marți, 10 decembrie 2019

Sarmale cu dovleac si cus-cus



În urma cu ceva vreme, va povesteam intr-o serie de articole (economie-in-buctariecrutoane-cu-busuioc), că uneori în bucatarie putem face economie și putem (mai bine spus trebuie) evita risipa si aruncarea mancărurilor.
Cea mai simplă metodă ar fi sa gatim cu ce avem prin casa si sa incercam sa nu mai cumpărăm produse noi. Nu cred ca sunt singura care de multe ori a aruncat legume ratacite prin frigider si care in timp sau alterat.
Incerc sa ma autoeduc si sa gatesc cantitati cat mai mici (gatesc zilnic si in afara  de ciorba rareori mancam aceeasi mancare si a doua zi) insa aproape intotdeauna rămâne cate ceva. Si atunci, incerc sa folosesc ingredientele ramase si sa fac alta mancare din ele (un fel de reinterpretare).
Asa s-au nascut si aceste sarmale de post, cu cus-cus și dovleac.


Ingrediente:

150 gr cus cus,
100 gr bureti de pădure (opintici/ghebe),
200 gr dovleac dat prin razatoare, 
1 ceapă, 
frunze de vie/varza
sare, piper.



Preparare:

Curatam ceapa si o tocam mărunt.

Dovleacul îl dăm prin razatoare. 

Ciupercile le oparim si le tocam grosier.

Cus-cus-ul il pregatim după instructiunile de pe ambalaj : turnam apă clocotita si lasam acoperit pentru 5 minute.

Amestecam toate ingredientele intr-un castron si condimentam cu sare, piper si cimbru uscat. 

Pregatim frunzele de varza am avut eu (murate si congelate) . Pe fiecare frunza punem cate o lingura de umplutura, rulam si strangem bine capetele, sa nu iasa umplutura la fiert.

Pe fundul unei oale punem cateva crengute de cimbru apoi asezam sarmalele . Adaugam apă cat sa le cuprinda si le lasam la fiert , la foc mediu, aproximativ o ora si jumatate.

Lasam sa se răcoreasca si servim.


luni, 2 decembrie 2019

Negresa cu cocos si glazura de ciocolata


Întotdeauna mi s-a părut că negresa e cel mai usor de facut, in materie de dulciuri. Fie ea de post sau nu. Pui ingredientele în castron amesteci, dai la cuptor si aia e. Nu are cum sa nu ți iasa. Pe principiul asta am mers si azi, când eram presata de timp, și pe lângă felurile principale de mâncare am vrut sa fac si ceva dulce. Si, nu am dat gres. 



Ingrediente:

200 gr făină, 
100 gr fulgi de nuca de cocos,
100 gr zahar, 
200 ml lapte,
100 ml ulei, 
4 linguri cacao, 
½ plic praf de copt, 
fructe din alcool (mure si visine), 

pt.glazura 
200 gr ciocolata amaruie, 



Preparare:
Punem toate ingredientele uscate (faină, zahăr, cacao, praf de copt, nuca de cocos) într-un vas și le amestecăm, după care adăugam uleiul , laptele și esenta. Amestecam din nou. 

Punem compozitia într-o tava rotundă ( Ø 24 cm ) pe fundul căreia am pus hartie de copt. Din loc in loc punem fructele și dam tava la cuptor pentru 45 minute.

Scoatem blatul la racit, pe un gratar. 

Intre timp topim ciocolata cu 50 ml lapte și o turnăm peste blat. 
Lăsam putin la rece sa se intareasca, apoi servim.


 S-aveti pofta !

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...