marți, 20 august 2013

Ciorba de cartofi cu tarhon si afumatura

Dupa o petrecere prelungita pana-n zori si o desteptare cu "strangeri de casca" pentru unii, se cerea ceva "zeama acra" care sa trateze mahmureala. Ca, deh !! Saraca aspirina efervescenta nu a facut fata la avalansa de paharute de coniac "bun",  vin din ala "de care n-ai baut pana acum" si "hai noroc si la multi ani, sa traiasca nasu` mare".
Si daca situatia o cere, e musai ! Asa ca va invit la o ciorba / bors / zeama sau cum vreti sa-i spuneti de cartofi cu tarhon si ceva coaste afumate. Nu stiu daca a fost acra, dar clar am vazut vreo doua fete mai senine prin jur. Si cu chef de ..petrecere, asa ca luni seara au luat-o de la capat.
Ingrediente:
3 l apa,
500 gr afumatura (coaste de porc de curte in cazul meu, cunoscute si sub denumirea de "scarita" in magazine),
4 cartofi mari,
2 morcovi,
1 pastarnac,
2 cepe (la fel de mari precum cartofii),
1,5 l bors de casa (umplut la chiup de lut, cu tarate si crengute de visin - trebuie neaparat sa postez reteta),
1 mana fidea/taitei,
2 fire tarhon verde, 
2 fire de leustean verde,
ulei, sare si piper.

Pt. dres (daca se doreste - la noi nu a fost cazul):
100 gr smantana,
1 galbenus.

Pt. servire:
ceapa rosie, ardei iute, mamaliga rece.
























Preparare:
Intai si-ntai punem coastele (dupa ce le-am taiat) la fiert impreuna cu apa, avand grija sa adunam spuma (daca face) din cand in cand.
Sa nu care cumva sa va vina in gand sa aruncati prima apa, sa spalati totul de spuma si sa puneti din nou la fiert, ca faceti o MARE greseala: se duce naibii pe teava chiuvetei gustul bun de afumatura si ramaneti cu apa chioara - am patit-o eu o data.
Taiati ceapa marunt si o puneti la calit cu 2-3 linguri de ulei.
Celelalte legume le curatati, le spalati si le taiati cuburi / felii (cum va doreste inimioara).
Dupa ce ati fiert coastele vreo juma` de ora, adaugati ceapa si restul de legume si mai lasati la fiert. Cu vreo 10 minute inainte de final, adaugati taiteii / fideaua si borsul (dupa gust - in functie de cat de acru va place, sau o cere situatia -la noi :D  ).
Mai dati 2-3 clocote puternice si adaugati tarhonul si leusteanul taiate marunt.
            Serviti cu incredere. Potoleste foamea si alunga mahmureala (lucru probat de barbatul familiei).

PS: pozele sunt facute cu telefonul, asa ca aveti mila. (v-am povestit ca mi-au murit "sculele" iar aceasta ciorba a fost prea buna pentru a fi ratata).


luni, 19 august 2013

Si-am ramas din gol cu pielea !!

Si-am ramas din gol cu pielea. In momentul de fata, aceasta zicala mi se potriveste de minune ! De ce? Pentru-ca din 2 aparate foto, unul mai "performant" ca altul, am ramas cu nimic...s-au stricat ambele amandoua (sa zic asa), motiv pentru care...Dumnezeu stie pana cand...voi sta pe tusa cu postarile cu poze :D  !!
Si acum visez la pielea ursului din padure. Adica, daca tot mi-au decedat ambele "scule" m-am gandit (sau mai bine spus imi doresc enorm) sa devin mai "profi" asa ca sunt in negocieri cu "jumatatea" sa mi ia un DSLR ( l-am convins cam in proportie de 80 %)

Pana la reusita finala insa, voi mai bantui p-aici cu postari din alte "ramuri" , pe care sper eu...le veti gasi cat de cat interesante.

Pooooop u all !!!

vineri, 16 august 2013

Inghetata de afine

Iubesc inghetata !! Indiferent de-i vara, ce-i iarna !! Pur si simplu o iubesc...mai ales pe cea de fructe. 
Iubesc movul ala inchis, superb !!! 
Fructele de padure, mai exact cele efectiv culese din salbaticie, mi se par interesante, atragatoare.
Ei bine la Provocarea secreta a lunii august,  Elena - gazda provocarii, mi-a repartizat un blog, mai exact cel patronat moammaaa ce pompos suna de Iulia Paula Gafitescu, care m-a ajutat sa imbin intr-o singura reteta tot ce iubesc (inghetata, mov, fructe) . 
Ingrediente:
400 gr afine
200 ml lapte
100 gr lapte praf
50 gr zahar
200 ml frisca
1 lingurita zahar vanilat

Preparare:
Desi de data asta, am zis ca respect retata cap coada, n-am reusit asa ca am renuntat la caramel. Si asta doar pentru-ca efectiv am uitat de el.
Intai am curatat afinele de codite si de frunzulite . Le-am spalat si le-am lasat la scurs.
Intre timp am amestecat laptele praf cu laptele de vacuta, invartind de zor si cu spor pana n-am mai vazut nici urma de cocolos.
Am batut frisca spuma (nu exagerat de tare, dar cat de cat rezistenta )  si am adaugat si zaharul (si cel "normal" si cel vanilat) .
In amestecul de lapte am adaugat afinele si am omogenizat. Am adaugat frisca si am omogenizat din nou.
Am pus totul in formele de inghetata (de fapt in pahare de plastic si din paie de suc am improvizat codite) si am dat la congelator.
La servire, daca doriti sa le scoateti din pahare, el scufundati cateva secunde in apa fierbinte si ies imediat .
 Pentru cei mici am servit-o in cestile de la setul de ceai pt.papusi .

Si toata lumea a fost incantata.












marți, 13 august 2013

Fructele de soc

Azi voi vorbi despre soc, mai exact despre fructele de soc...alea mici si negre...care se pare ca au o multime de beneficii...
Eu am facut dulceata, sirop si tinctura...in curand va voi prezenta si retetele......
Sucul proaspat
Se obtine prin zdrobirea boabelor de soc cu ajutorul mixerului electric, sau manual, cu ajutorul unei linguri de lemn. Dupa zdrobire, pasta rezultata se filtreaza printr-un tifon pus in doua, sucul obtinut fiind pus intr-o sticla curata si apoi depozitat la rece. Termenul de valabilitate al acestui suc in conditiile pastrarii la frigider este de maximum 48 de ore. Se administreaza 3-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, pentru tratarea constipatiei, a colitelor de putrefactie, pentru intarirea capacitatii de aparare a organismului.

Tinctura
Se obtine prin amestecarea sucului proaspat de fructe de soc cu alcool alimentar de nouazeci de grade. Intr-o sticla, se pun un pahar de suc de fructe de soc si un pahar de alcool alimentar, dupa care se agita bine amestecul pentru a se omogeniza. Ulterior, tinctura se pune la pastrare in sticla bine inchisa, la loc intunecos si rece. Termenul sau de valabilitate este de doi ani. Se administreaza 1-4 linguri pe zi, ca remediu forte in curele de slabire, ca detoxifiant in bolile cronice si degenerative, pentru sporirea rapida a imunitatii.
Pentru o scadere rapida in greutate - in cazul persoanelor obeze sau supraponderale, schema de tratament este urmatoarea: in prima zi se ia o lingurita pe stomacul gol, la ora 18; in a doua zi se iau 2 lingurite la aceeasi ora s.a.m.d., pana in ziua a saptea, cand se ajunge la 7 lingurite luate o data. Se mentine aceasta doza vreme de 30 de zile. Aceasta crestere gradata a dozei este necesara pentru a nu aparea diareea sau colicile abdominale. Daca pe masura ce se creste doza apare totusi diareea puternica, se iau in completare (sublingual) 2-3 lingurite de pulbere de scoarta de stejar (Quercus robur) pe zi sau de iarba de coada-racului (Potentilla anserina), iar daca diareea persista, atunci se reduce doza sau chiar se intrerupe tratamentul. In cazul in care apare balonarea (fenomen rar la tratamentul cu soc), consumati zilnic 1-2 lingurite de chimen sau fenicul.

Pulberea
Se obtine prin macinarea cat mai fina a boabelor uscate cu rasnita electrica de cafea. Se administreaza 3-4 lingurite de pulbere pe zi, pe stomacul gol, fiind recomandata in tratarea avitaminozelor, a bolilor oculare, a diareei (fructele uscate au un efect opus extractelor proaspete), a colitei.


 Siropul
La doua pahare de suc proaspat de fructe de soc, obtinut dupa metoda de mai sus, se adauga doua pahare de zahar brun si coaja rasa de la doua lamai. Se pune acest amestec pe foc si se lasa sa clocoteasca scurt, dupa care se toarna fierbinte intr-o sticla care va fi inchisa apoi ermetic. Se iau 4-5 lingurite din acest preparat pe zi, pentru un efect usor laxativ, tonic, vitaminizant si remineralizant.

Boli care se trateaza cu fructe de soc
Gripa, guturai, sensibilitate la epidemiile de gripa - vaccinurile antigripale cele mai sofisticate au acum o concurenta serioasa: tinctura de fructe de soc. Cel putin asa sustin cercetatorii, care au testat extractul pe zeci de tipuri de virusuri care produc gripa. Concluzia: substantele continute de fructele de soc blocheaza infectarea celulelor sanatoase de catre virusurile gripale si, ca atare, stopeaza boala, atat in fazele incipiente, cat si in cele avansate. Actiunea fructelor de soc este deocamdata unica in lume, nici un alt medicament de sinteza sau natural neajungand la asemenea performante. Preventiv, in timpul epidemiilor de gripa care se fac deja simtite acum, la inceputul toamnei, se fac cure de doua saptamani, timp in care se iau 2-3 linguri de tinctura de soc pe zi. Daca gripa v-a "prins" deja, luati pe parcursul unei zile 2-4 linguri de tinctura diluata in apa, timp de 7-10 zile la rand. Vindecarea se va face mult mai rapid, iar in plus, vor fi mult diminuate anumite simptome, cum ar fi febra, durerile musculare, starile de slabiciune.

Obezitate, ingrasare - acum cateva luni, am vazut un caz care mi-a reconfirmat uimitoarea capacitate a tincturii de soc de a rezolva rapid acest tip de probleme. Pacienta, in varsta de 38 de ani, avea o greutate cu douazeci de kilograme peste cea normala, iar curele de infometare pe care le incercase dadeau rezultate mult prea lente, asa incat se descuraja si renunta la ele. In disperare de cauza, a apelat la o cura cu tinctura de fructe de soc, pe care a tinut-o vreme de trei luni neintrerupt. Inca din primele doua saptamani, a sesizat o puternica intensificare a tranzitului intestinal, precum si o eliminare a apei din corp, asa incat a scazut trei kilograme in greutate, aproape fara efort. A continuat tratamentul intens cu tinctura de fructe de soc si, pe langa faptul ca slabea la aceeasi cantitate de hrana consumata, de la un moment dat a inceput sa nu mai simta acea nevoie imperioasa de a manca. A reusit in cele nouazeci de zile de tratament sa slabeasca aproape 15 kilograme, iar scaderea in greutate s-a corelat cu o extraordinara modificare in bine a trasaturilor fizice. Aspectul incarcat al tenului a disparut inca din primele saptamani, pielea a capatat un aspect luminos, intreg corpul castigand parca o noua tinerete. Schema de administrare folosita in acest tratament este cea prezentata mai sus, la modul de obtinere a tincturii de soc.

Constipatie, constipatie cronica, colita de putrefactie - se administreaza dimineata, pe nemancate, una-trei linguri de tinctura de soc, diluate intr-o cana de apa. Tratamentul se face vreme de patru saptamani la rand si se poate relua, la nevoie, dupa o pauza de 5-7 zile.

Herpes - atunci cand apar primele simptome ale unei eruptii herpetice (usoara febra, nervozitate, usturime sau mancarimi), se ia cate o lingura de tinctura, diluata in jumatate de pahar de apa, din ora in ora, in total 3-4 doze. Se mentine tratamentul vreme de o saptamana. Anumite principii active din fructele de soc anihileaza mecanismul enzimatic prin care virusurile patrund in celulele sanatoase, stopand astfel boala ori grabind vindecarea. Un fenomen similar se petrece si in cazul infectiei cu temutul virus Hiv, despre al carei tratament vom vorbi in continuare.

Adjuvant in tratamentul infectiei cu Hiv - se fac tratamente de lunga durata cu tinctura de fructe de soc. Se administreaza 2-4 linguri pe zi, pe stomacul gol, in cure de 45 de zile, cu o saptamana de pauza, dupa care se reia.

Pentru imbunatatirea vederii nocturne, adjuvant in tratarea bolilor oculare - se iau zilnic 3-4 lingurite de pulbere de fructe uscate de soc. Administrarea se face pe stomacul gol, in cure de 3-4 saptamani. Anumiti pigmenti (care dau culoarea neagra boabelor), vitaminele si mineralele din compozitia acestor fructe au un efect exceptional asupra ochilor.

Adjuvant in tratarea tumorilor maligne si benigne - o cura de treizeci de zile cu tinctura de fructe de soc, administrata cate 2 linguri pe zi, are efecte surprinzator de puternice, prin activarea sistemului imunitar, element extrem de important in tratarea acestei categorii de afectiuni.

Psoriazis, alergie cutanata, sclerodermie, boli de piele rezistente la tratamentele clasice - mai ales in lunile octombrie-noiembrie, cand multe boli de piele, cum ar fi psoriazisul sau sclerodermia, tind sa recidiveze sau sa se agraveze, cura cu suc sau tinctura de fructe de soc este cat se poate de binevenita. Se administreaza zilnic 1-2 lingurite de suc sau 3-4 lingurite de tinctura, pe o perioada de minimum patru saptamani.

Precautii si contraindicatii 
Intrucat are un efect laxativ si purgativ puternic, tinctura din fructe de soc va fi administrata cu prudenta in doze mari (peste 2 linguri pe zi), pentru a nu accelera prea mult tranzitul intestinal. Cu exceptia cazurilor in care se foloseste tinctura de fructe de soc pentru slabire rapida sau contra constipatiei, este indicat sa se ia zilnic si cate una-doua lingurite de pulbere de cretisoara (Alchemilla vulgaris) sau de scoarta de stejar (Quercus sp.), pentru a tine sub control tranzitul intestinal.

Preparatele obtinute din fructele de soc proaspete, mai ales tinctura si sucul, sunt contraindicate in cazurile de diaree acuta si cronica, precum si in cazul colitei de fermentatie.

Persoanele care au un colon sensibil sau sufera frecvent de balonare ar fi bine sa consume in paralel cu preparatele din fructe de soc si anumite condimente cu rol carminativ si antiinflamator intestinal: seminte de fenicul, seminte de chimen, busuioc, menta.

Atentie la toxicitatea socului
Fructele de soc sunt foarte puternice ca remediu, fiind mai degraba medicament decat aliment. Si ca orice medicament ingerat in doze prea mari, poate da reactii adverse cat se poate de neplacute: voma, arsuri la stomac, inflamarea gatului, dificultati in respiratie.
Dozele periculoase sunt de 200 de grame de fruct sau de suc si de 300 de grame de tinctura pe zi.

luni, 5 august 2013

Ce este / cine este Hipster-ul ?? !! ??


Trebuie sa recunosc ca  acest mesaj mi-a dat de gandit !!! Si-am frunzarit Sf.Google ceva vreme,dar tot nu m-am lamurit !!! Deci va intreb si pe voi: care-i definitia HIPSTERULUI ???
Azi prin doza mea zilnica de chimic mi s-a sugerat subtil sa o impart cu un hipster !! Bine-bine, eu o impart , dar ce-i ala hipster??

La o prima "vedere"
... hipster = chilot cu talie joasa (conform unui site ce distribuie "marfuri" de gen).

Apoi,
.... hipster = persoana care poarta palarie si esarfa cu carouri / obligatoriu un element vestimentar cu carouri. Si ...freza ciufulita (cam ca a noastra, cand ne trezim) dar geluita maxim. Si...ochelari cu rame groase....

...conform Urban Dictionary”, cel mai autorizat dictionar online al limbajului urban, hipster, care deriva din termenul slang „hip”, cu alte cuvinte „informat despre ultima moda”, este o subcultura a unor persoane cu vârsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani care cred in gândirea independenta, anticonformism, creativitate, arta si muzica indie.

....hipster nu este egal cu EMO. :))  (asta mi-a placut maxim..)

....o publicatie de renume, scria prin 2008 un articol prin care afirma ca a te imbraci „hipster” inseamna sa dezgropi tot ce e mai rau in moda ultimilor 20 de ani si sa fii teribil de „fashion”

Si desi mi-am facut asa o imagine....va intreb si pe voi ...ce este HIPSTER-ul??



Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...