Stiu ca sunt mai multe variante ale retetelor pentru cornulete, insa cea folosita in familia mea este aceasta cu untura. Aceasta reteta era (si este in continuare) foarte apreciata pe vremea lui "Ceasca" cand in cofetarii nu aveai acces la atatea mii de feluri de dulciuri si cand femeile lucrau si sambata si nu aveau timp de gatit non-stop. Iar aceste cornulete se fragezesc si se fac mai bune cu cat stau mai mult (in loc sa se usuce, cum se intampla de obicei cu dulciurile). Reteta e de la mama mea, care la randul ei o are de la o colega de servici, probabil de pe vremea dinozaurilor, daca e sa ma iau dupa foaia pe care era notata.
Ingrediente:
un borcan de untura (800 gr)
500 ml bors proaspat,
200 gr zaharfaina cat cuprinde {aprox.1,5 kg},
90 gr drojdie
rahat pentru umplut
Untura trebuie sa fie la temperatura camerei, pentru a fi usor de amestecat cu borsul.
Intrun bol punem untura si borsul si le amestecam.
Adaugam drojdia si amestecam din nou.
Treptat punem faina (in ploaie) si zaharul si framantam bine pana aluatul nu se mai lipeste pe peretii vasului si se obtine o coca asemanatoare cu aluatul obisnuit. Acoperim si lasam la dospit pentru aproximativ o ora.
Intre timp, taiem rahatul fasii.
Dupa trecerea timpului de asteptare din coca obtinuta intindem foi pe care le taiem in patrate/triunghiuri de dimensiunile dorite (cu cat sunt mai mari, cu atat vor fi mai mari cornuletele). Avem grija sa presaram faina pe suprafata de lucru sa nu se lipeasca aluatul. Pe fiecare patratel se aseaza cate o bucatica de rahat, apoi le rulam.
Asezam cornuletele intr-o tava tapetata cu untura si faina sau cu hartie de copt (in cazul meu). Dam tava la cuptorul incins in prealabil pentru 15 minute.
Cand sunt gata le pudram cu zahar si le asezam pe platou.
Pofta mare !!!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu