vineri, 13 august 2021

Tarta cu mure

Luna aceasta e luna lor , a murelor si a multor altor fructe de padure. Eu am in curte, o tufa generoasa de mure . Si nu se coc toate o data, asa ca sunt nevoita sa le culeg pe rand si sa el valorific cumva. 

Pun si la congelator, pentru iarna, pentru tarte sau sucuri de fructe (nu le folosesc foarte des insa la sucuri din cauza semintelor care raman...). Fac si murata și dulceata . 

Azi insa am zis sa ne rasfatam cu o tarta . Cum cu ce? Cu mure , clar. Si desi eram pornita pe ceva mai fancy, mai complicat, din lipsa unor ingrediente , am revenit la clasica tarta cu mure . Cu care nu dau gres niciodată.





Ingrediente:

5 ouă, 

1 lingurita esenta vanilie, 

5 linguri zahar, 

5 linguri ulei, 

6/7 linguri faina de grau (daca mai este nevoie mai adaugam)

1 plic praf de copt, 

250 gr mure 

Preparare:

Batem ouale spuma cu zaharul si esenta de vanilie. 

Adaugam uleiul, făina si praful de copt si amestecam cu o spatula. 

Pregatim o tava , punem hartie de copt si rastunam compozitia de tarta. Din loc in loc asezam murele , in linie, ca sa o putem taia . 

Dam tava la cuptorul incins in prealabil la 175 gr, pentru 50 minute. 

Lasam sa se racoreasca putin , pudram cu zahar si taiem.


miercuri, 11 august 2021

Rulouri foietaj cu sunca


Rețelele cu aluat foietaj le pregatesc cel mai des vara, cand vrem un aperitiv / ceva de rontăit rapid si bun . Si cum combinațiile și formele sunt nelimitate, azi am ales sa fac niste rulouri simple si gustoase. 
Avantajul foietajelor este că se fac extrem de ușor și este aproape imposibil să dai greș cu ele. Iar în zilele călduroase de vară își păstrează atât forma cât și culoarea și gustul. Ba chiar pot fi facute cu o zi inainte.


Ingrediente:

1 foaie aluat foietaj , 
4 linguri ketchup dulce/suc de rosii , 
10 felii sunca presata, 
1 ou 


Preparare:

Intindem foaia de aluat si o ungem cu sosul de rosii . 

Deasupra asezam feliile de sunca si rulam strans aluatul. 

Ungem cu oul batut.

Taiem rulouri de 1 cm grosime și le asezam in tava, pe hartie de copt. 

Dam la cuptorul încins în prealabil, la 180 gr pentru 25 minute . 

Se pot servi si calde si reci.




 S-aveți pofta !

vineri, 30 iulie 2021

Dovlecel cu piept de pui si telemea , la cuptor


 Ca suntem fani (unii mai mult altii mai putin) dovlecei ne-am mai laudat . Ca am devenit fani ”de nevoie” nu stiu daca v-am spus. De ce ”de nevoie” ? Pentru-ca , acum cand e perioada lor, se fac din belsug in gradina si nu ne induram sa i lasam sa se risipeasca. 

Pentru azi am ales sa iesim la raport cu dovlecei umpluti cu carne de pui si branza , gatiti rapid la cuptor. Sanatosi si dietetici  .


Ingrediente:

2 dovlecei, 

300 gr piept de pui, 

200 gr telemea, 

sare, piper



Preparare:

Taiem dovleceii in jumatate pe lungime și cu o lingura scobim miezul. 

Pieptul de pui il tocam cubulete, iar branza o dam prin razatoare. condimentam cu sare si piper si amestecam. 

Umplem fiecare jumatate de dovlecel si o asezam in tava. 

Punem in tava o cana cu apa (cam 200 ml ) acoperim tava si dam la cuptor pentru o ora si jumatate. 

Servim alaturi de o salata de rosii . 



joi, 29 iulie 2021

Omleta cu brocoli


In zilele calduroase de vară, sau in după amiezile aglomerate in care nu avem timp sau chef de gatit , o omleta ne salveaza întotdeauna din incurcatura . Si e si o metoda buna de a ”scapa” de bucatelele mici de prin frigider : o jumatate de ardei, 2-3 felii de salam, 2 ciupercute, câteva măsline  sau stiu eu ce mai rataceste pe rafturi.
Unde mai pui ca poate fi extrem de variata : simplă, cu sunca, cu ceapa, cu dovlecel, cu ciuperci, cu branzeturi . 


Ingrediente:

2 ouă , 
cateva buchetele de brocoli , 
sare, piper, 
1 lingura ulei . 


Preparare:

Batem ouăle spumă cu putina sare si piper . 

Încingem tigaia si uleiul si punem buchetelele de broccoli și le undim cateva minute . 
Adaugăm ouăle . Dup 2-3 minute intoarcem omleta . 

Rasturnam pe farfurie și servim. 


marți, 27 iulie 2021

Pachetele foietaj in trei culori

 

Pffff...nu am mai scris o rețetă de un secol și asta nu pentru-că nu aș mai fi gătit între timp , ci fie pentru-ca nu am fost mulțumită de fotografii, fie rețetele nu mi se pareau ca ar prezenta interes (am facut si o pagina pe FB și vizitatorii sunt spre zero..)

Dar sa revenim la retetă , că nu e nici locul nici momentul sa ma plang. 😏

Acest aperitiv este usor de facut si este perfect pentru zilele calduroase de vara , la o masa între prieteni, cand vrei sa rontăi ceva până e gata gratarul .

Ingrediente:

1 ardei gras rosu, 

1 ardei gras galben, 

1 dovlecel,

200 gr cascaval ras, 

1 pachet aluat foietaj, 

1 ou. 




Preparare:

Tăiem felii ardeiul și dovlecelul. 

Aluatul foietaj îl tăiem în dreptunghiuri potrivite (putin mai mari decat o cutie de chibrituri - am omis sa fac poza si sa va puteti orienta la dimensiuni 😀)

Dintr-o margine taiati fasii subtiri de aluat , cu care veti infasura pachetelele , ca o fundita. (nu e obligatoriu)

Pe fiecare dreptunghi de aluat puneti putin cascaval razuit si cate o felie de ardei si dovlecel.  Unim marginile , ”legam ” cu fâsia de aluat și asezam în tava.

Batem oul și ungem fiecare pachetel . 

Dăm tava la cuptorul incins în prealabil la 180 grade, pentru 25 minute . 

Când sunt frumos rumenite, scoatem tava din cuptor si lasam pachetelele sa se racoreasca. 



S-aveți poftă!

marți, 5 ianuarie 2021

Salata de conopida si dovlecei


Ingrediente:

1 conopida medie ( 400 gr),

1 dovlecel 

1 lingura mustar cu seminte

2 linguri maioneza de post (din comert), 

sare, piper, ardei iute

patrunjel verde



Preparare:

Punem un vas cu apa la fiert. Adaugam o lingurita de sare. Cand clocoteste, adaugam conopida desfacuta in buchetele si dam cateva clocote. Scoatem conopida si o lasam la scurs. 

Dovlecelul îl tăiem cubulete si îl punem în vasul in care am fiert conopida. Îi dam si lui cateva clocote apoi îl scurgem de apa. 

Tocam conopida in bucatele marunte, condimentam, adaugam maioneza si mustarul si amestecam . 

Daca va place puteti pune si cativa catei de usturoi zdrobiti. Eu i-am inlocuit cu ardei iute, pentru ca am luat aceasta salata la serviciu. 




 

luni, 4 ianuarie 2021

Salata cu piept de pui si ananas


Prima data am mancat aceasta salata la prietena mea, care are retata de la prietena ei, plecata apeste hotare..Un fel de mostenire din mosi stramosi daca e sa facem haz de necaz. Mi-a placut mult si am spus ca e musai de incercat.


Si cum după mesele bogate de Craciun (salate cu maioneza, afumaturi, sarmale, fripturi si altele), ca asa e mereu la noi, am incercat sa trecem la un meniu mai usor . Iar aceasta salata este racoroasa si usor de preparat . Cu siguranta o voi face si fara o ocazie speciala.


Ingrediente:

500 gr piept de pui, 

2 cutii ananas cuburi ,

4 linguri mustar cu boabe, 

150 gr unt,

sare, piper


Preparare:

Taiem pieptul de pui cubulete si-l gatim (prajim) in unt . Il scoatem pe un prosop de hartie pentru a indeparta surplusul de ulei. 

Ananasul il scurgem de sirop. 

Punem pieptul de pui prajit, ananasul, mustarul intr-un bol. Condimentam. Amestecam . Servim. 

Atat de simplu e . Si atat de gustos.


Daca v-am convins sa incercati reteta , va astept cu impresii . 


 S-aveți pofta !

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...