vineri, 27 septembrie 2019

Dulceata de dovleac


A venit toamna, iar piețele sunt pline cu fructe și legume. Unele ochioase, altele mai mici și mai strâmbe, ”numa' bune pentru zarzavat domnița”. Fiecare vânzător din piață (fie el tăran sau bișnițar) te invită să te oprești și la taraba lui, ca are cele mai proaspete produse din piață. Și în supermarketuri gasești din plin fructe și legume de sezon.  Iar dacă aveți bunici /părinți/o mătușa la țară, cu siguranță aveți din plin legume și fructe.  
Eu mă înscriu în ultima categorie: cu părinți la tară. Și cum în această perioadă se strang mai toate recoltele și se curăță grădinile, printre altele, am primit si vreo 2 dovleci ”din ăia buni mamă, pentru dulceață. Fă ceva cu ei, că-i păcat să se strice” 
Sincer, e prima oară când văd astfel de bostani (am avut/mancat dovlecei  albi, verzi, galbeni /diferite forme și mărimi, dovleci plăcintari ) dar din aștia ”de dulceață”  nu. Seamănă la spect cu pepenele galben. 
Anul trecut, un vecin mi-a adus un borcan de dulceață de dovleac și ne-a plăcut foarte mult, așa că , având materie primă din belsug, m-am gândit să fac și eu dulceața fermecată. 
Dacă nu aveți dovleac de dulceață, nu-i bai. Merge perfect și dovleacul plăcintar și dovlecelul simplu (pe care-l facem pane).


Ingrediente:

1 kg pulpa curatata de dovleac
800 gr zahar
1 lamaie (doar sucul)
100 ml apa
2-3 cm baton scortisoara


Preparare:

Curățăm dovleacul de coajă și semințe și-l dăm prin răzătoarea mică.
Dacă doriți o dulceață mai fină, puteți tăia dovleacul cubulețe, iar după ce-l fierbeți 20-25 minute îl puteți blendui, apoi continuați fierberea. 

Într-o oală, punem apa și zahărul și lăsăm la fiert până se topeste zahărul. 

Adăugăm dovleacul, zeama de lămâie și scorțișoara și fierbem la foc mic 45-50 minute.

Îndepărtăm batoanele de scorțișoara și punem dulceata fierbinte în borcane, pe care le lăsăm la răcit, înveșite într-un prosop, până a doua zi. 

Le etichetăm și le depozităm în camară.




Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...