În urma cu ceva vreme, va povesteam intr-o serie de articole (economie-in-buctarie, crutoane-cu-busuioc), că uneori în
bucatarie putem face economie și putem (mai bine spus trebuie) evita risipa si
aruncarea mancărurilor.
Cea mai simplă metodă ar fi sa gatim cu ce avem prin casa si sa incercam sa
nu mai cumpărăm produse noi. Nu cred ca sunt singura care de multe ori a
aruncat legume ratacite prin frigider si care in timp sau alterat.
Incerc sa ma autoeduc si sa gatesc cantitati cat mai mici (gatesc zilnic si
in afara de ciorba rareori mancam
aceeasi mancare si a doua zi) insa aproape intotdeauna rămâne cate ceva. Si
atunci, incerc sa folosesc ingredientele ramase si sa fac alta mancare din ele
(un fel de reinterpretare).
Asa s-au nascut si aceste sarmale de post, cu cus-cus și dovleac.
Ingrediente:
150 gr cus cus,
100 gr bureti de pădure (opintici/ghebe),
200 gr dovleac dat prin razatoare,
1 ceapă,
frunze de vie/varza
sare, piper.
Preparare:
Dovleacul îl dăm prin razatoare.
Ciupercile le oparim si le tocam grosier.
Cus-cus-ul il pregatim după instructiunile de pe ambalaj : turnam apă clocotita si lasam acoperit pentru 5 minute.
Amestecam toate ingredientele intr-un castron si condimentam cu sare, piper si cimbru uscat.
Pregatim frunzele de varza am avut eu (murate si congelate) . Pe fiecare frunza punem cate o lingura de umplutura, rulam si strangem bine capetele, sa nu iasa umplutura la fiert.
Pe fundul unei oale punem cateva crengute de cimbru apoi asezam sarmalele . Adaugam apă cat sa le cuprinda si le lasam la fiert , la foc mediu, aproximativ o ora si jumatate.
Lasam sa se răcoreasca si servim.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu