luni, 6 aprilie 2020

Turte cu leurda, coapte la gratar


Suntem în ziua 26 de autoizolare (exceptând mersul la job și retur acasă) nu am ieșit din curte. Trecând peste toate aspectele negative aduse cu care vine, acest virus are și o parte bună: sper să reușesc sa mai consum din proviziile adunate în timp la congelator și prin camară . Nu de alta, dar începe un nou an o nouă recoltă. 
Și dacă tot vorbim de provizii, am găsit o pungă de leurdă, pusă la congelator din primavara trecută când nu m-am îndurat să o arunc.  Și cum am o nouă sacoșă cu leurdă proaspătă, livrată de însuși mister sotzoo, am zis sa consumăm ce avem pe stoc și , bineînteles, să refacem stocul cu produse proaspete. 
Revenind la leurda congelată, care clar nu putea fi folosită în salată, m-am hotărât să fac câteva turte umplute. 



Ingrediente:

Pentru aluat:
500 gr făină, 
1 linguriță sare,
1/2 linguriță zahar,
10 gr drojdie uscată,
200 ml apă călduță, 
5 liguri ulei măsline

Pentru umplutură:
300 gr leurdă, 
2 linguri ulei măsline,
1 linguriță sare

Preparare:

Pentru aluat, punem într-un vas făina si drojdia. Presărăm sarea. Turnăm apa călduță și amestecăm cu o lingura. C
ând s-a integrat toată făina, turnăm treptat câte o lingura de ulei și frământăm aluatul cu mâinile până devine ușor elastic și nu se mai lipește de mâini. 
Îl acoperim cu un stergar și-l lasam la dospit/crescut cel putin 30 minute.

Între timp pregătim leurda. 
Daca aveți leurdă proaspătă o tocați mărunt și o unditi putin în cele 2 linguri de ulei. Presarati sarea. 


Împărțim aluatul în 4 părți egale. 

Presărăm blatul de lucru cu puțină făină și luăm prima bucată de aluat pe care o intindem. Pe jumătate de foaie punem 2 linguri de leurda, apoi îndoim cealaltă jumătate si lipim bine capetele. 

Între timp încingem tigaia grill (nu credeam că se pot coace atât de bine si pe grill, dar …învătăm) . Punem turta și o lăsăm până prinde dungi arămii, apoi o întoarcem . 
Continuăm așa cu fiecare bucată de aluat. 

Lăsăm să se răcorească, le tăiem și le servim. Merg de minune ca fel principal, alături de o salată, dar și ca gustare sau în loc de pâine. 


 S-aveți poftă !

Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...