marți, 23 iulie 2019

Ruladă cu ficat


Vă tot povesteam că sunt mereu în căutare de aperitive și ...minune. Am descoperit ruladele. Mi-am dat seama că pot fi făcute în fel și chip, cu diverse umpluturi, în diferite culori si ai destul de mult de lucrat în bucatarie până să apuci să te plictisesti de ele. 

La petrecerea kinder-ului din dotare, am încercat doar vreo 3 rulade colorate și ochioase – cât să-i atraga pe cei mici.

Merg de minune și pentru pachet la birou, sau de pus în rucsac când pleci într-o drumeție.


Ingrediente:

pentru blat:
200 gr unt,
350 ml lapte,
4 oua,
200 gr faina,
1 praf de sare

pentru umplutura:
300-350 gr ficat (porc/pui)
2 cătei usturoi, 
1 ceapă,
1 foaie dafin,
100 gr unt,
1 lingura mustar,
2 oua fierte tari,
1/2 gogosar în otet,
pătrunjel verde,
sare, piper


Preparare:

Topim untul într-o tigaie, apoi incorporam faina, după care luăm vasul de pe foc. 
Dacă aveți o tigaie mai mare, puteti continua să lucrati în ea. Astfel nu mai murdariti două vase.

Adaugăm galbenusurile unul câte unul si amestecam pâna se omogenizeaza compozitia. 

Turnam apoi laptele caldut si amestecam usor.

Adaugam albusurile batute spuma tare cu un praf de sare.

Turnam aluatul într-o tava de cuptor, tapetată cu hartie de copt. 

Coacem rulada 35- 45 de minute în cuptorul preîncalzit la 180°C. 

Când blatul este copt, il scoatem și îl rasturnam pe un prosop umezit. Dezlipim usor hârtia de copt si acoperim cu prosop umed. 
Dacă nu reușiți să dezlipiți hârtia, lăsați câteva minute acoperit, să se umezească și încercați din nou.

Lasam rulada acoperită cel puțin 30 minute. 

În acest timp pregătim umplutura. 

Fierbem ficatul cu cei 2 căței de usturoi, ceapa tocată grosier și foaia de dafin.
Puteți folosi și pate în loc de ficat, economisind astfel timp. Eu am ales ficat proaspat , ca aveam în frigider cateva bucăți de la niste pui .

Când este gata, scoatem foaia de dafin și blenduim restul ingredientelor.

Frecam ficatul cu unt, adaugam muștarul, asezonam cu sare si piper si amestecam. Incorporam apoi gogosarii si ouale tocate cubulete, patrunjelul tocat fin si omogenizam din nou compozitia.

Întindem crema obtinuta peste blat, rulam cu ajutorul prosopului, apoi invelim rulada într-o folie alimentara sau o folie de staniol și o dăm la rece pentru cel puțin jumatate de ora.
Chiar dacă la început o să vi se pară ca e moale crema și o să curgă, nu va faceți griji: după câteva minute la frigider va fi perfecta.


S-aveți poftă !


Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...