Plăcinta asta cu nucă , sau
învârtita, cum i se spune corect în zona noastră a Moldovei, e cea mai bună
placintă pe care am mancat-o ever. Cu
aluat crocant și aromat. Și nucă din belșug. Iar alături de o cană cu lapte cald e pur și simplu nebunie.
Cu ingrediente puține, sănătoase și numai bună să ne potolească pofta de dulce în zilele de post.
Ingrediente:
Pt.aluat:
600 gr făină,
½ linguriță sare,
1 cub drojdie proaspătă,
200 ml apă călduță
ulei pentru framantat
Pt.umplutură:
500 gr miez nucă măcinat,
½ esență vanilie,
200 gr zahăr
Preparare:
Într-un vas punem făina și presărăm sarea.
Dizolvăm drojdia în apă călduță apoi o adăugăm peste făină. Amestecam până la omogenizare , apoi turnăm puțin ulei și începem să frământăm.
Când obținem un aluat
elastic și care nu se mai
lipeste de mâini, îl acoperim cu un prosop și lăsăm la dospit 30 minute.
Intre timp pregătim umplutura, amestecând nuca cu zaharul si esența.
Pudrăm planul de lucru cu făină și întindem o foaie mare, dreptunghiulară și subțire de aluat.
Presărăm
nucă din belsug , după care o rulăm începând dintr-un colt.
Învărtim aluatul până obținem o roată.
O asezam în tava si o dăm in cuptorul încins pentru 40-50
minute.
Eu am presarat câteva seminte de floarea soarelui deasupra, dar puteti pune (sau nu) orice fel de seminte vă plac (mac, susan, in).
Din când în când scoatem placinta si o ungem cu putin sirop din apă și zahar. Siropul acesta o ajută să se coacă uniform și să avem la final o coajă crocantă.
S-aveti pofta !