A venit si Pastele mult asteptat cu gandul la cozonac, oua rosii, pasca si drob de miel !!!Dar cel mai mult si mai mult mi-a fost gandul la cozonacul pufos si delicios copt in cuptorul cu lemne...Si anul acesta, ca si in ceilalti ani, "productia" de cozonaci a fost pe masura ..10 la numar . Desi initial eram hotarata sa fac doar 4 la cuptorul aragazului, parca nu simteam aroma Pastelui ...asa ca ....pusa pe fapte mari si cu ajutoare pe masura (una bucata mama din dotare) am pregatit covatica si ingredientele pentru "armata" de cozonaci.
Ingrediente (pt.12 cozonaci):
8 kg faina,
100 oua (doar galbenusurile),
4 l lapte,
1 l ulei,
2,400 kg zahar,
trei sferturi pachet drojdie,
zahar vanilat,
1/2 kg stafide,
1/2 l bere,
3 esente rom (Dr.Oetker),
3 esente vanilie (Dr.Oetker),
3 esente migdale (Dr.Oetker),
coaja de lamaie rasa (de la 3 lamai),
Umplutura:
3 kg nuca,
3 kg rahat,
300 gr stafide,
2 l lapte,
1 kg zahar,
Suplimentar:
1/2 kg faina pt intins foile de cozonac,
4 oua pt uns cozonacii,
200 gr untura pt uns tavile in care se aseaza cozonacii.
Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei , nu de la rece/frigider pentru a obtine un aluat care va creste repede.
Pasul 1: Maiaua
Drojdia se amesteca cu 1/2 kg zahar .
1/2 l lapte se pune la incalzit si se amesteca cu 1/2 kg faina apoi se lasa sa se raceasca. Dupa ce s-a racit se amesteca cu drojdia si se lasa la crescut cam 15-20 minute.
Pasul 2: Ouale
Se separa albusurile de galbenusuri care se amesteca cu 8 lingurite de sare (daca faceti mai putina compozitie, calculati o lingurita de sare la 1 kg de faina). Tot in galbenusuri se adauga si esenta si se amesteca bine.
Pasul 3: Laptele
Laptele se fierbe , dupa care se adauga stafidele si se lasa la racit.
Pasul 4: Nuca:
Nuca macinata se amesteca cu aproximativ 2 l lapte (in functie de cat de moale doriti sa fie) si cu zahar dupa gust).
Pasul 5: Rahatul
Rahatul se taie felii la marimea si grosimea dorita.
Sfat: Rahatul se taie mai usor si nu se lipeste de cutit, daca trecem lama cutitului prin faina o data la 2-3 patratele de rahat.
Pasul 6: Framantatul
Se pune faina intr-un vas incapator, se face o gaura in mijloc, se toarna maiaua, coaja de lamaie si se incepe framantarea adaugand incet incet ouale si laptele caldut (NU fierbinte) cu stafide cu tot.
PS: pentru a obtine un cozonac pufos si care sa se rupa in fasii, se framnata aluatul (atunci cand il intoarcem) intr-o singura directie.
Treptat adaugam uleiul si berea. Si framantam aproximativ 1 ora si 30 minute, dupa care lasam aluatul la crescut cam 2 ore (la caldura, acoperit cu un prosop).
Pasul 7: Impletirea cozonacilor
Se taie bucati de aluat (cam 400 gr) si se intinde foaia pe o suprafata tapetata bine cu faina (sa nu se lipeasca).
Pentru cozonacul cu nuca, pe fiecare foaie intindem un strat cu nuca , apoi unul cu rahat si cateva stafide.
Pentru cozonacul cu rahat, pe fiecare foaie presaram doar un strat de stafide si unul de rahat.
.....apoi rulam.....
Din doua astfel de foi, prin impletire se obtine un cozonac care se aseaza in tava unsa cu grasime (untura de porc) si se mai lasa la crescut cam 30-40 minute.
Dupa impletirea tuturor cozonacilor, se ung cu galbenus de ou batut cu 2-3 linguri de ulei.....
......si se dau la cuptor pentru 40-45 minute, pana se rumenesc.
...se pudreaza cu zahar vanilat....
Cam asta a fost povestea cozonacilor care au stat cuminti pe masa noastra de Paste alaturi de ouale incondeiate si multe alte bunatati .