapte poate ajuta la prevenirea formarii de noi riduri. Ingredientele hidratante ajuta la regenerarea pielii peste noapte si lasa pielea neteda.



Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...