joi, 30 iunie 2016

Sufleu de dovlecei


Sunt sigura ca fiecare dintre noi a fost curios sa incerce macar o data o mancare cu dovlecei, indiferent care ar fi aceasta. 
Nu cred ca nu v-a ramas macar o data un dovlecel ratacit prin camara si sa-l tot impingeti de colo colo fara a sti ce sa faceti cu el. Ei bine acest sufleu sau soufle e o idee buna si gustoasa.


 Ingrediente:

2 dovlecei, 
4 oua, 
1 ceapa, 
2 catei de usturoi, 
 cateva fire de marar si patrunjel verde, 
2 linguri faina grau, 
sare, piper, 



Preparare:

Spalam dovleceii apoi ii dam prin razatoare si-i stoarcem bine.

Separam albusurile de galbenusuri.

Albusurile le batem spuma cu un praf de sare , iar galbenusurile le adaugam peste dovlecei.

Tocam marunt ceapa si zdrobim cateii de usturoi dupa care le adaugam peste dovlecei.

Adaugam si verdeturile tocate marunt, cele doua linguri de faina, condimentam cu sare si piper si amestecam. 

La final incorporam albusurile batute spuma si omogenizam cu grija.

Punem compozitia intr-o tava  tapetata cu hartie de copt si o dam la cuptorul incins in prealabil. Lasam aproximativ 30-35 minute, dupa care scoatem si lasam la racit.

La inceput sufleul va fi umflat, dar se va lasa pe masura ce se raceste. E normal.

Poate fi servit si ca aperitiv.


S-aveti pofta !

luni, 27 iunie 2016

Rulada de dovlecei cu branza


In aceasta perioada a anului, cred ca nu exista zi in care sa nu pregatesc ceva cu dovlecei. Fie o parjoala, fie un dovlecel pane, fie dovlecel umplut si multe alte chestii gustoase. Nu e cam mult va intrebati? Pentru noi nu. Ne plac dovleceii , au o serie de proprietati nutritive si sunt si usor de gatit. 
Ce-as mai putea spune despre dovlecii astia ? Nimic, doar ca azi va prezint o delicioasa rulada de dovlecei si crema de branza.


Ingrediente:
2 dovlecei, 
2 catei usturoi,
1 ceapa,
2 oua,
4 linguri faina,
4-5 fire marar verde, 
sare, piper, 

umplutura:
200 gr branza de vaci,
50 gr unt, 
sare, piper



Preparare:

Spalam si curatam dovleceii de coaja, apoi ii dam prin razatoarea mica.

Stoarcem bine dovleceii de zeama.

Adaugam ouale, faina, mararul tocat marunt, ceapa tocata si usturoiu zdrobit si amestecam.

Tapetam o tava dreptunghiulara, cu hartie de copt si turnam un strat nu foarte gros de compozitie (trebuie sa ne iasa un blat pentru rulada).

Dam la cuptorul incins in prealabil pentru aproximativ 30-35 min, apoi scoatem tava si lasam la racit.

Intre timp pregatim crema de branza. Mixam branza cu untul, sare si piper dupa gust.

Intimdem un strat generos de crema si rulam cu grija. Lasam rulada la rece pentru minim o ora, apoi o feliem si o savuram.

S-aveti pofta !

vineri, 24 iunie 2016

Ciuperci pane


Primavara aceasta a fost vremea lor, a ciupercutelor, dar mai ales a painisoarelor si a hribilor.  Despre ciupercutele astea mici si colorate v-am mai povestit , dar nu pot sa nu va spun din nou ca-s super mega gustoase si carnoase.
Trecand peste gandurile pesimiste ale unora "dar nu mor de la ele?" sau "dar cine le-a cules sigur le stie bine?" - ca deh, sunt ciuperci boi 100%, culese din padurile noastre, cand iei prima imbucatura, iti garantez ca nu te poti opri. 

Dar, chiar de nu ai ciuperci de padure, poti incerca cu ciupercile din supermarket.

Si nu pot sa nu spun ca ma simt norocoasa , cand ma gandesc cat sunt de privilegiata si ma pot bucura de astfel de bunatati. 


Ingrediente:

10 ciuperci (doar palariile), 
3 oua, 
4 linguri faina, 
sare, piper


Preparare:

Spalam ciupercile bine , si le dam un clocot.

Batem ouale. Adaugam faina. Condimentam dupa gust cu sare si piper.

Trecem fiecare palarie prin compozitie si le prajim pe fiecare parte in ulei incins.

Le scoatem pe un servetel de hartie pentru a elimina plusul de ulei si le servim.

Merg de minune alaturi de un sos de iaurt cu usturoi.


S-aveti pofta !

vineri, 17 iunie 2016

Beigli cu nuca si smochine


Pentru mine, aceasta reteta era o banala placinta crocanta cu nuca.  De curand, tot auzind prin diverse discutii, reportaje, etc. de neigli, am facut si eu ceva cautari si am aflat cu stupoare ca placinta mea e de fapt un cozonac unguresc. O fi unguresc, o fi romanesc, pentru mine tot o placinta gustoasa ramane.  
Si cum se apropie Mosii de Vara, cand se da de pomana (cel putin la noi inca se pastreaza traditia si ma bucur ca un copil mic care primeste dulciuri cand ma trimite mama sa-i cumpar castroane de lut si linguri de lemn, sa ne dea de pomana) merita sa o incercati. 


Ingrediente:

pentru aluat:
600 gr faina,
200 gr unt,
100 ml lapte,
50 gr zahar,
7 gr drojdie uscata,
2 galbenusuri,
un praf sare 

pentru umplutura:
500 gr nuca,
100 ml lapte,
4 linguri zahar, 
10 smochine

pentru uns:
1 galbenus,
2 linguri ulei


Preparare:

Intr-un bol punem faina amestecata cu drojdia uscata si sarea. 

Topim untul si-l amestecam cu galbenusurile  dupa care-l turnam peste faina. 

Dizolvam zaharul in laptele caldut si il adaugam putin cate putin in aluat. 

Framantam pana obtinem un aluat consistent pe care il lasam la dospit pana isi dubleaza volumul.

Impartim aluatul in parti egale si-l intindem intr-o foaie de preferat dreptunghiulara, dar merge si rotund-ovala.

Fierbem zaharul cu laptele pana ce acesta s-a dizolvat, apoi adaugam nuca macinata si lasam pe foc, amestecand continuu, pana se ingroasa.

Adaugam curmalele, taiate cubulete, si lasam umplutura sa se raceasca.

Punem un strat generos de umplutura, rulam, punem in tava (cu hartie de copt). Ungem cu galbenusul  si dam la cuptor pana se rumeneste. 



miercuri, 15 iunie 2016

Salata de avocado si rosii


Apai, daca-i bal, bal sa fie. Si daca-i vara si trecem la tricouri, fuste si rochite flu-flu, salate sa fie. Variate. Vesele si colorate, dar mai ales gustoase, pentru-ca , hai sa fim seriosi...oricat de "close to" veredeturi ai fi, la un moment dat ti se acreste de frunze. Si atunci ce ai de facut? Nimic mai simplu decat sa incerci sa combini legumele in fel si fel.  Eu iubesc salata de rosii doar rosii , ceapa si ulei,  dar uneori parca as mai schimba ceva, fara a renunta insa la rosii :D . Buna treaba, nu? 


Ingrediente:

2 rosii, 
1 avocado,
1/2 ceapa rosie, 
2-3 fire patrunjel verde,
sare, piper, ulei de masline.


Preparare:

Feliem rosiile.

Taiem ceapa .

Curatam avocado si-l feliem.

Tocam marunt patrunjelul.

Amestecam toate ingredientle intr-un bol, condimentam dupa gust si stropim cu ulei de masline.


miercuri, 8 iunie 2016

Oua Minioni


 Anul asta a fost o adevarata nebunie cu ouale vopsite in costum de Minioni. Si cum, al meu kinder din dotare e mereu in pas cu noile trend-uri , ma rog ajutata putin de ma-sa, bineinteles ca am avut si noi pe masa de Paste OUA MINIONI. 

Stiu ca a trecut de ceva vreme Pastele,  dar vine Inaltarea, un nou prilej de a vopsi oua in fel si chip, asa ca, va puteti distra alaturi de cei mici colorand cateva oute . 

La noi a fost funny , iar la final am scos tare mandre la parada Minionii nostri comestibili. 


Ingrediente:

oua proaspete, 
vopsea lichida galbena, 
vopsea lichida albastra, 
o carioca neagra, 
ochisori mobili din comert Librariile Sedcom in cazul meu,

putina imaginatie.


Pregatire:

Spalam ouale bine in apa calduta cu putin detergent, apoi le fierbem aproximativ 8 minute. 

Pregatim doua recipiente: unul cu vopsea galbena, unul cu vopsea albastra. 

Luam rand pe rand cate un ou fiert si-l scufundam pana la jumatate in vopsea galbena. Il lasam sa se usuce apoi in scufundam cu jumatatea alba in vopsea albastra. Lasam sa se usuce. 

De-acum fiecare ousor intra pe mainile copilului. I s-au lipit un ochi sau doi, in functie de model si preferinta si s-au desenat cu carioca (par, maini, bretele, curele, etc. )

Ai nostri au ratat cam asa cum vedeti in poze. 

Misiune indeplinita. Plod fericit. 


luni, 6 iunie 2016

Tocanita de vitel


O reteta simpla , cu ingrediente putine dar delicioasa, pe care va sfatuiesc sa o incercati. Initial pornisem sa fac o tocanita din carne de vitel (muschi) insa am scos punga gresita din congelator si cand s-a dezghetat aveam o limba mare in loc de muschi :) asa ca...dar a iesit grozava ! 


Ingrediente:
500 gr carne de vitel (eu am avut limba)
2 linguri faina,
2 linguri ulei ,
1 ceapa mare,
1 morcov,
4-5 catei usturoi
1 lingurita boia de ardei dulce,
200 ml supa vita,
150 ml vin alb,
5 linguri pasta de rosii,
1-2 fire cimbru,
1-2 frunze dafin,
piper, sare

pentru servit:
400 gr paste


Preparare:

Curatam limbile de vitel si le dam un clocot.

Le clatim in apa curata, le curatam de pielite si le taiem bucatele . Le dam prin faina si le prajim 2-3 minute in ulei dupa care le scoatem pe o farfurie. 

In locul lor, punem la calit morcovul ras si ceapa tocata marunt. Dupa aproape 1 minut, punem din nou carnea in tigaie, amestecam si lasam la foc mic inca 2 minute. 

Adaugam supa, vinul, pasta de rosii, usturoiul tocat, frunzele de dafin, cimbrul si boabele de piper.

Acoperim vasul cu un capac si lasam la foc mic pana se ingroasa sosul ( 40-50 minute). 

Noi am servit cu paste pe care le-am fiert conform instructiunilor de pe pachet. 

Le-am scurs de apa si am adaugat tocana peste ele, ornand cu o frunza de leustean.


S-aveti pofta !

vineri, 3 iunie 2016

Drob mozaic din ficat de pui

O noua luna a inceput asa ca avem o noua gazda de Provocare de week-end. Pe Elena si-al sau blog de unde am ales sa pregatesc o reteta de drob mozaic din ficat de pui . De ce tocmai drob? Pentru-ca mi place ficatul de pui si pentru-ca o astfel de bunatate merge de minune pentru pachetelul de la birou. Si unde mai pui ca nici nu necesita o pregatire complicata si de durata care sa te puna in incurcatura. 


Ingrediente:

500 gr ficat de pui
6 oua crude
4 oua fierte
1 legatura ceapa verde
2 fire usturoi verde
1 legatura patrunjel
1 legatura marar
sare, piper, ulei


Preparare:

Spalam ficatul in doua-trei ape.

Eu am mers pe varianta mai light si am fiert ficatul , insa il puteti praji cateva minute in 2  linguri de ulei.

Am taiat marunt ceapa, usturoiul si verdeata si le-am adaugat peste ficatul fiert, scurs de apa.

Ouale crude le-am batut cu sare si piper si le-am turnat peste ficat apoi am amestecat.

Am taiat ouale fierte in 4 si leam adaugat in compozitie, amestecand usor pentru a nu le sfarama.

Am tapetat o tava cu hartie de copt si am turnat compozitia.

Am dat la cuptorul incins in prealabil pentru aproximativ 45 minute. Am lasat la racit , dupa care l-am feliat.


Saveti pofta !

joi, 2 iunie 2016

Salata cu naut, porumb si telemea


Aceasta salata este numai buna pentru zilele calduroase de vara. Unde mai pui ca e simplu si rapid de facut. O puteti face chiar si la birou, daca acasa nu ati avut timp sa va pregatiti borcanul pentru a doua zi. 


Ingrediente:

200 gr naut, 
1 cutie porumb boabe Sun Food, 
1 castravete,
1/2 ceapa rosie, 
200 gr telemea , 
3-4 rosii, 
3 fire patrunjel, 
sare, piper, ulei de masline.


Preparare:

Desfacem conservele si scurgem apa din ele. Clatim boabele in apa curata, le scurgem si le punem in castron. 

Taiem ceapa si o adaugam peste boabe. 

Castravetele si telemeaua le taiem cubulete mici. 

Feliem rosiile. 

Condimentam cu sare si piper dupa gust, stropim cu putin ulei de masline si amestecam. 

La final presaram si patrunjelul . 

Pentru satietate putem adauga si un ou fiert. 



 S-aveti pofta !

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...