Asta cred ca este cea mai simpla paine pe care am facut-o vreodata. Din faina si apa. Si cateva seminte, aruncate pe ici colo. Insa, e absolut delicioasa si mai ales sanatoasa. Cu o culoare ademenitoare si in ton cu toamna de afara.
200 gr faina de secara,
1 lingurita sare,
apa,
seminte , optional (sucan, dovleac)
Preparare:
Am pus faina intr-un castron si am presarat sarea. Am adaugat pentru inceput putina apa (cam 100 ml) si am amestecat cu o spatula. Pe parcurs am mai adaugat apa, daca nu s-a inmuiat toata faina si am renuntat la spatula , framantand cu mana pana am obtinut un aluat ferm, nelipicios. Intreaga operatiune de framantare a durat cam 10 minute.
Am invelit aluatul in folie alimentara si l-am dat la frigider pentru jumatate de ora.
Dupa trecerea timpului, am scos aluatul , l-am modelat intr-o forma rotunda, l-am aplatizat putin (toata operatiunea se face pudrand cu faina suprafata de lucru, altfel....se lipeste) si l-am pus intr-o tava . Am uns cu putin ulei, am presarat semintele si putina sare grunjoasa si am dat la cuptor (incins in prealabil) pentru aproximativ 40 minute.
Cand s-a rumenit frumos si a inceput sa crape pe ici pe colo am oprit focul, am scos painea si ne-am batut pentru bucata cea mai mare.
E drept, nu e cea mai pufoasa paine, insa e delicioasa. Si e neagra (ca tot mi se reproseaza mereude capul familiei :D "de ce nu iau paine neagra, de secara?". Cum de ce? Pentru-ca negrul din paine, nu e negru de secara de cele mai multe ori, ci de chimicale...dupa cum se tot vehiculeaza-n presa scrisa si vorbita. D-aia !!)
1 lingurita sare,
apa,
seminte , optional (sucan, dovleac)
Preparare:
Am pus faina intr-un castron si am presarat sarea. Am adaugat pentru inceput putina apa (cam 100 ml) si am amestecat cu o spatula. Pe parcurs am mai adaugat apa, daca nu s-a inmuiat toata faina si am renuntat la spatula , framantand cu mana pana am obtinut un aluat ferm, nelipicios. Intreaga operatiune de framantare a durat cam 10 minute.
Am invelit aluatul in folie alimentara si l-am dat la frigider pentru jumatate de ora.
Dupa trecerea timpului, am scos aluatul , l-am modelat intr-o forma rotunda, l-am aplatizat putin (toata operatiunea se face pudrand cu faina suprafata de lucru, altfel....se lipeste) si l-am pus intr-o tava . Am uns cu putin ulei, am presarat semintele si putina sare grunjoasa si am dat la cuptor (incins in prealabil) pentru aproximativ 40 minute.
Cand s-a rumenit frumos si a inceput sa crape pe ici pe colo am oprit focul, am scos painea si ne-am batut pentru bucata cea mai mare.
E drept, nu e cea mai pufoasa paine, insa e delicioasa. Si e neagra (ca tot mi se reproseaza mereu