vineri, 31 august 2012

Ochiuri in coaja de paine


Micul dejun....de duminica:

1 felie de paine fara miez,
1 ou,
1 cana de lapte cu cacao.

Se scoate miezul la felia de paine si se pune putin la prajit in 2-3 linguri de ulei de masline incins. Cand se rumeneste painea se adauga oul in mijloc si se lasa 2-3 minute (timpul poate fi mai mare sau mai mic, in functie de cum doriti oul) sa se prajeasca .
Se condimenteaza si se serveste cald....alaturi de o cana de lapte cu cacao.


marți, 28 august 2012

Salata de fasole cu boabe de porumb

Trebuie sa recunosc ca ador fasolele, mai bine spus, mancarurile cu fasole in fel si chip. Fasole batuta (mestecate), fasole prajite cu afumatura (sau fara), bors cu fasole, salata de fasole, fasole cu carnati...fasole alba, neagra, rosie, cu pete, boabe mici sau mari, nu conteaza , fasole sa fie  !!!
Insa in zilele acestea de vara m-am delectat destul de des cu salata de fasole, iar la inceputul verii, am savurat o salata de fasole bobi (adica fasole tinere, necoapte de tot...cred ca ati inteles despre ce vorbesc) cu boabe de porumb in lapte(porumbul ala numai bun de fiert/copt) atat de mediatizat pe litorul "ia porumbul neamule.......nu dati banii pe prostii, luati porumb pentru copii" ...ohoooo, dar gata ca am luat-o tare de tot pe aratura ..
Deci....sa revenim....

Ingrediente:
1 cana boabe porumb (cam 200 gr, adica 1 porumb)
1 cana fasole bobi,
1 ceapa,
2-3 linguri otet,
2 linguri ulei,
sare dupa gust.

Ingredientele sunt din gradina parintilor. :D, carora le multumesc pentru tot ce ne ofera :D. Deci, dupa cum spuneam, am dat iama in lanul de papusoi si am ciufulit cativa (si pentru salata si pentru fiert), dupa care am luat la frunzarit tufele de fasole in cautarea de bobi.
Am fiert porumbul, apoi cu un cutit am taiat boabele chiar de langa ciocalau (sa crap daca stiu cum sa-i spun mai elegant, insa la mine la tara asa ii spune ). 
Bobii de fasole i-am pus la fiert cam 40 minute, dupa ce i-am scos din pastai si i-am bait frumos.
Am taiat ceapa pestisori.
Intr-un castron de lut (preferatele mele) am amestecat fasolea cu porumbul si ceapa. Am adaugat uleiul , otetul si sarea si am savurat cu mare pofta.
Va recomand cu drag. Gustul dulce al porumbului se impleteste placut cu otetul si , credeti-ma ca dupa prima inghititura cu greu va veti putea opri.

Mai multe retete-vegetariene gasiti pe  Bucatar.net.

marți, 21 august 2012

Tort pt. Sofia


A fost ziua marmoticii mele....si ca de obicei m-am incapatanat sa ii "construiesc" un tort de casa, proaspat....Nu a iesit ceea ce mi-am dorit, (fiind la prima intalnire cu pasta de zahar), si chiar daca vizual nu a fost efectul "wow", la gust pot sa spun ca a fost deliciossss!!!!!!!!


Ingrediente:
Ingrediente pentru blat ( iese un tort de 6-8 kg, depinde de tava pentru copt):
15-17 oua (pt o tava mai potrivita, pui 15 oua mari)- eu am folosit o tava dreptunghiulara, de cuptor la care am pus si 16 oua, depinde cat de mari sunt.
3 cani si 1/2 faina (cana normala de apa, cam de 250 ml)
2 cani zahar zahar
1 esenta de vanilie
1 plic amoniac amestecat in faina
(Optional, daca vrei blatul de cacao, adaugi 2-3 linguri de cacao Dr. Oetker.)

OBS: Eu folosesc doua creme la un tort: crema diplomat cu crema de ciocolata, sau crema de vanilie (lamaie) cu crema de ciocolata, asa ca sa fie un echilibru intre gusturi. Sau poti sa faci doar cu crema din ciocolata, in cazul in care faci blatul de cacao (asta asa, ca sa ai un tort de ciocolata, pe care il poti orna cu ciocolata de menaj topita cu putin unt), insa trebuie sa faci cantitatea dubla de crema de ciocolata (dublezi cantitatile) pt umplut. de data asta am folosit crema de vanilie si crema de ciocolata, insa am postat si ingredientele pentru crema  diplomat (in caz ca intereseaza pe cineva :P )
Ingrediente pentru crema diplomat:
6 oua mari
6 linguri cu varf de zahar
200 ml lapte fiert si racit (sau din comert cu  3,5% grasime)
3 plicuri gelatina Dr. Oetker
450-500 ml frisca lichida 
300 gr ananas taiat cubulete (proaspat sau din compot)

Ingrediente pentru crema de vanilie:
 1 L lapte (fiert, daca e de casa)
12 linguri faina
12 linguri zahar
un pachet unt
o esenta de vanilie
o lamaie (optional, daca preferi crema mai acrisoara)

Ingrediente pentru crema de ciocolata:
2 oua mari
1 cescuta zahar
3 linguri cu varf de lapte praf  integral Dr. Oetker
1 pachet unt
3 linguri cu varf de cacao
1 plic esenta de vanilie Dr. Oetker (NU zahar vanilat)
2-3 banane

Pentru sirop (ingrediente si preparare):
6-7 cani de apa
1 si ½  cani zahar tos (cam 400 gr)
1 esenta de rom
coji de portocala, optional

Pui toate ingredientele intr-o cratita pe foc; lasi sa dea cateva clocote, dupa care opresti ochiul si lasi sa se raceasca bine. (Cand insiropezi tortul, siropul trebuie sa fie rece).

Pentru ornat: pasta de zahar (ingrediente si preparare):
1 lingura gelatina,
6 linguri apa,
1 lingura margarina,
2 linguri miere,
 zahar pudra cat intra .

Gelatina si apa se amesteca putin , se pun pe baie de abur si cand e calda se adauga margarina si mierea, se amesteca usor pana se dizolva.Se pune zahar pudra intr-un castron,se adauga lichidul se amesteca cu o lingura usor incepand din mijloc si se mai adauga zahar pana se face ca o pasta groasa. Cand nu se mai poate amesteca cu lingura, se rastoarna pe masa de lucru pe care punem zahar pudra si framantam bine cu zahar pana nu se mai lipeste de masa si devine ca un aluat.Se poate tine la frigider pana a doua zi sau se poate folosi imediat. Se intinde o foaie ca de aluat si se adauga peste tortul care inainte a fost uns cu un strat de unt.

PREPARARE TORT:

    Prima data incepi cu blatul, astfel:
se separa albusurile de galbenusuri, dupa care, albusurile se bat spuma cu un varf de sare, pana se intaresc. Treptat se adauga zaharul in ploaie, si se bate cu mixerul pana se formeaza ca o frisca. Se incorporeaza galbenusurile mixate cu jumatate de cana de zahar din cele 2 cani. Apoi, cu un tel se amesteca adaugand faina, putin cate putin. La final se adauga amoniacul si vanilia. Se amesteca bine si se pune compozitia intr-o tava, unsa cu ulei si tapetata cu faina (eu folosesc hartie pergament). Se coace la foc potrivit cam 35-45 min (pana se desprinde de pe margini, se poate verifica cu o scobitoare).
     Cand scoti din cuptor, lasi sa se  raceasca bine (de preferat, eu fac blatul cu o seara inainte de a face tortul), dupa care rastorni blatul pe un fund si lasi sa se raceasca bine. Apoi tai blatul cu un cutit de paine in trei parti egale.


 Crema de vanilie:
Pune 750 ml lapte la fiert cu cele 12 linguri de zahar. Intre timp amesteca cele 12 linguri de faina cu 250-300 ml lapte pana devine o pasta consistenta, dar care sa curga din lingura. Cand incepe sa fiarba laptele, lasa ochiul la mic si toarna constant pasta de faina in laptele de pe foc, dar in acelasi timp amesteci cu un tel, fara sa te opresti, pt ca risti sa se faca cocoloase mari in crema. Mai lasa sa fiarba asa cam 7-8 minute, amestecand mereu sa nu se prinda de oala. Toarna crema de pe foc (asa fierbinte) intr-un vas emailat sau de sticla  peste care adaugi pachetul de unt si vanilia si amesteci pana se incorporeaza tot untul. Daca vrei poti sa pui cam jumatate dintr-o lamaie rasa, si zeama acesteia (nu chiar toata zeama de la o lamaie, ci dupa gust). Dar poti foarte bine  sa o lasi si fara lamaie, doar cu vanilie (eu am facut in ambele moduri). Lasa crema pe masa din bucatarie.
PS: Peste aceasta crema poti sa pui kiwi, capsuni sau piersici (in momentul in care asezi crema pe blat, si inainte de a-l pune pe celalalt).

   Crema diplomat: 
se freaca cu mixerul galbenusurile cu zahar, pana se topeste zaharul. Se adauga laptele putin cate putin , dupa care se pune la fiert pe bain-marie (neaparat, altfel nu mai iese) amestecand continuu cu o lingura pana se ingroasa ca o smantana subtire, dupa care se ia de pe foc. Se dizolva gelatina in 100 ml apa rece, apoi se adauga la crema fierbinte. Se lasa sa se raceasca bine. Cand incepe sa se ingroase, se amesteca cu frisca (frisca lichida batuta spuma), albusurile batute spuma groasa si ananasul. Totul se da la rece.

   Crema de ciocolata:
 amestecati la bain-marie ouale cu zaharul si laptele praf pana se topeste tot zaharul, iar compozitia se mai ingroasa. Transferi vasul cu crema de pe aburi intr-un vas cu gheata si putina apa si torni toata pudra de cacao cernuta. Amesteca energic pana se raceste crema, apoi adauga esenta de vanilie.
    Preseaza untul direct de la frigider, de peretii unui vas, ca sa elimini apa tehnolocica, apoi il freci spumos.
    Intr-un alt vas, pui cate o lingura de crema fiarta (de cacao) si una de unt si amesteci cu rabdare (cate putin, ca sa nu se taie), pana se termina cantitatea din cele doua creme si rezulta crema finala. Lasi crema pe masa din bucatarie pana asamblezi tortul. La frigider se va intari si nu vei mai putea sa o intinzi.
PS: La crema de ciocolata eu pun mereu banane taiate felii, pe toata suprafata. 


   Pregateste o tava mare (eu folosesc una care cica e pt pahare) si putin adanca (sa nu se scurga din sirop) pe care sa asamblezi tortul. Alaturi sa ai o tava (eu folosesc tava de la cuptor aia patrata sau cu o ceasca de cafea, in cazul in care nu-mi incape sa insiropez  blatul in tava patrata) in care sa torni suficient sirop pentru a insiropa o foaie din blat. Insiropeaza bine pe o parte si pe cealalta si aseaz-o pe platou (tava). Daca insiropezi cu ceasca, asa cum fac eu de cele mai multe ori, toarna cu grija si rabdare pe toata suprafata blatului, ca sa fie bine insiropat. Intinde crema diplomat (sau de vanilie) pe foaia de pandispan. Procedeaza la fel cu alta foaie de blat si aseaz-o peste crema. Acum pune crema de ciocolata, peste care aseza bananele taiate felii. Pune ultima foaie, dupa care orneaza cu frisca si decoreaza dupa preferinta. Da la rece. E bine sa stea o noapte la rece, deci sa fie pregatit de seara, pentru a se unifica toate gusturile.

La decorare am folosit creioane alimentare , pt.ca , asa cum am mai spus, fiind la prima incercare de a lucra cu pasta de zahar, nu am reusit sa creez ceva decoratiuni....si nici din bomboane sugus nu mi-au iesit, desi am incercat !!!
Se savureaza alaturi de cei dragi !!!!!!!

luni, 20 august 2012

Supa de rosii cu zdrente


Va amintiti de rosiile din gradina bunicilor?? Alea, nu perfect lustruite (de parca ar fi date cu ceara de prin market-uri) ci alea crapate (de la soare), cu pete de pamant (de la ploaia proaspat cazuta), si uneori ciupite de vreun pui ce avea trecere pe acolo??? Daaa, alea dulci si zemoase cu gust adevarat de "rosii" ......


Ei bineeeee, din astfel de rosii am savurat noi in week end o delicioasa supa cu zdrente de ou .
Ingrediente:
6-8 rosii,
1 morcov,
1 ceapa,
1 ou,
cateva frunze de busuioc proaspat (optional, pentru gust deosebit si aroma proaspata)
sare,piper (dupa gust)
Preparare:
Am pus la fiert 2 litri de apa cu morcovul si ceapa (curatate , of course, si taite in bucati mari). Cand au dat in clocot, am pus rosiile taite in 4 (spalate si , da, cu tot cu pielita, desi se recomanda "dezbracarea" rosiilor). Am lasat la fiert cam 15-20 minute, dupa care am trecut totul prin blender (credeti-ma ca n-a ramas nici urma de coaja de rosie in supa).
Am pus din nou la fiert pentru inca 5 minute. Intre timp am batut bine un ou (cu furculita, nu cu batul :D ) asa ca pentru omleta si l-am adaugat in supa. Am mai dat un clocot si am stins focul.
Am servit minunatia cu cateva frunze de busuioc tocate marunt marunt . O bunatate !!!!!!!

vineri, 10 august 2012

Rataciri by Horatiu Malaiele

"Copilaria....Cadoul ce ni-l face Viata pentru ce vom avea de indurat...."

"A fost odata....o fata nespus de frumoasa si, totodata nespus de trista pentru-ca era oarba.... i-a spus (prietenului ei bun) ...
 - ...daca cineva ar face o minune si as putea sa vad vreodata, eu m-as marita cu tine !
Si vremea trecea...
Si intr-o binecuvantata zi, cand ciresii si zarzarii isi spargeau mugurii, inalbindu-se la vederea primaverii, cineva i-a daruit frumoasei femei doi ochi. Bandajele au fost scoase si frumoasa femeie a putut sa vada. Fericirea ei  a depasit potriveala cuvintelor.
- Acum , ca poti vedea, a intrebat temator prietenul, te mariti cu mine?
Frumoasa femeie s-a rasucit pe calcaie si l-a vazut pentru prima oara pe prietenul ei. Vremelnica ei bucurie a facut loc deznadejdii.  Si prietenul ei era orb.
Au tacut o vreme.
- Te iubesc mult, i-a spus femeia....dar iarta-ma, nu pot marita cu tine, pentru-ca tu....esti orb.
Si iar au tacut...
-Oriunde vei calatori, i-a spus prietenul...sa nu uiti sa ai grija de ochii tai , pentru-ca inainte de a fi ai tai, au fost ai mei".

Iata cateva fragmente din volumul "Rataciri" al lui Malaiele, volum ce a ajuns la mine, datorita celor de la All, carora le multumesc !!!

Referitor la povestioara, imi amintesc ca am vazut acum ceva ani (vreo 5 la numar) un filmulet pe youtube , care ilustra povestea si l-am cautat de multe ori , insa n-am mai dat de el. Citind ratacirile d-lui Malaiele, mi-am reamintit de aceasta poveste de tragoste , fara happy-end, poveste care la momentul respectiv, dar siu acum, mi-a furat cateva lacrimi si m-a facut sa ma intreb "de ce suntem asa?"

In rest, va recomand sa citit cartea...autorul, va poarta dintr-o extrema in alta, de la copilarie la moarte, de la film la vechi prieteni.... !!!!

joi, 9 august 2012

Leapsa x 2 !!!!

Am primit aceasta leapsa si de la stefy si de la irina.....acum e randul meu sa o dau mai departe. Dar mai intai sa indeplinesc conditiile impuse...........

1. Posteaza imaginea Liebster Blog Award. (postat)
2. Spune 11 lucruri despre tine: (numai 11 ??? :))  )
optimista,
mereu vesela (cu gura pana la urechi as putea spune),
incapatanata,
barfitoare (uneori),
iubesc marea si calatoriile ,
sunt dependenta (de telefon si de iesirile cu prietenii),
mi-e frica de paianjeni,
detest sa vad rani si mai ales sa le "doftoricesc" (simt asa un gol in stomac),
imi iubesc copii (pe Sofi si pe Rolly - catelul din dotare),
imi place sa fiu mereu in competitie si sa invat sa fiu mai buna, mai puternica,
imi place sa fac mereu cumparaturi (nu conteaza ce, doar sa cheltui bani).

3 .Raspunde la intrebarile adresate de cel care te-a nominalizat si formuleaza un nou set de 11 intrebari pentru cei pe care ii nominalizezi.

Intrebarile de la Stefy:

- crezi in Dumnezeu? 
da
- care e locul din tara/strainatate la care visezi sa ajungi intr-o zi?
o vacanta in Turcia..cu rasfat maxim...am o fixatie :D
- care a fost cea mai frumoasa surpriza pe care ai facut-o cuiva drag?
nu stiu, e greu de spus....daca e sa fiu sarcastica as zice ca sotului cand am zis "da", dar sincer cred (de fapt sper) ca cea mai frumoasa surpriza a fost vestea ca vom avea un bebe
- la ce lucru crezi ca nu ai putea renunta niciodata in viata ta?
exceptand familia, cred ca orice se poate inlocui
- ce iti place sa gatesti cel mai mult?
retete noi, cu amestecuri de gusturi ...
- care este ultima carte pe care ai citit-o?
"oracolul din Stambul"
- ce iti place sa faci in timpul liber?
depinde mult de starea de spirit: uneori vreau doar sa ma relaxez, alteori sa ma plimb, alteori sa citesc......
- crezi in zicala:"lupu-si schimba parul, dar naravul ba" ? justifica-ti raspunsul.
da.....am fost in situatii de genul "gata , de azi ma voi schimba...", dar nu a fost asa...
- ce vroiai sa devii "cand o sa fii mare"?:)
doctor
- care e cel mai mare defect al tau? 
acela de  a face mereu lucrurile in ultima clipa.
- cat timp dintr-o saptamana acorzi blogului tau?:)
15-20 ore....

Intrebarile de la Irina:
Ce iubiti ce-l mai mult?
stabilitatea
Unde ati calatori?
oriunde in lume (i`m addicted)
Ce va place la blogul vostru?
auch....in momentul de fata, nu prea-mi mai palce, as schimba multe la el....
 Fara ce obiect nu ati putea trai?
asa cum am raspuns si la Stefy, cred ca exceptand familia, as putea trai fara multe obiecte din jur
Credeti in zodii?
mai mult pt. amuzament
Ce produs cosmetic va e  indispensabil vara?
spray-ul de corp....... racoritor
Ce reviste citesti?
in ultima vreme ...de retete si de bebe
Ce anotimp iubesti?
vara !! 100%
Ce nu-ti place la oameni?
prefacatoria, minciuna, perversitatea, dorinta de a se umili unii pe altii
Ce ai schimba la tine?
fizic sau psihic???
Ai locui pe o insula pustie?
DA !!!!


Setul meu de intrebari (ioiiiiii, ce grea a fost sarcina asta..mi-a amintit de oracolele completate in copilarie...caietele alea colorate cu fel de fel de intrebari )
1. Unde si cum te vezi peste 5 ani???
2. Ce ati gatit ieri ???
3. Rezistati o saptamana fara internet/telefon/televizor??
4. Cum va "descarcati" cand aveti probleme?
5. Stiti cum se cultiva/ inmulteste / creste rozmarinul??? (asta e mai mult pt mine, caut solutii dar nu gasesc :)) )
6. Ce v-ar determina sa renuntati la blogul vostru?
7 .Aveti animal de companie?? Daca da, ce? Daca nu, v-ati dori??
8. Ce parere aveti despre situatia politica din Romania ??? (ha, haa, haaaaaaaaa)
9. Sunteti de acod si participati vreodata la campaniile "salvati planeta", "ora verde"...etc???
10. Care este filmul preferat?
11. Veti mai vizita vreodata blogul meu ??? (asa ca de final)

4. Nominalizeaza 11 persoane(+link) care sa realizeze acest tag. 

Sper sa nu mi iau vreo bataie de la vreo persoana nominalizata..... Mentionez ca nu e obligatorie aceasta "leapsa". E mai mult "for fun" ...cine vrea vrea, cine nu, nu !!! Va tzuc !!!!!

5.  Mergi pe pagina lor si anunta-i. (anuntat)

6. Nu da tag-ul inapoi

luni, 6 august 2012

Oracolul din Stambul


     Multumesc Editurii ALL, din nou, pentru sansa de a citi o carte captivanta, care m-a facut sa nu dorm prea bine noptile, din dorinta de a citi povestea uluitoare a Eleonorei Cohen, o fetita cu o inteligenta extraordinara (care in zilele noastre ar fi fost numita "geniu"), dar a carei viata a fost presarata mai mult de tragedii decat de bucurii (asa cum ne dorim pentru copii nostri)
    Povestea incepe in Constanta (da, Constanta noastra...) si se termina in Stambul. Venirea pe lume a micutei este marcata de moartea mamei sale la nastere. Mai tarziu, intr-o "calatorie de afaceri" isi pierde si tatal, cel care i-a calauzit pasii si a facut tot posibilul sa-i asigure sansa de a invata cat mai mult, desi pentru acele vremuri era ceva neobisnuit ca un copil, si mai ales fetita/femeie sa deprinda tainele cititului, scrisului.
       Aflata in grija Beiului, dupa moartea tatalui, Eleonora, la numai noua ani, este pusa in situatia de a-si hotari destinul: fie ramane la curtea sultanului (cum a ajuns aici....hmmm, nu va dezvalui chiar tot) si devine sfatuitor de seama, fie va fi deportata...cu toate consecintele acestui fapt...Ce a ales Eleonora.........??? Veti afla citind !!!!
      Cartea, desi ilustreaza povestea unor vremuri de mult apuse, surprinde aspecte intalnite foarte des in vremurile noastre (matusa care refuza sa si creasca nepoata orfana, dar pe care o cauta cand afla ca e "celebra"......, slujitori care tradeaza pentru un "saculet cu galbeni".....Beiul care o creste pe Eleonora doar pentru a-si respecta cuvantul ...., razbunari politice....)
      In fine, va las pe voi sa descoperiti povestea impresionanta a micutei Eleonora, a carei viata a fost insotita de un stol de pupeze, pupeze care in final, cand micuta si-a ales destinul, au zburat fiecare in drumul sau.
      Va mai pot spune doar atat : mi-a placut atat de mult povestea, incat acum, biblioteca mea si-a intarit randurile si cu "Oracolul din Stambul"

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...