A fost ziua marmoticii mele....si ca de obicei m-am incapatanat sa ii "construiesc" un tort de casa, proaspat....Nu a iesit ceea ce mi-am dorit, (fiind la prima intalnire cu pasta de zahar), si chiar daca vizual nu a fost efectul "wow", la gust pot sa spun ca a fost deliciossss!!!!!!!!
Ingrediente:
Ingrediente pentru blat ( iese un tort de 6-8 kg, depinde de tava pentru copt):
15-17
oua (pt o tava mai potrivita, pui 15 oua mari)- eu am folosit o tava dreptunghiulara, de cuptor la care am pus si 16 oua,
depinde cat de mari sunt.
3 cani si 1/2
faina (cana normala de apa, cam de 250 ml)
2 cani zahar
zahar
1 esenta de
vanilie
1 plic
amoniac amestecat in faina
(Optional, daca vrei blatul de cacao, adaugi 2-3 linguri de cacao Dr. Oetker.)
OBS: Eu folosesc doua creme la un tort: crema diplomat cu crema de ciocolata, sau crema de vanilie (lamaie) cu crema de ciocolata, asa ca sa fie un echilibru intre gusturi. Sau poti sa faci doar cu crema din ciocolata, in cazul in care faci blatul de cacao (asta asa, ca sa ai un tort de ciocolata, pe care il poti orna cu ciocolata de menaj topita cu putin unt), insa trebuie sa faci cantitatea dubla de crema de ciocolata (dublezi cantitatile) pt umplut. de data asta am folosit crema de vanilie si crema de ciocolata, insa am postat si ingredientele pentru crema diplomat (in caz ca intereseaza pe cineva :P )
Ingrediente pentru crema diplomat:
6 oua mari
6 linguri cu varf de zahar
200 ml lapte fiert si racit (sau din comert cu 3,5% grasime)
3 plicuri gelatina Dr. Oetker
450-500 ml frisca lichida
300 gr ananas taiat cubulete (proaspat sau din compot)
Ingrediente pentru
crema de vanilie:
1
L lapte (fiert, daca e de casa)
12 linguri
faina
12 linguri
zahar
un pachet
unt
o
esenta de vanilie
o lamaie (
optional, daca preferi crema mai acrisoara)
Ingrediente pentru
crema de ciocolata:
2
oua mari
1 cescuta
zahar
3 linguri cu varf de
lapte praf integral Dr. Oetker
1 pachet
unt
3 linguri cu varf de
cacao
1 plic
esenta de vanilie Dr. Oetker (NU zahar vanilat)
2-3
banane
Pentru
sirop (ingrediente si preparare):
6-7 cani de
apa
1 si ½ cani
zahar tos (cam 400 gr)
1
esenta de rom
coji de portocala,
optional
Pui toate ingredientele intr-o cratita pe foc; lasi sa dea cateva clocote, dupa care opresti ochiul si lasi sa se raceasca bine. (Cand insiropezi tortul, siropul trebuie sa fie rece).
Pentru ornat:
pasta de zahar (ingrediente si preparare):
1 lingura
gelatina,
6 linguri
apa,
1 lingura
margarina,
2 linguri
miere,
zahar pudra cat intra .
Gelatina si apa se amesteca putin , se pun pe baie de abur si cand e calda se adauga margarina si mierea, se amesteca usor pana se dizolva.Se pune zahar pudra intr-un castron,se adauga lichidul se amesteca cu o lingura usor incepand din mijloc si se mai adauga zahar pana se face ca o pasta groasa. Cand nu se mai poate amesteca cu lingura, se rastoarna pe masa de lucru pe care punem zahar pudra si framantam bine cu zahar pana nu se mai lipeste de masa si devine ca un aluat.Se poate tine la frigider pana a doua zi sau se poate folosi imediat. Se intinde o foaie ca de aluat si se adauga peste tortul care inainte a fost uns cu un strat de unt.
PREPARARE TORT:
Prima data incepi cu blatul, astfel:
se separa albusurile de galbenusuri, dupa care, albusurile se bat spuma cu un varf de sare, pana se intaresc. Treptat se adauga zaharul in ploaie, si se bate cu mixerul pana se formeaza ca o frisca. Se incorporeaza galbenusurile mixate cu jumatate de cana de zahar din cele 2 cani. Apoi, cu un tel se amesteca adaugand faina, putin cate putin. La final se adauga amoniacul si vanilia. Se amesteca bine si se pune compozitia intr-o tava, unsa cu ulei si tapetata cu faina (eu folosesc hartie pergament). Se coace la foc potrivit cam 35-45 min (pana se desprinde de pe margini, se poate verifica cu o scobitoare).
Cand scoti din cuptor, lasi sa se raceasca bine (de preferat, eu fac blatul cu o seara inainte de a face tortul), dupa care rastorni blatul pe un fund si lasi sa se raceasca bine. Apoi tai blatul cu un cutit de paine in trei parti egale.
Crema de vanilie:
Pune 750 ml lapte la fiert cu cele 12 linguri de zahar. Intre timp amesteca cele 12 linguri de faina cu 250-300 ml lapte pana devine o pasta consistenta, dar care sa curga din lingura. Cand incepe sa fiarba laptele, lasa ochiul la mic si toarna constant pasta de faina in laptele de pe foc, dar in acelasi timp amesteci cu un tel, fara sa te opresti, pt ca risti sa se faca cocoloase mari in crema. Mai lasa sa fiarba asa cam 7-8 minute, amestecand mereu sa nu se prinda de oala. Toarna crema de pe foc (asa fierbinte) intr-un vas emailat sau de sticla peste care adaugi pachetul de unt si vanilia si amesteci pana se incorporeaza tot untul. Daca vrei poti sa pui cam jumatate dintr-o lamaie rasa, si zeama acesteia (nu chiar toata zeama de la o lamaie, ci dupa gust). Dar poti foarte bine sa o lasi si fara lamaie, doar cu vanilie (eu am facut in ambele moduri). Lasa crema pe masa din bucatarie.
PS: Peste aceasta crema poti sa pui kiwi, capsuni sau piersici (in momentul in care asezi crema pe blat, si inainte de a-l pune pe celalalt).
Crema diplomat:
se freaca cu mixerul galbenusurile cu zahar, pana se topeste zaharul. Se adauga laptele putin cate putin , dupa care se pune la fiert pe bain-marie (neaparat, altfel nu mai iese) amestecand continuu cu o lingura pana se ingroasa ca o smantana subtire, dupa care se ia de pe foc. Se dizolva gelatina in 100 ml apa rece, apoi se adauga la crema fierbinte. Se lasa sa se raceasca bine. Cand incepe sa se ingroase, se amesteca cu frisca (frisca lichida batuta spuma), albusurile batute spuma groasa si ananasul. Totul se da la rece.
Crema de ciocolata:
amestecati la bain-marie ouale cu zaharul si laptele praf pana se topeste tot zaharul, iar compozitia se mai ingroasa. Transferi vasul cu crema de pe aburi intr-un vas cu gheata si putina apa si torni toata pudra de cacao cernuta. Amesteca energic pana se raceste crema, apoi adauga esenta de vanilie.
Preseaza untul direct de la frigider, de peretii unui vas, ca sa elimini apa tehnolocica, apoi il freci spumos.
Intr-un alt vas, pui cate o lingura de crema fiarta (de cacao) si una de unt si amesteci cu rabdare (cate putin, ca sa nu se taie), pana se termina cantitatea din cele doua creme si rezulta crema finala. Lasi crema pe masa din bucatarie pana asamblezi tortul. La frigider se va intari si nu vei mai putea sa o intinzi.
PS: La crema de ciocolata eu pun mereu banane taiate felii, pe toata suprafata.
Pregateste o tava mare (eu folosesc una care cica e pt pahare) si putin adanca (sa nu se scurga din sirop) pe care sa asamblezi tortul. Alaturi sa ai o tava (eu folosesc tava de la cuptor aia patrata sau cu o ceasca de cafea, in cazul in care nu-mi incape sa insiropez blatul in tava patrata) in care sa torni suficient sirop pentru a insiropa o foaie din blat. Insiropeaza bine pe o parte si pe cealalta si aseaz-o pe platou (tava). Daca insiropezi cu ceasca, asa cum fac eu de cele mai multe ori, toarna cu grija si rabdare pe toata suprafata blatului, ca sa fie bine insiropat. Intinde crema diplomat (sau de vanilie) pe foaia de pandispan. Procedeaza la fel cu alta foaie de blat si aseaz-o peste crema. Acum pune crema de ciocolata, peste care aseza bananele taiate felii. Pune ultima foaie, dupa care orneaza cu frisca si decoreaza dupa preferinta. Da la rece. E bine sa stea o noapte la rece, deci sa fie pregatit de seara, pentru a se unifica toate gusturile.
La decorare am folosit creioane alimentare , pt.ca , asa cum am mai spus, fiind la prima incercare de a lucra cu pasta de zahar, nu am reusit sa creez ceva decoratiuni....si nici din bomboane sugus nu mi-au iesit, desi am incercat !!!
Se savureaza alaturi de cei dragi !!!!!!!