E Craciunul!!!! E acea perioada a anului cand trebuie sa fim mai buni, mai curati, mai voiosi. Sau , cum vazusem la un desene animat "e perioada cand trebuie sa daruim si sa stam mai mult in familie". Insa e si acea perioada din an pe care Ghita, porcul, o uraste...si sincer, din punctul asta de vedere si eu o urasc. E acea perioada din an, in care petrec in bucatarie cel putin 2-3 zile, ca deh, trebuie facute bucate: chisca, caltabos, carnati, racituri, afumaturi...si nu se mai termina lista.....Dar, e minunat !!! E Craciun !!!
Ingrediente:
1 mat de chisca (adicatelea intestinul gros de la porc),
500 gr carne porc (tocata)
1 ceasca orez (cam 200 gr)
4 cepe mari,
1 legatura marar,
sare, piper dupa gust.
Preparare:
Intai si intai se curata bine matul de chisca. (eu il intorc pe dos - ca pe sosete- si il rad usor de surplusul de grasime cu o lingura de lemn, pentru-ca astfel mi se pare ca nu are acel miros "de porc". Insa nu e obligatoriu. Poate fi doar foarte bine spalat).
Se taie ceapa marunt (dupe ce se curata evident!) si se pune la calit. Cand devine sticloasa se adauga orezul, se pune o ceasca mica de apa si se lasa la fiert pana scade apa. Luam de pe foc si lasam sa se raceasca, apoi adaugam carnea de porc tocata si mararul . Se ocndimenteaza dupa gust si se umple chisca. (atentie insa, nu ghiftuiti matul pana la refuz, ca riscati sa se sparga la fiert).
Dupa ce am umplut matul de chisca, le punem la fiert in apa clocotita (nu rece !!). Se poate servi atat fiarta cat si prajita.