luni, 27 februarie 2012

Tarta cu dovleac

De ceva vreme tot ma impiedicam prin camara de un "bostan din ala alb" (cum spun eu la dovlecii pentru placinta) si tot il mutam de colo colo cu gandul ca intr-o buna zi ii va veni si lui randul la gatit. Uitandu-ma la el cu atentie, am vazut ca dadea semne de "expirare" asa ca m-am hotarat sa fac din el o tarta. Iar pentru asta m-am inspirat de pe blogul renumitului adi hadean si iata ce a iesit....
 Ingrediente:
pentru aluatul de tarta:
1 cana faina (adica cam 200-250 gr),
2 galbenusuri,
3 linguri zahar,
trei sferturi pachet unt,

pentru umplutura:
1 kg de dovleac pentru placinta (cantitatea e produsul final, fara coaja, seminte, etc),
3 linguri smantana,
3 linguri zahar,
1 lingura miere,
1 lingura scortisoara,
3 linguri apa,
2 oua.

optional : frisca.

Preparare:
Aluatul pentru tarta se face cam asa: se amesteca bine bine untul cu zaharul, apoi se adauga galbenusurile. Cand se omogenizeaza compozitia se adauga faina (treptat) si se framanta pana obtinem un aluat consistent. Acesta se intinde in tava pentru tarta si se da la rece pentru 30 minute. Dupa cele 30 minute se da la cuptor cam 10-15 minute pentru a se coace.

Umplutura pentru tarta am facut-o cam asa:
Am curatat dovleacul, l-am taiat cuburi si l-am pus in tigaie. Peste el am adaugat zaharul, mierea, scortisoara s cele 3 linguri de apa si l-am lasat la fiert la foc mic cam 20 minute. Apoi am stors zeama de portocala si am mai fiert cam 3 minute.
 Cand se raceste un pic se adauga smantana amestecata in prealabil cu cele 2 oua.
Se toarna crema peste aluat si se da din nou la cuptor pentru 20-30 minute.
Se poate servi cu frisca daca doriti.
E delicioasa.
Eu am incercat sa urmez cu strictete pasii indicati de Adi Hadean, insa se pare ca mai am de lucrat.....pana voi obtine o tarta la fel de buna si aratoasa ca a sa.  :D

sâmbătă, 25 februarie 2012

Din categoria "mic dejun bio"

Buna dimineata,
E week end, deci va trebui sa-i pregatesc sotului din dotare (gurmand neintrecut, de altfel) micul dejun. Si cum la el ouale sunt nelipsite de la aceasta masa, m-am tot gandit cum si cu ce sa le mai combin, si iata ce a iesit:
 Pentru asta am folosit 1 ou de tara pe care l-am prajit alaturi de 3 carnaciori preparati la craciun din carnea gustoasa a lui Ghita, porcul nostru din acest an.
Iar in loc de paine am folosit 3 felii de mamaliga (ramasa de la cina de aseara) pe care le-am prajit(reincalzit) in uleiul in care am prajit carnaciorii, si astfel au capatat o aroma delicioasa.

Simplu si rapid.

PS: am precizat ca acest mic dejun e bio , adica cu ingrediente din curtea noastra, nimic cumparat / chimic. Asta nu inseamna ca e si 100% sanatos (tinand cont de faptul ca toate ingredientele sunt prajite in ulei) . Insa e un deliciu pentru care merita sa te sacrifici din cand in cand.

vineri, 24 februarie 2012

Briose "pestrite"

De ceva vreme pe toate blogurile/ site-urile se tot vorbea de briose (muffins) , de cat sunt de bune, de cat de usor se fac si de cate variante exista. Si bineinteles ca m-a cuprins si pe mine curiozitatea si o pofta nebuna de a incerca aceasta "prajiturica". Dar n-aveam forme, asa ca vreo 4 zile am batut toate hypermarketurile / magazinele "casnice" in cautare de forme si intr-un final am gasit. Dar aici dilema: erau forme pentru muffins si forme pentru briose. Diferenta era doar de pret (vreo 5 lei intre cele 2 denumiri). Mi-am luat 2 tavite a cate 6 bucati pentru briose :D . Mai departe am frunzarit multstimatul google in cautare de retete si intr-adevar am gasit zeci si zeci de variante, dar m-am oprit la una simpla "briose cu ciocolata"

Asadar, iata reteta:

Ingrediente:
  • 250 grame făină
  • 150 grame zahăr
  • 6 grame praf de copt (un pic mai mult de jumătate dintr-un plic)
  • ¼ linguriţă sare
  • 1 ou
  • 200 ml lapte
  • 110 grame unt topit
  • 1 lingură esenţă vanilie (sau 1 plic de zahăr vanilat)
  • coajă de la 1 portocală
  • 2 linguri fulgi de ciocolată
Preparare: 
Intr-un vas adânc se amesteca bine cu o lingura, ingredientele uscate: făina, zahărul, praful de copt şi sare.
Într-un alt vas, se amesteca ingredientele umede: laptele călduţ, untul topit la bainmare, coaja de portocală, esenţa de vanilie şi oul. Se adauga ingredientele umede peste cele uscate şi se amesteca uşor pentru a se combina.Adaugati fulgii de ciocolată (pe care eu i-am obtinut cu ajutorul unei razatoare pe care am dat ciocolata)şi încorporaţi-i uşor.
Se ung formele de briose cu ulei / unt si se adauga compozitia. Atentie formele nu trebuie sa fie pline, pentru-ca aluatul va creste la copt.
Se dau tavile la cuptorul incins in prealabil, pentru aproximativ 30 minute.

Se scot si se servesc.

Sunt delicioase alaturi de o cana de ceai sau la cafeaua de dimineata.


Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...