Cei mai buni sfinti din lume sunt cei facuti de
mama mea. Framantati cu suflet si daruire și cu pasiune pentru aluat. Poate
v-am mai povestit , poate ați avut rabdare să citiți sau poate nu (nu știu ca
n-ați spus niciodată) dar cu riscul de a vă plictisi o să vă spun din nou ca
mama mea e una din puținele persoane pe care le cunosc și care frământatul
aluatului e o adevărată plăcere, o artă, o pasiune. Are și masină de pâine însă
nici măcar nu a scos-o din cutie , că ”cea mai bună pâine e cea frământată la mână”.
De Paște frământă 12 kg de făină deodată și face un cuptor (din ala din curte,
cu lemne) de cozonaci și învârte la aluatul ală câteva ore și deși abia se mai
mișcă , nu se plânge o secundă, ba dimpotrivă e cea mai mândră de cozonacii ei
arămii și puhavi.
Revenind la sfințișorii noștri, haideți să vedem
ce avem nevoie pentru bunătăți ”ca la mama acasa”.
Ingrediente:
1 kg făină albă, de grâu,
6 ouă,
1 linguriță de sare,
25 gr drojdie proaspătă,
500 ml lapte,
ulei
pt sirop:
apă,
zahăr,
esență migdale și rom
nucă măcinată,
miere de albine,
coajă de lămâie
Preparare:
Pregătim ingredientele pentru aluat.
Într-un castron mai mare pune făina și facem o
gaură în mjloc.
Încălzim laptele și dizolvăm drojdia în el apoi o
turnăm în adâncitura din făină.
Spargem și ouale pe care le pune peste drojdie.
Presărăm și sarea.
Amestecăm toate ingredientele și începem să
frământăm. Adăugăm 6 linguri de ulei și frământăm din nou, vreo 20 minute așa,
până obținem un aluat nelipicios. Dacă e nevoie mai adăugăm puțin ulei.
Acoperim aluatul cu un prosop și lasăm la dospit
/ crescut , într-un loc căldut , ferit de curent pentru o oră.
Pudrăm masa de lucru cu făină.
După ce am modelat „şnururile” din aluat, le-am
tăiat în bucăţi potrivite şi învârtit precum
şnururile de mărţişor. Lipim capetele şi aşezăm fiecare sfânt în tavă (în care
am pus hârtie de copt sau unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Îi mai lăsăm la
crescut 15-20 minute după care îi ungem cu ou bătut, şi-i băgăm la cuptorul
încins în prealabil pentru 45-50 minute (până devin rumeni).
Între timp pregătim nuca. Dacă e deja măcinată ,
jumătate din treabă e făcută. Dacă nu începem cu a da mieyul prin maşină.
Adăugăm câteva linguri de zahăr ( 5/6 în funcţie de cât de dulce vă place) şi
coaja rasă de la o lămâie. Amestecăm.
După ce am terminat cu nuca, pregătim siropul în
care vom pune sfinţii.
La sfinţii mei (care sunt de 2-3 ori mai mari
decât un sfânt normal, din ce spune lumea care i-a văzut / gustat), pentru
însiropat 2 bucăţi, folosesc un sirop făcut din: 1 litru apă, ½ esenţă rom + ½ esenţă migdale şi 5 linguri
de zahăr. Punem toate ingredientele într-o cratiţă încăpătoare şi le fierbem
până se îngroaşă ca un sirop. Oprim focul şi lăsăm să se răcorească.
Luăm rând pe rând câte un sfât şi-l scufundăm în
sirop, lăsându-l 1-2 minute pe fiecare parte. Presărăm pe un platou putin miez
de nucă măcinat şi aşezăm sfântul. Îl ungem cu miere de albine şi presărăm nucă
măcinată din belşug.