joi, 19 noiembrie 2020

Tocanita de ardei si ciuperci

 


Toamna aceasta mi-am trimis sotul la piata sa cumpere legume pentru toamna. Evident, cu lista, pe care am scris cantitati aproximative. Evident a ales cantitatile maxime din fiecare produs. Evident, vanzatorul i-a spus  "va mai pun de 10 lei sa faceti suma rotunda". Evident nu a spus nu. Si asa m-am ales eu cu vreo 12 kg de ardei (gras, kapia, gogosari) in plus fata de ce aveam nevoie. La acestia s-au adunat si cei cu "defect de fabrica" asa ca am avut ceva treaba in plus. Dar uite, ca acum, in prag de iarna, imi prin foarte bine. 


Ingrediente:

300 gr ciuperci leurotus, 

300 gr ardei taiati fidelute (vreo 6 bucati),

2 cepe, 

100 ml suc de rosii /2 rosii tocate marunt,

sare, piper, cimbru, patrunjel verde


Preparare:
 

Taiem ciupercile fidelute. 

Ardeii ii spalam, ii teiem in jumatate, ii curatam de seminte si ii taiem felii subtiri. (eu am avut noroc , am avut la congelator taiati deja ..)

Ceapa o tocam marunt. 

Intr-o tigaie incingem o lingura de ulei apoi adaugam ceapa si calim 1-2 minute. Peste ceapa punem ardeii si ciupercile si o cana de apa. Lasam la foc mic pana scade apa, apoi adaugam sucul de rosii/rosiile tocate. 

Condimentam cu sare si piper, adaugam cimbrul si patrunjelul si mai lasam la foc pana scade toata zeama. 

Servim doar cu mamaliga . Este delicioasa.


S-aveti pofta !

marți, 17 noiembrie 2020

Macrou cu ierburi aromate la cuptor


Si iată că a venit si rândul nostru sa stăm în carantină din cauza noului virus. Și , cu toate că ne-a pus pe pauza din toate activitatile din afara casei, a venit cu putin timp pentru blog, pentru scris câteva retete. Ca in ultima perioada l-am cam neglijat.

Azi vin cu o rețetă ușoara si rapid de preparat...macrou pe pat de rosii cu ierburi aromate , la cuptor.  S-a potrivit la fix cu activitatea zilei: cea de tundere a tufelor de ierburi aromatice, si pregatirea lor pentru iarna. 

In ultima perioada am adunat in mica mea gradinița tot felul de ierburi: oregano, tarhon, rozmarin, salvie, cimbrisor ..dar nu reusesc mereu sa le pun in valoare in preparatele mele. Azi însa, am gasit rețeta perfecta.



Ingredinte:

2 buc. macrou (congelat), 

2 catei de usturoi, 

ulei, sare, piper, 

salvie, rozmarin, cimbrisor,

3 rosii



Preparare:

Lasam pestele sa se dezghete, apoi il spalam. 

Il desfacem in jumatate, pe linia oaselor, apoi crestam pielea, iar in fiecare taietura punem cate o felie de usturoi.

Ierburile aromatice le tocam marunt si le amestecam cu sarea si piperul. 

Presaram sarea cu ierburi pe ambele parti ale pestelui.

Intr-o tava asezam rosiile taiate felii. 

Peste rosii asezam pestele, cu partea cu pielea in sus. 

Acoperim cu folie alimentara si dam la cuptorul incins in prealabil la 190 grade, pentru 65 minute. In ultimile 10 minute scoatem folia si lasam pestele sa se rumeneasca putin.

Servim cu sos de iaurt cu usturoi.


S-aveti pofta !

duminică, 15 noiembrie 2020

Rulada din carne tocata si umplutura de legume


Când ai rătăcite prin frigider bucațele de legume pe care nu vrei sa le irosești, dar nici nu stii cum le-ai putea folosi într-un singur preparat, aceasta rulada e solutia salvatoare. Si unde mai pui ca e ideala pentru un pranz sau o cina tarzie, sau pentru pus in pachetelul de a doua zi.
Și înca ceva, poate fi servita doua zile la rand, cu garnituri diferite. Nici nu-ti dai seama ca e aceeasi rulada.


Ingrediente:

500 gr carne tocata (amestec porc/vita am avut eu),

1 ceapa,

1 morcov,

1/2 ardei gras,

1/4 telina,

sare,piper, usturoi


Preparare:

Taiem legumele fasii subtiri si le calim in doua linguri de ulei. Le lasam sa se racoreasca.

Carnea tocata o asezonam cu sare si piper , apoi pe o foaie de copt intindem un strat de carne.

Deasupra intindem legumele calite, apoi cu ajutorul hartiei de copt, rulam foaia de carne. 

Invelim rulada in hartie de copt, strangand cu atentie capetele, apoi o invelim si in folie de aluminiu.

Asezam rulada in tava și dam la cuptorul incins la 190 grade pentru 45-50 minute. Cu 10 minute inainte desfacem folia de aluminiu si hartia de copt si lasam rulada sa se rumeneasca putin.

Lasam sa se racoreasca putin, feliem si servim fie cu o salata, fie cu piure sau orez.



S-aveti pofta!


Cozonac fara framantare


E a doua oara cand fac acest cozonac fara framantare. Daca e sa vorbim de gust, iese gustos (de altfel, nici nu are cum sa nu iasa cand punem ingrediente de calitate), insa ca si aspect nu pot sa spun ca m-a impresionat. Nu creste la fel de frumos si nu iese la fel de pufos ca cel cu framantare. Sau poate nu am respectat eu toti pasii. Insa daca va este pofta de cozonac (cum a fost in cazul meu) si nu aveti timp sa framantati, este perfect acesta.



Ingrediente:

pentru aluat:

1kg făină grau,alba

50 gr drojdie proaspătă

5 gălbenușuri + 1 ou întreg pentru uns

500 ml lapte

100 gr unt topit

5 linguri de ulei

150 gr zahăr

1 esență vanilie

coaja rasă de la o lămâie sau portocală

un praf de sare


pentru umplutura:

5 albușuri de ou

250 gr miez de nucă

50 gr stafide

150 gr zahăr

200 gr rahat

2 linguri cacao

esență de rom


Preparare:

Cernem făina într-un bol încăpător, adaugăm sarea și amestecăm ușor cu ajutorul unei spatule de silicon.

Topim untul în cuptorul cu microunde sau pe foc, apoi il lasam deoparte să se răcorească puțin.

Incalzim ușor laptele apoi il amestecam cu zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de lămâie. Continuă m să amestecam ușor până când zahărul se va topi.

Punem drojdia într-un bol, adăugăm peste ea aproximativ 100 ml lapte în care dizolvam o lingură de zahăr și una/două linguri de făină. Amestecăm bine până la dizolvarea completă a drojdiei (maiaua). Lasam deoparte o vreme până când va începe să crească.

Separăm gălbenușurile de albușuri și le amestecam cu cele 5 linguri de ulei.

Încorporam în făină, cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon, maiaua, laptele si gălbenușurile.

Amestecăm bine pana obtinem un aluat omogen, ușor elastic.

Ungem bila de aluat rezultată cu puțin ulei și acoperim vasul cu un prosop, apoi il punem la loc călduț, ferit de curenți de aer, până când aluatul își va dubla volumul. 

Cât timp aluatul de cozonac este la dospit, pregăim umplutura pentru cozonac.

Batem albușurile spumă cu zahărul, până obținem o bezea fermă și lucioasăpe care o amestecam cu restul ingredientelor, respectiv nuca, esența de rom, cacaoa și stafidele.

După ce aluatul a crescut, îl impartim în 4 bucăți egale .

Presaram blatul de lucru cufaina și întindem o foaie de aluat cu ajutorul facaletului.

Întindem umplutură de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, apoi o rulam usor. În funcție de preferințe, putem adăuga din loc în loc și cubulețe de rahat peste umplutura de nucă.

procedam al fel si cu celelalte bucati de aluat (von avea 4 rulouri).

Împletim două foi de aluat și punem cozonacul rezultat într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.

Lasăm cozonacii să stea 10-15 minute în tăvi la crescut, ii ungem cu ou batut, ii presaram cu putin zahar, apoi ii dam la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 45-50 de minute.

Lasam sa se racoreasca si-i feliem. Casa se va umple de arome, de sarbatoare, iar in zilele reci de iarna ...






S-aveti pofta !




vineri, 13 noiembrie 2020

Salata calda de naut , morcov si brocoli


O salata care poate fi servita ca fel principal fiind foarte satioasa sau ca garnitura. 

Se prepara rapid si este foarte gustoasa .



Ingrediente:

300 gr naut din conserva (SunFood),

1 morcov, 

1 ardei kapia,

cateva buchetele de conopida, 

cateva buchetele de broccoli, 

300 gr ciuperci (din conserva)

sare, piper, boia de ardei dulce, usturoi granulat.

Preparare:

Scurgem apa din conserva si rasturnam boabele de naut si ciupercile intr-o tava. 

Morcovul il taiem felii. Conopida si broccoli le rupem in buchetele. Punem toate legumele intr-un vas cu apa si le fierbem 15 minute. 

Scurgem apa si le adaugam in tava peste naut si ciuperci. 

Ardeiul il taiem fasii si il adaugam peste restul legumelor.

Adaugam condimentele, stropim cu putin ulei de masline, amestecam si dam tava la cuptor pentru 45 minute.





Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...