Dragii mei, dupa cum bine stiti ieri a fost Buna Vestire, sau popular Blagovestenia (termenul slav corespunzator celui de Buna Vestire), este praznicul in amintirea zilei in care Sfantul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare ca va naste pe Fiul lui Dumnezeu si este cea mai veche sarbatoare a Maicii Domnului.
Si daca tot e Buna vestire, si in aceasta zi se vestesc lucruri frumoase,
nu pot sa nu va vestesc si eu
nu pot sa nu va vestesc si eu
Proiectul "Traditie si gastronomie romaneasca"
lansat de Gina, prietena draga (momentan doar in mediul virtual, dar sper ca ne vom intalni si fata-n fata intr-o buna zi) si stapana la Pofta buna .
E un proiect frumos despre traditii si bucatarie romaneasca, pentru-ca, nu-i asa, avem si noi romanii traditii frumoase si mancaruri delicioase. Doar ca nu prea stim sa le promovam. Dar pe alea "importate" mamaaaa ce repede le adoptam.
Exista si un grup de FaceBook unde va puteti abona pentru a participa la provocare, pentru a fi la curent cu noutatile si de ce nu pentru a ne reaminti de traditiile noastre , uitate intr-un colt de suflet.
Revenind la Buna Vestire, in aceasta zi, traditia spune ca este dezlegare la peste, iar la noi in familie aceasta "porunca" se respecta cu sfintenie. Chiar daca nu reusim sa tinem tot postul din motive mai mult sau mai putin credibile, in aceasta zi mancam doar peste si ...legume.
Aici puteti gasi mai multe retete cu Preparate din peste, probate si gustate in bucataria mea.
Va las si cateva poze poate vi se face pofta ! :)
Buna Vestire este cunoscuta in calendarul popular sub denumirea de Ziua Cucului. De ce ziua cucului? Pentru ca in aceasta zi are loc primul sau cantec, prin care anunta vestirea primaverii.
Potrivit traditiei, daca primul cantec al cucului era auzit pe stomacul gol, in spatele omului, era semn rau: "Cucu-n spate mi-a cantat/ si moartea m-a sagetat!"
Exista obiceiul ca in aceasta zi, sa se numere de cate ori cucul isi canta numele, numar care ar descoperi cati ani mai avem de trait.
Flacaii si fetele il intrebau pe cuc cand se vor casatori: "Cucule voinicule/ Cati ani imi vei da/ pan’ m-oi insura (marita)?" Daca se intampla ca dupa rostirea acestor cuvinte, cucul sa cante, cantecul sau echivala cu un an de astepare. Dimpotriva, daca el tacea, tacerea sa era semn ca avem de-a face cu o casatorie grabnica.
De asemenea, craca pe care a cantat cucul de ziua sa, era taiata si pusa in scaldatoarea fetelor, in speranta ca flacaii nu le vor ocoli.
Tot in aceasta zi, de la bunicii mei stiu ca daca auzeai cucul trebuia sa ai un banut in buzunar si sa arunci dupa cuc. Astfel vei avea noroc si bani tot timpul anului.
Am avut buzunarele pline de monede si de auzeam cucul sigur ii spargeam capul cand aruncam dupa el. Insa, din pacate, cucul nu a cantat si la poarta mea.
Va las cu drag si va invit sa descoperiti Traditia si gastronomia romaneasca, asa cum este ea promovata de Gina si de cei care-i sunt alaturi in acest frumos demers.