marți, 21 aprilie 2020

Tarta / Pasca cu ciocolata


După cum știti, în familie eu sunt responsabilă cu ”fonfeurile”. În general de sarbatori, mesele sunt pregatite în comun cu mama: stabilim meniul, împartim cine și ce face. De obicei mama este cea care pregatește mâncărurile clasice (ciorbe, sarmale - si pe cuvânt ca ies de 1000 ori mai gustoase decât le-as face eu ), iar eu fac ”fonfeurile” asa cum spuneam (salate diverse, rulade, tarte ). 
Așa s-a întâmplat și cu pasca de anul acesta. Mama a făcut pasca clasică cu brânza în timp ce eu m-am jucat cu ingredientele și-am făcut o pască cu ciocolată (a cărei rețetă o regăsiți mai jos) și o pasca cu smântână, ambele cu aluat sfărâmicios. 

I-am spus pască, pentru-că am pregatit-o pentru zilele de Paște, însă este o delicioasă tartă care poate fi pregatită oricâd vă doriți un desert ciocolatos.


Ingrediente:

pentru aluat:
200 gr făină, 
90 gr unt, 
90 gr zahăr, 
1 ou, 
puțină sare.

pentru cremă:
250 gr ciocolata neagra cu minimum 50% cacao
300 ml lapte de cocos (care poate fi înlocuit cu 250 gr mascarpone)
250 gr unt cu peste 80% grasime (eu am avut unt cu ciocolată )
6 galbenusuri
150 gr zahar
30 ml coniac/whisky 
30 gr amidon



Preparare:

Am pregătit întâi aluatul. 

Într-un bol am frecat oul cu zaharul și untul apoi am adaugat făina și sarea și am frământat puțin cu mâinile. 
Pregătim forma pentru pască/tartă (rotundă cu pereți detașabili , diametrul 26 cm) . 
Am pus hârtia de copt și am întins aluatul cu mâna, ridicând si marginile pe peretele formei. 


Lăsăm tava și pregătim crema. 

Topim untul și ciocolata la bain-marie sau la microunde. 
Când este topit amestecăm energic cu o spatulă , apoi adăugăm laptele de cocos sau mascarpone . Omogenizam. Adăugăm si restul ingredientelor (gălbenusurile, coniacul, zaharul și amidonul) amestecând după fiecare. 

Turnăm crema peste aluat și dăm tava la cuptorul încălzit în prealabil, pentru 40 minute la 175 grade. 

Lăsăm pasca la răcit în tavă, apoi o dăm la frigider pentru cel puțin o oră. Nu vă grăbiți să o taiați. Vorbim de o crema de ciocolată cu unt, care dacă nu se întărește bine, riscați să curgă. Eu am lasat-o la răcit în tavă peste noapte și a fost perfectă.



luni, 6 aprilie 2020

Turte cu leurda, coapte la gratar


Suntem în ziua 26 de autoizolare (exceptând mersul la job și retur acasă) nu am ieșit din curte. Trecând peste toate aspectele negative aduse cu care vine, acest virus are și o parte bună: sper să reușesc sa mai consum din proviziile adunate în timp la congelator și prin camară . Nu de alta, dar începe un nou an o nouă recoltă. 
Și dacă tot vorbim de provizii, am găsit o pungă de leurdă, pusă la congelator din primavara trecută când nu m-am îndurat să o arunc.  Și cum am o nouă sacoșă cu leurdă proaspătă, livrată de însuși mister sotzoo, am zis sa consumăm ce avem pe stoc și , bineînteles, să refacem stocul cu produse proaspete. 
Revenind la leurda congelată, care clar nu putea fi folosită în salată, m-am hotărât să fac câteva turte umplute. 



Ingrediente:

Pentru aluat:
500 gr făină, 
1 linguriță sare,
1/2 linguriță zahar,
10 gr drojdie uscată,
200 ml apă călduță, 
5 liguri ulei măsline

Pentru umplutură:
300 gr leurdă, 
2 linguri ulei măsline,
1 linguriță sare

Preparare:

Pentru aluat, punem într-un vas făina si drojdia. Presărăm sarea. Turnăm apa călduță și amestecăm cu o lingura. C
ând s-a integrat toată făina, turnăm treptat câte o lingura de ulei și frământăm aluatul cu mâinile până devine ușor elastic și nu se mai lipește de mâini. 
Îl acoperim cu un stergar și-l lasam la dospit/crescut cel putin 30 minute.

Între timp pregătim leurda. 
Daca aveți leurdă proaspătă o tocați mărunt și o unditi putin în cele 2 linguri de ulei. Presarati sarea. 


Împărțim aluatul în 4 părți egale. 

Presărăm blatul de lucru cu puțină făină și luăm prima bucată de aluat pe care o intindem. Pe jumătate de foaie punem 2 linguri de leurda, apoi îndoim cealaltă jumătate si lipim bine capetele. 

Între timp încingem tigaia grill (nu credeam că se pot coace atât de bine si pe grill, dar …învătăm) . Punem turta și o lăsăm până prinde dungi arămii, apoi o întoarcem . 
Continuăm așa cu fiecare bucată de aluat. 

Lăsăm să se răcorească, le tăiem și le servim. Merg de minune ca fel principal, alături de o salată, dar și ca gustare sau în loc de pâine. 


 S-aveți poftă !

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...