joi, 30 aprilie 2015

Macrou afumat


In calitate de urmasa a unei mame crescute pe malul Jijiei,  printre alte calitati, am mostenit si pasiunea pentru peste, raci, scoici, melci si alte moluste. Pasine de a le gati si a le manca, bineinteles. Pestele e pe locul 2 dupa raci, insa l-as manca oricand  oricum. Cat despre pestele afumat..ioiii, dezmat. Cu o ceapa rosie strivita sub lovitura pumnului sau cu cativa catei de usturoi curatati chiar si pe jumatate si-o codita de peste aramiu ma poti ademeni .
Si cum in ultimii ani, nu mai esti sigur niciodata pe ceea ce cumperi, m-am hotarat sa mi fac singura peste afumat. Dupa moft si gust. Reteta-i simpla, daca ai o afumatoare. :)  .


Ingrediente:

2 kg macrou, 
sare, piper, 

optional:
frunze de dafin, cimbru, salvie, 

pt fum:
lemn de fag, cires, prun



Preparare:

Se spala pestele, se eviscereaza si se curata de pielita de pe burta si sira spinarii. Daca pestele este prea mare , il putem taia bucati. 

Se clateste in cateva ape cu sare, pana apa ramane curata, fara urme de sange.

Frecam pestele cu sare din belsug si putin piper si-l lasam cateva ore la rece, de preferat peste noapte (pestele isi va trage sare atat cat are nevoie).

Inainte de a-l pune la afumat, il spalam  NUMAI in apa rece (apa calda il inmoaie) il stergem cu un prosop de hartie si-l lasam la uscat 30 minute- o ora. 

Legam fiecare peste de coada, cu sfoara si-i agatam in afumatoare /cuptor.

Facem focul si afumam pestele cateva ore( 5-6 minim).  

Cand prin o culoare aurie sunt gata. Ii scoatem din cuptor si-i servim cu usturoi din belsug sau ceapa rosie. 

Pentru un gust deosebit, peste lemne adaugam frunzele de dafin, cimbru , salvie  sau ce alte ierburi aromatice va plac. 

Afumarea pestelui se poate face si la rece, dar in acest caz, procedura dureaza cateva zile (6-7 in general) timp in care pestele se afuma in medie cam 2-3 ore pe zi, iar in ultimele zile i se dau 2-3 ore fum cald. 

De la Gina am aflat un alt truc  si anume acela de a pune o lingura de zahar pe jar si  pestele va capata o culoare frumoasa aramie si gust de caramel. L-am incercat si asa este. Am servit un macrou deliciosssss. 

Proaspat pusi pe sfoara :)
Rezultat final !

miercuri, 29 aprilie 2015

Tarta cu leurda, ton si porumb


Tarta asta s-a nascut in urma unei postari de Facebook, cand Dia- sefa de la Retetele mele dragi, intreba in una din zile ce mai gatim cu leurda.  Mi-am dat seama atunci , ca anul asta am folosit leurda doar la salate. Mmmm, trebuia remediata problema si-am pus repede de-o tarta. Cu ingrediente simple am obtinut un gust delicios


Ingrediente:

1 pachet aluat foietaj, 
o mana zdravana de frunze de leurda,
200 gr porumb boabe, 
1 conserva ton maruntit in ulei, 
2 oua, 
5-6 rosii cherry, 
sare, piper


Preparare:

Am taiat aluatul in dreptunghiuri, apoi le-am crestat pe margini, un dreptunghi mai mic.

Am taiat leurda marunt si-am amestecat-o cu restul ingredientelor (fara rosii) si un ou. Am condimentat dupa gust.

Pe fiecare dreptunghi am asezat cateva linguri de compozitie. Am taiat rosiile felii si le-am asezat deasupra.

Am uns marginile crestate cu ou batut si-am dat la cuptor pentru aproximativ 30 minute.

Am servit cu sos de iaurt.


luni, 27 aprilie 2015

Salata cu avocado, oua de prepelita si icre rosii (uovo di lompo)


Dupa o perioada cu mancaruri cu muuulte calorii, cu mese imbelsugate, cu burtile pline de sar puricii pe ele, se impune o perioda mai linistita si cu muulte frunze. Deci pentru azi, o simpla salata cu oua de prepelita si icre rosii. 



Ingrediente:

1 salata,
1 avocado,
4-5 oua prepelita,
50 gr icre rosii (uovo di lompo)
sare, piper,
ulei de masline, zeama de lamaie.


Preparare:

Spalam salata si stergem surplusul de apa cu un prosop de hartie, apoi o taiem marunt (salata, nu hartia ).

Curatam avocado si-l taiem cubulete. Il adaugam peste salata.

Peste salata adaugam icrele rosii (sau uovo di lompo cum scria pe borcanel).

Stropim cu dresing din ulei si zeama de lamaie, condimentam cu sare si piper si amestecam.

Fierbem ouale, le curatam de coaja si le taiem in jumatate. Le punem peste frunzele de salata si servim.


vineri, 24 aprilie 2015

Drob de miel la tava, cu morcov fiert in mijloc


Drob de miel am mai facut. De multe ori. De fiecare Paste . Simplu - la tava, sau cu ou fiert in mijloc, sau chiar in prapur . Preferatul meu e cel cu oua in mijloc si multa ceapa, pentru dulceata.  Anul asta m-am gandit sa-l incerc si pe cel cu morcov fiert in mijloc. Iar reteta se potriveste ca o manusa Provocarii Traditie si gastronomie romaneasca lansata de Gina si gazduita luna aceasta de Cerasela. Si iata-ma-s prezenta. Nu de alta, dar prin provocarea sa, Gina a adus o gura de aer proaspat in blogosfera culinara. Asa reusim sa ne amintim ca suntem romani, ca avem traditii si retete gustoase chiar si fara chia, sparanghel, capere, somon fume sau mai stiu eu ce ingrediente "fashion"- delicioase de altfel, dar mai putin cunoscute de romanul de alta data.  


Ingrediente:

500 gr organele de miel (splina, ficatul, rinichii, inima),
5 fire de ceapa verde,
4 cepe uscate,
5 fire de usturoi verde,
4 oua,
4 morcovi,
1 legatura marar,
faina sau pesmet (1-2 linguri),
4-5 linguri ulei,
sare si piper,



Preparare:


Se spala bine organele in apa rece, se curata de pielite, cheaguri de sange etc. apoi se taie in bucati. 

Se pune carnea intr-un vas cu apa si se dau cateva clocote ,adunand spuma din cand in cand, pentru a indeparta orice miros.

Separat fierbem si doi morcovi .

Se scurge apa fierbinte, trecand carnea prin jet de apa rece. 

Intr-o tigaie punem ceapa si ustuoiul (taiate in bucati mari) si le calim cu cele 5 linguri de ulei. Adaugam carnea si 2 morcovi rasi /taiati rondele.

Dupa cateva minute, oprim focul si lasam ingredientele sa se raceasca. 

Cand e aproape rece, dam toate ingredientele (mai putin ouale si mararul) prin masina de tocat carne. Daca doriti le puteti taia marunt.

Adaugam ouale , mararul tocat marunt si condimentam dupa gust cu sare si piper.

Sfat:
Daca compozitia este prea moale adaugam o lingura de faina/pesmet. 
Daca este prea tare, punem putin lapte.

In tava de chec/sau orice tava doriti, punem hartie de copt si adaugam jumatate din compozitie. Pe mijloc punem morcovii fierti (ai mei au fost cam mari asa ca i-am taiat in jumatate). Punem restul de compozitie, nivelam si dam la cuptorul incins in prealabil, pentru aproximativ 50 minute.

Se lasa la racit, se feliaza si se serveste . 
Noi l-am savurat la iarba verde, in timp ce asteptam sa fie gata gratarul.



joi, 23 aprilie 2015

Pila electrica Scholl Velvet Smooth



A venit primavara si imediat ne bate la usa vara, anotimpul in care ne vom etala tinutele lejere, incaltamintea colorata si eleganta si bineinteles picioarele frumoase si ingrijite, asa ca astazi va voi vorbi despre Scholl Velvet Smooth: pila electrica, cu capat rotativ abraziv si cristale de diamant.

Pai ce credeati? Ca diamantele pot fi purtate doar pe deget sau la gat? Nu ! Acum si picioarele noastre se vor bucura de o ingrijire de diamant. 

Eu ma numar printre persoanele care au avut mereu probleme cu calcaiele crapate, "agatacioase" cum le zic eu, pentru-ca de cele mai multe ori reuseam sa agat firul ciorapilor sau orice alt material . Nu mai vorbesc de senzatia jenanta atunci cand ma bagam in pat si mi se agata lenjeria de picioare. Iar despre zilele de vara ... erau un calvar. Trebuia sa port mereu incaltaminte care sa-mi ascunda calcaiele.  Exact ca in reclama cu tipa care vine la plaja cu sosete pana la genunchi. ... Si cat mi-as fi dorit sandale cu cel mult o bareta ....uuuooffff. 

Am folost / testat zeci de creme si de variante. Toate dadeau rezultate pe moment. A doua zi ...calcaiele deveneau iar "agatacioase". 

Acum insa, se pare ca cosmarul meu a luat sfarsit. Am descoperit Pila electrica Scholl Vetvet Smooth . Inca de la prima utilizare m-am indragostit de ea (deh, cine nu iubeste diamantele?). E usor de utilizat, nu trebuie pregatire prealabila si chiar da rezultate. Ce dureaza !


Pila  Scholl Velvet Smooth se foloseste direct pe picioarele uscate si indeparteaza pielea in exces chiar si din locurile mici si inaccesibile. Capul rotativ al pilei electronice contine mici bucati de cristale si particule micro-abrazive ce ajuta la indepartarea bataturilor fara riscul de a ne rani. 

In timpul utilizarii nu trebuie sa apasam prea tare, intrucat aparatul se va opri la o presiune mai mare, si asta datorita sistemului de siguranta.

La final aplicam un strat delicat de crema hidtratanta si parfumata, iar rezultatul este de milioane. 

Dupa utilizare, clatim sub jet de apa capatul rotativ, punem capacul si gata. 

Atunci cand achizitionam pila electrica  Scholl Velvet Smooth, vom primi pachetul complet (pila electrica, baterii si un capac de protectie pentru capatul abraziv), astfel incat nu ne ramane decat sa-l deschidem si sa facem urmatorul pas pentru picioare catifelate.

Un minus al acestei pile este faptul ca nu poate fi utilizata de diabetici sau de persoanele care au o circulatie sanguina slaba si nu se foloseste pe pielea inflamata, ranita sau iritata.

Acum este atat de usor sa am picioare catifelate chiar la mine acasa, incat ma intreb cum am rezistat atata timp fara Scholl Velvet Smooth. 


Limba cu usturoi si rosii uscate


Apai, io nu stiu sa fi mancat vreodata limba , in vreun fel . Poate doar daca o toca mama marunt si o amesteca cu alte balarii. In schimb sotul din dotare spune ca la ei era frecvent gatita. Si-ntr-una din zile mi-a trimis un SMS ca are pofta de limba cu usturoi. Booon. Unde gasesc? La macelarie? La market-la raftul de carnuri proaspete? Habar n-aveam, dar mi-am incercat norocul. Am gasit la Kaufland, la raion, unde am cerut unui domn , ce vindea la raft " 5 limbi" de l-a busit pe ala rasul instant. M-am facut rosie ca o patlagea, mi-am luat limbile si dusa am fost.
Dupa preparare (deloc complicata) pot sa va spun ca mi-a plcut si mie limba cu usturoi si sigur vom repeta reteta. Nu prea des, dar din cand in cand....merge :)


Ingrediente:

4-5 limbi de porc, 
cateva boabe de coriandru, ienibahar, piper, 
2-3 foi dafin, 
2 linguri ulei de masline, 
4 catei usturoi, 
4-5 fire patrunjel verde, 
cateva rosii uscate in ulei, 
sare. 


Preparare:

Spalam limba si o punem la fiert  impreuna cu boabele si frunzele de dafin. Daca aveti oala cu presiune, in 30-40 minute e gata. Daca nu...poate dura si o ora jumatate. 

Dupa ce fierbe, scoatem liba si o curatam, dupa care o taiem felii. 

Curatam usturoiul , il zdrobim si-l amestecam cu o lingura de ulei si-un praf de sare. La final adaugam si patrunjelul tocat marunt. 

Prajim o felie-doua de paine, asezam pe ea 4-5 felii de limba, adaugam usturoi  dupa gust, 2-3 rosii uscate, stropim cu putin ulei si savuram. 

Pofticiosul sef, a infulecat limba cu mujdei din belsug. Deh, e de inteles, la ce pofta avea :))

Voi mancati limba? Cum o preparati? Daca n-ati mancat pana acum sunteti tentati sa incercati?



marți, 21 aprilie 2015

Stufat de miel


Trebuie sa recunosc ca m-a macinat un pic invidia cand am vazut in diverse surse (reportaje tv, reviste, etc.) ca majoritatea romanilor vor avea pe masa de Paste stufat de miel. In capul meu se invartea o reteta complicata, cu o preparare pe masura. Am studiat "problema" si-am constatat ca e destul de simplu: ceapa si usturoi verde sa ai. Si carne de miel, bineinteles. 
Iar reteta e chiar delicioasa. Va provoc sa o incercati. 


Ingrediente:

aprox 700 gr carne de miel (cu os),
25 fire usturoi verde,
20 fire ceapa verde,
1 legatura patrunjel verde,
1 legatura marar verde,
100 ml ulei,
2 linguri bulion, 
1 lingura condimente (rozmarin, cimbru, nucsoara, sare, piper),
1 lingura faina grau


Preparare:

Spalam carnea si o taiem in bucati potrivite. 

Curatam ceapa si usturoiul si le taiem rondele. 
Sfat: pentru un stufat reusit cantitatea de usturoi verde trebuie sa fie mai mare decat cea de ceapa. 

În ulei încins prajim pe toate parţile carnea de miel apoi turnam o cana de apa calda si o lasam sa se inabuse, acoperind vasul cu un capac, pana cand carnea va fi bine patrunsa.

Calim ceapa si usturoiul  intr-o tigaie  apoi le adaugam peste carnea de miel. 

Adaugam bulionul si faina dizolvata in apa fierbinte. Condimentam dupa gust. 

Mai lasam sa dea 2-3 clocote si oprim focul. 

Stufatul de miel se serveste cu patrunjel verde si marar, tocate marunt, presarate din belsug. 

Noi l-am servit cu piure de telina si a fost delicios. 




miercuri, 15 aprilie 2015

Cozonac pufos cu crema de nuca



Pastele, vine cu pregatiri de tot felul, insa cele mai mari si mai stresante sunt pregatirile pentru cozonaci. Faina de calitate, esenturi, zahar vanilat de la "x" si tot asa. Toate cu listuta, bifand ce am cumparat. Urmeaza apoi stresul focului la cuptor, pentru-ca la noi, cozonacii se fac afara, la
cuptorul de lemne. De cand ma stiu. Cat foc sa faca, din ce lemne, cum sa-l distribuie....
Apoi vine mamaia Dora (sefa de echipa) care scoate jarul, sterge cuptorul cu o carpa umeda si face testul fainii aruncate in cuptor si numarat pan` la zece. Daca se rumeneste prea tare si prea repede "mai trebuie racorit cuptorul mama" daca nu se rumeneste " nu e foc destul" .
In ziua de copt cozonaci toata lumea-i concentrata si agitata. Abia cand se scot cozonacii rumeni si crescuti se mai linistesc apele. Se sterg si ultimele broboane de pe frunte si toata lumea-i multumita. "Eh maica, am muncit ceva azi dar se merita. Uite ce minunatii au iesit. Ptiu-ptiu. "
Iar mirosul de cozonac ce se strecoara stingher din cuptor, prin crapatura usii parca aduce cu adevarat Pastele. 



Ingrediente (pentru 2 cozonaci) :

aluat
1 kg făină
150 gr unt
4 ouă
500 ml lapte
2 cubulețe de drojdie - 90 gr
250 gr zahăr
un praf de sare
coaja rasă de la o portocală
1 fiolă esență de vanilie

crema de nucă:
800 gr nucă măcinată
8 linguri de cacao
12 linguri de zahăr pudră
1 fiolă esenţă de rom
lapte (aproximativ 200 ml)

optional: rahat

suplimentar:
2 oua pentru uns cozonacii,
faina pentru tapetat masa de lucru, 
unt / grasime/ hartie de copt pentru tavi

cozonacii numai buni de scos din cuptor
proaspat scos din cuptor
Mamaia Dora, mestera la facut focul si copt cozonacei rumeni fix atat cat trebuie.
Painile, paznici la cozonac

Preparare

Dizolvăm drojdia în laptele călduț (nu fierbinte) și o lasăm deoparte.

Batem ouale.

Topim untul și-l amestecăm cu laptele și drojdia, ouăle, zahărul, coaja de portocală și esența de vanilie.

Amestecăm făina cu sarea, si facem o adancitura in mijloc. Adaugăm amestecul de lapte, unt, drojdie, zahăr și ouă și incepem sa frământăm. Minim juma` de ora. Musai intr-o singura directie (mai ceva ca la maioneza) sa iasa cozonacul pufos si sa se "ia fasii".

Cand aluatul devine nelipicios (sau foarte putin lipicios) il lasam la dospit (la crescut) intr-un loc calduros, pentru aproximativ o ora.

Între timp, pregatim crema de nucă.
Amestecăm nuca măcinată cu cacaoa, zahărul pudră, esenţa de rom și laptele.

Cand este crescut aluatul (daca-l apesi usor cu degetul revine la forma initiala) il impartim in 4 parti egale. Din fiecare parte facem o foaie peste care intindem crema de nuca. Dupa preferinta puteti adauga si bucatele de rahat..

Rulează aluatul și impletim pentru fiecare cozonac cate două dintre rulourile de aluat.

Punem cozonacii in tavi şi-i mai lasam la dospit încă o oră.

Înainte de a introduce tăvile în cuptor, ungem cozonacii cu puţin ou.

La cuptorul de la aragaz , cozonacii se coc pentru aproximativ 45 min la 200 de grade (trebuie să se rumenească). La cel cu lemne, mergem pe mana specialistului fochist.

Înainte de a tăia cozonacii, lăsaţi-i să se răcească si pudrati-i cu zahar vanilat.




Acest cozonacel pufos si dragalas  merge la  Provocarea secreta de aprilie, gazduita de Stefania care mi-a dat spre rasfoire Aromele din bucataria Lacrimioarei, de unde am ales un cozonac pufos cu crema de nuca. 


marți, 14 aprilie 2015

Salata de leurda cu oua si porumb


 Ingrediente:

1 cutie (340 gr) porumb dulce, boabe SunFood,
o legatura frunze leurda, 
3 ridichi rosii, 
2 oua de rata, 
2 linguri maioneza, 
100 gr iaurt, 
zeama de la jumatate de lamaie, 
sare, piper. 



Preparare:

Scurgem porumbul si-l punem intr-un castron.

Taiem leurda marunt si ridichile felii si le adaugam peste porumb.

Fierbem ouale 10 minute, dupa care scurgem apa in care au fiert si le punem in apa rece. Le curatam si le feliem. Le adaugam peste leurda.

Facem un sos din iaurt, maioneza si zeama de lamaie. Adaugam peste restul ingredientelor.

Condimentam dupa gust si omogenizam.



Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...