joi, 30 octombrie 2014

Paine neagra de secara



Asta cred ca este cea mai simpla paine pe care am facut-o vreodata. Din faina si apa. Si cateva seminte, aruncate pe ici colo. Insa, e absolut  delicioasa si mai ales sanatoasa.  Cu o culoare ademenitoare si in ton cu toamna de afara. 


Ingrediente:

200 gr faina de secara, 
1 lingurita sare, 
apa,
seminte  , optional (sucan, dovleac)

Preparare:

Am pus faina intr-un castron si am presarat sarea. Am adaugat pentru inceput putina apa (cam 100 ml) si am amestecat cu o spatula.  Pe parcurs am mai adaugat apa, daca nu s-a inmuiat toata faina si am renuntat la spatula , framantand cu mana pana am obtinut un aluat ferm, nelipicios. Intreaga operatiune de framantare a durat cam 10 minute.

Am invelit aluatul in folie alimentara si l-am dat la frigider pentru  jumatate de ora.

Dupa trecerea timpului, am scos aluatul , l-am modelat intr-o forma rotunda, l-am aplatizat putin (toata operatiunea se face pudrand cu faina suprafata de lucru, altfel....se lipeste) si l-am pus intr-o tava . Am uns cu putin ulei, am presarat semintele si putina sare grunjoasa si am dat la cuptor (incins in prealabil) pentru aproximativ 40 minute.


Cand s-a rumenit frumos si a inceput sa crape pe ici pe colo am oprit focul, am scos painea si ne-am batut pentru bucata cea mai mare.

E drept, nu e cea mai pufoasa paine, insa e delicioasa. Si e neagra (ca tot mi se reproseaza mereu de capul familiei :D "de ce nu iau paine neagra, de secara?". Cum de ce? Pentru-ca negrul din paine, nu e negru de secara de cele mai multe ori, ci de chimicale...dupa cum se tot vehiculeaza-n presa scrisa si vorbita. D-aia !!)

luni, 27 octombrie 2014

Tigaie incinsa, cu oua si castane (ochiuri cu legume si carne)


Pentru Mistery box de octombrie, gazduita de Alina as fi vrut o reteta mai fistichie asa, mai ales ca in rolul principal sunt castanele, insa timpul mi-a jucat feste si cu toate astea, chiar n-am vrut sa lipsesc. Asa ca mi-am zis "mai bine simplu decat deloc" si iata-ma-s !! Nu de alta dar mi-e gandul la premiile ce vor fi acordate de Cerasela - initiatoarea provocarii, la sfarsit de an . Cel pentru cea mai nteresanta reteta u-l primesc sigur...dar mai am o sansa la cele pentru cele mai multe participari . Nah, ce sa-i fac daca s-a laudat :))))) 
Colac peste pupaza, nu premiile ma fac sa paticip la provocare, ci provocarea in sine, cu tot e ofera ea. 

Pentru azi am pregatit un mic dejun consistent, "cu de toate" :)) folosind 7 din cele 10 ingrediente propuse.  Problema e ca nu stiu cum sa mi numesc "creatia" si sper ca pana la finalul postarii sa mi vina o idee. 


Ingrediente:

3 oua (de rata),
3 cuperci (proaspete),
1 morcov,
1 ceapa, 
1 bucata piept de pui, 
branza (telemea de casa),
5 castane (proaspete),
sare, piper, ulei,
patrunjel verde.


Preparare:

Am curatat legumele si le-am taiat: ciupercile, pieptul de pui si ceapa - cubulete, morcovul si castanele - felii. 

Am incins uleiul si am pus legumele si carnea. Le-am calit cateva minute dupa care am adaugat 100 ml apa, am condimentat dupa gust, am acoperit tigaia si am lasat la foc mic 5 minute, dupa care am adaugat ouale.  Am pus din nou capacul si am lasat la foc pana s-au copt. 

Am adaugat patrunjelul tocat marunt si branza rupta bucatele si am servit cu paine prajita unsa cu usturoi si ulei de masline. 

PS> E prima data cand gatesc cu castane. Nu prea am reusit sa mi dau seama ce gust au, insa textura mi-a placut maxim . Sigur o sa le mai folosesc de-acum incolo.


vineri, 24 octombrie 2014

Ravioli cu dovleac si bureti (paste de casa din faina de secara)


Trebuie sa recunosc ca e prima data cand fac paste in casa (exceptie fac taiteii care sunt considerati o necesitate de-acum si nu o munca...). Si desi nu e frumos sa ma laud, de data ast astrig in gura mare ca tare mi-s mandra de ce-a iesit.  Iar procesul in sine nu e deloc complicat chiar de mi s-a parut de speriat la inceput. Ba ca n-am masina de paste, ba ca n-am forma de taiat, ba ca... ba ca... Dar uite ca si cu ustensilele bunicii , un pahar si-o furculita, poti obtine delicii . Ce....doar n-au existat mereu masinarii care sa ne usureze munca. 


Ingrediente:

aluatul de paste:
250 gr faina de secara, 
1 lingurita sare, 
apa.
(initial pregatisem si 2 oua, dar le-am uitat langa castron. Am dat de ele cand am facut curat....muuuult dupa ce pusesem aluatul la frigider)



umplutura:
100 gr dovleac , 
2 catei usturoi,
100 gr bureti de padure (opintici le zice-n zona mea; prin alte parti li se mai spun ghebe..),
1 ardei iute,
1 ceapa mica,
1/4 lingurita nucsoara, 
5 fire patrunjel verde,
sare, piper, 
2 linguri ulei.




Preparare:

Punem faina intr-un vas, adaugam o lingurita de sare si putina apa. Amestecam. Dupa omogenizare incepem framantarea aluatului, turnand din cand in cand apa, pana obtinem un aluat nelipicios (operatiunea dureaza cam 10 minute). Mai framantam putin, dupa care invelim aluatul in folie alimentara si-l dam la frigider pentru aproximativ jumatate de ora.


Cat timp sta aluatul la frigider , pregatim umplutura. 

Curatam buretii , ii spalam si le dam un clocot in apa cu sare. 

Dovlecelul il taiem cubulete mici de tot si le calim cateva minute in ulei incins. 

Adaugam si buretii, scursi de apa si tocati tot marunt, ceapa, usturoiul si ardeiul iute (puteti pune si mai putin sau deloc, daca nu va place mancarea picanta). 

Condimentam dupa gust, adaugam patrunjelul tocat marunt si oprim focul. 

Lasam la racit. 

Pudram masa de lucru cu faina din plin. Scoatem aluatul de la frigider, dam folia la o parte si rupem o bucata de aluat. O turtim putin cu mana pe masa de lucru apoi cu succitorul pana obtinem o foaie subtire. 

Taiem formele cu gura unui pahar. In mijlocul fiecarui cerc punem cat o lingurita de umplutura apoi pliem fiecare cerc in jumatate (invelim umplutura). Marginile le apasam fie cu degetul fie cu o furculita, daca va doriti un modelas. Eu am ales furculita, pe care intai o treceam prin faina , apoi apasam marginile aluatului (astfel nu se lipea de furculita).

Am asezat raviolii pe randuri, ca pe soldatei si i-am lasat "pe loc repaus" cat am pus un vas cu apa la clocotit. Cand apa bolboroseste cu succes, dam focul la mic si scaldam raviolii pentru  1 minut. In scoatem si-i servim cum ne plac: simpli, cu branza, cu sosuri...etc..


Noi i-am servit cu sos picant din dovleac.

Am fiert 2 felii de dovleac impreuna cu 1 ardei iute. Am scurs apa si -am pasat la blender. Am condimentat dupa gust, am mai lasat 2 minute la foc mic si gata.


PS: cred ca e postarea cu cele mai multe poze ever, dar pe cuvant ca nu m-a lasat inima sa renunt la ele (si-asa mi-a fost greu sa le aleg DOAR pe astea din cele  cateva zeci facute)



joi, 23 octombrie 2014

Pulpe de pui in crusta de pesmet, cascaval si seminte


Cand vrei sa pui pe masa ceva simplu si delicios in acelasi timp, asta e reteta ideala. Parerea mea, nu dati cu parul.Ingrediente putine, gust bun buuun. Iar daca aveti in dotare kinderi mofturosi , asa ca mine, cu siguranta de data asta nu vor face mofturi. Sunt crocante, aromate...fix ca cele cu multe "e-uri" de la fast food. 


Ingrediente :

4 pulpe pui,
2 linguri pesmet,
2 linguri seminte (floarea soarelui , susan si dovleac),
100 gr cascaval ras,
1 ou,
sare, piper

garnitura:
morcov caramelizat si seminte de susan

Preparare:

Spalam pulpele si le stergem cu un prosop de hartie de surplusul de apa.

Amestecam pesmetul cu cascavalul ras, semintele si condimetele.

Oul il batem intr-un castron separat, cu 2 linguri de ulei.

Trecem fiecare pulpa prin oul batut apoi prin pesmetul cu seminte. Le asezam frumos in tava, pe hartie de copt si le dam la cuptor pentru 40-45 minute.

Morcovul il spalam, curatam si feliem apoi il punem in tigaie la prajit cu 2 linguri de ulei. Dupa vreo 5 minute adaugam o lingurita de zahar si amestecam pana se caramelizeaza, prinzand o culoare aramie. Presaram semnte de susan, oprim focul si asezam pe farfurie.



luni, 20 octombrie 2014

Ulei aromatizat, picant


Acum ceva vreme, am cumparat de la un market un ulei picant. Probabil a fost vreo promotie  ceva, ca de atunci n-am mai gasit. Iar uleiul era delicios si perfect pentru salate, sosuri si alte picanterii. Perfect pentru mine care iubesc mancarea picanta si nesarata. Si ...uite-asa m-am hotarat sa-mi fac propriul ulei picant. 


Ingrediente:

ulei de floarea soarelui, 
1 ardei iute-iute,
2-3 frunze dafin, 
cateva boabe de piper verde.


Preparare:

Se taie ardeiul feliute, pentru a elibera mai repeed iuteala si se pune in sticla in care vom pastra uleiul.

Adaugam boabele de piper , frunzele de dafin si uleiul.

Agitam bine dupa care lasam la macerat 2-3 zile.

E iuteeee, dar perfect !!







joi, 16 octombrie 2014

Paine de casa picanta (cu ardei iute si ceapa caramelizata)


Si...dupa luni intregi de liniste, bloggerii culinari (o parte din ei) s-au pus din nou in miscare si-au organizat un frumos proiect "Ziua painii" sau "World bread day" , avand in vedere ca in 16 octombrie se sarbatoreste ziua mondiala a painii. 

Tema este simpla: pe 16 octombrie vom pregati o paine (cu drojdie, cu maia, fara...) , vom scrie despre ea si o vom poza cat mai apetisant.

Si uite-asa vom afla noi retete si modele de paine !! Me happy !!


Eu am ales sa fac o paine picanta, cu ardei iute, rozmarin si ceapa galbena.

Ingrediente (pentru 2 paini):

aluat:
400 ml lapte,
1 lingura sare,
4 linguri ulei de masline,
700 grame faina alba de grau,
1 cub drojdie,
1 ou, pentru uns aluatul.

umplutura:
2 cepe galbene , medii, 
1 ardei iute,
rozmarin de la Gina maestra de la "pofta-buna"

Preparare:

Dizolvam drojdia in laptele caldut (NU fierbinte).

Punem ingredientele uscate intr-un vas si facem o adancitura in mijloc.

Adaugam drojdia dizolvata in lapte si amestecam bine. Adaugam si uleiul.

Framantam pana cand aluatul nu se mai lipeste de maini (daca este nevoie, mai adaugam ulei), apoi lasam aluatul la dospit (invelit cu un prosop, in loc ferit de curent) pana isi dubleaza volumul.

Pudram masa de lucru cu faina si intindem o foaie dreptunghiulara de aluat, pe care o taiem in 3 fasii (cu 2 cm inainte de capat lasam marginea netaiata)

Ceapa o tocam marunt si o calim cateva minute in 2 linguri de ulei. Adaugam ardeiul taiat rondele si rozmarinul. Punem pe mijlocul fiecarei fasii din acest amestecam apoi le rulam. Dupa ce le rulam le impletim. Asezam painea in tava tapetata cu hartie de copt / unsa cu ulei si tapetata cu faina, si o lasam la crescut jumatate de ora. 

Ungem cu oul batut si dam la cuptor pentru 40-45 minute.



Participantii sunt (in ordinea inscrierii):

2.Aura Carolina Popa -Paine de casa
3. Dia - Paine cu busuioc

luni, 13 octombrie 2014

Rosii uscate la soare, in ulei de masline



Trebuie sa recunosc ca la Provocarea secreta de octombrie am trisat putin. Dar doar putin. Aveam deja pregatite rosiile. Adica le uscasem la soare. Cautam doar cu ce sa le combin in borcanul cu ulei. Iar reteta Ioanei de rosii uscate in ulei de masline a venit la fix. Am mai umblat io pe ici pe colo la ingrediente, am mai adaugat de la mine...dar per total , acum mi-s mandra tare ca am 2 borcanele de rosii in ulei, aromate-n fel si chip. 


Ingrediente:

3 kg rosii (mix am avut: si cherry si mai mari),
ulei de masline (cam 250 ml),
usturoi, 
rozmarin, 
frunze de dafin, 
piper verde boabe,
patrunjel verde,
sare


Preparare:

Am taiat rosiile felii, nu foarte groase. Le-am presarat cu sare si le-am asezat pe o bucata de tifon curata si intinsa bine pe un cadru de lemn (o rama de la un tablou). Le-am lasat la soare vreo 3 zile (la peste 30 grade), avand grija sa le acopar noaptea cu o panza curata, pentru a le feri de nsecte, umezeala, etc. Cand s-au uscat le-am strans si am inceput pregatirea pentru pus la borcan.

Am spalat 2 borcanele si le-am pus la sterilizat cu gura-n jos in cuptorul aragazului.

Am curatat cateii de usturoi, am cules rozmarinul din ghiveci (moamaaa cu cata mila am taiat 4 crengute), am adus frunzele de patrunjel proaspat si am inceput.

Un borcanel l-am pus cu rosii, usturoi, frunze de dafin, crengute de rozmarin si boabe de piper iar un borcanel l-am pus cu  rosii, usturoi, frunze de dafin, frunze de patrunjel si boabe de piper. Am adaugat ulei de masline cat sa le cuprinda.

Am pus capacele, le-am mai admirat vreo juma` de ora dupa care le-am depozitat in camara la loc de cinste.


Ajutorul meu de nadejde

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...