miercuri, 10 iulie 2019

Dulceata de visine


Dulceața de vișine și dulceata de cirese amare se claseaza pe locul 1 în topul celor mai cautate dulceturi pentru clatite, după ciocolată bineînțeles. De aceea, în fiecare an fa, cel puțin câte 6 borcane de fiecare. Rețeta clasică, fără multe complicații. Fructe, zahar, lămâie. Si iese delicioasă.
Cu toate acestea, târziu, dar târziu de tot mi-am dat seama ca nu am scris rețeta pe blog până acum. 


Ingrediente:

1 kg visine (cântărite fără sâmburi), 
800 gr zahar, 
1 lămâie



Preparare:

Spălăm vișinele, le îndepărtăm codițele și le scoatem sâmburii. 

Codițele nu le aruncăm, ci le punem la uscat să avem pentru ceai, la iarnă. 
Cozile de vişine au puternice efecte diuretice, datorită conţinutului ridicat de săruri de potasiu şi flavonoide. Ceaiul din cozi de vişine este recomandat în afecţiuni renale (litiază urică, pielite, nefrite, pielonefrite, cistite, uretrite, retenţie urinară, colici renali, infecţii renale, hidropizie); afecţiuni ale aparatului digestiv (diaree, ascită), reumatism, gută, artrite, pentru prevenirea aterosclerozei şi a pericarditei şi folosesc la tratarea edemelor şi a celulitei. 

Într-o cratiță mai mare punem vișinele și presaram zaharul deasupra. Le lasam la rece peste noapte pentru a lăsa suc.

Punem fructele la fiert, pentru aproximativ o oră, întâi la foc mic apoi la foc mare. Spre final, adăugăm și lămâia feliată.
Amestecam din când in când, având grijă ca spuma formată să nu curgă . 

Din când în când facem testul picăturii. Daca se încheagă, atunci este gata. 

Punem dulceața în borcane sterilizate, și le lăsăm să se răcească învelite într-un prosop mai gros . 

Etichetăm borcanele și le asezam în camară.




Niciun comentariu:

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...