A plouat anul acesta mai mult ca niciodată, iar în gradina am avut capsuni cum nu stiu sa fi avut vreodată: multe și mari. Se coc în serii, asa ca aproape zilnic am cate un castron de căpșuni proaspete. Cele mai multe se manâncă asa crude, însă uneori mai fac si cate o prajitura .
Si cum zilele astea, am primit o provocare de la #vegis.ro să gătim cu pudra matcha, am pornit revolutia în bucatarie. Am adunat toate ingredientele, m-am gandit, m-am razgandit de vreo 10 ori și până la urmă am ales sa fac un tort răcoros, de vară, fără coacere. Nu e cea mai surprinzatoare retetă, sunt sigură, însă a fost pe placul nostru.
Despre pulbereade matcha am aflat că:
- este o sursă bogată de clorofilă ce oxigenează sângele și detoxifică organismul;
- conține antioxidanți (în special catechine) mai puternici decât antioxidanții vitaminei C;
- protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi;
- reduce stresul, relaxează mintea și îmbunătățește starea de spirit datorită aminoacidului L-Teanină (L-Theanine).
Despre pulbereade matcha am aflat că:
- este o sursă bogată de clorofilă ce oxigenează sângele și detoxifică organismul;
- conține antioxidanți (în special catechine) mai puternici decât antioxidanții vitaminei C;
- protejează organismul de acțiunea radicalilor liberi;
- reduce stresul, relaxează mintea și îmbunătățește starea de spirit datorită aminoacidului L-Teanină (L-Theanine).
Ingrediente:
300 gr biscuiti (petitbeurre),
100 g unt,
2 plicuri gelatină,
250 gr mascarpone,
400 gr iaurt,
250 ml smantana pentru frisca,
500 gr capsuni + 15 capsuni întregi,
250 gr zahar pudra,
2 linguri pudra matcha
Preparare:
Întâi de toate zdrobim biscuiții cu un ciocan de snitele sau îi dam prin robot.
Topim untul și-l turnăm peste biscuiți. Amestecăm cu o lingura.
Pregătim tava (eu am ales una rotunda, cu inel detașabil de 28 cm diametrul). Întindem un strat de biscuiți pe care îl presam usor cu o lingura. Dam tava la frigider până pregătim restul ingredientelor.
Smantâna o batem la mixer până si dubleaza volumul.
Adaugăm zaharul pudră, iaurtul și crema mascarpone (puteti folosi doar iaurt sau doar mascarpone, iese la fel de buna) și mai mixam de câteva ori.
Gelatina o hidratam în putină apă, apoi o tinem 15 secunde la microunde , după care o turnăm peste frisca.
Amestecăm din nou si împătim crema in 2 părți egale.
Blenduim căpșunile și le turnăm peste una din creme. Amestecăm.
In cea de-a doua cremă adăugăm cele 2 linguri de pudra matcha. Amestecăm.
Peste stratul de biscuiți turnăm crema cu pudra matcha, pentru-că este mai densă.
Deasupra turnăm crema de căpșuni.
Dacă vreți să puneți întâi crema roz, de căpșuni, lasati tava la congelator 30 minute și abia apoi turnati si crema de matcha (fiind mai densă riscati sa se amestece).
Dăm prajitura la frigider pentru 5-6 ore/peste noapte , daca timpul vă permite.
Scoatem din tavă, ornăm după imaginatie (aici am o maaaare problema) și servim.
PS: la crema de capsuni cred ca trebuia sa pun mai multe gelatina . Folosind capșuni blenduite, crema este mai lichida și curge destul de repede cand o scoti din frigider.
PS: la crema de capsuni cred ca trebuia sa pun mai multe gelatina . Folosind capșuni blenduite, crema este mai lichida și curge destul de repede cand o scoti din frigider.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu