In calitate de urmasa a unei mame crescute pe malul Jijiei, printre alte calitati, am mostenit si pasiunea pentru peste, raci, scoici, melci si alte moluste. Pasine de a le gati si a le manca, bineinteles. Pestele e pe locul 2 dupa raci, insa l-as manca oricand oricum. Cat despre pestele afumat..ioiii, dezmat. Cu o ceapa rosie strivita sub lovitura pumnului sau cu cativa catei de usturoi curatati chiar si pe jumatate si-o codita de peste aramiu ma poti ademeni .
Si cum in ultimii ani, nu mai esti sigur niciodata pe ceea ce cumperi, m-am hotarat sa mi fac singura peste afumat. Dupa moft si gust. Reteta-i simpla, daca ai o afumatoare. :) .
Ingrediente:
2 kg macrou,
sare, piper,
optional:
frunze de dafin, cimbru, salvie,
pt fum:
lemn de fag, cires, prun
Preparare:
Se spala pestele, se eviscereaza si se curata de pielita de pe burta si sira spinarii. Daca pestele este prea mare , il putem taia bucati.
Se clateste in cateva ape cu sare, pana apa ramane curata, fara urme de sange.
Frecam pestele cu sare din belsug si putin piper si-l lasam cateva ore la rece, de preferat peste noapte (pestele isi va trage sare atat cat are nevoie).
Inainte de a-l pune la afumat, il spalam NUMAI in apa rece (apa calda il inmoaie) il stergem cu un prosop de hartie si-l lasam la uscat 30 minute- o ora.
Legam fiecare peste de coada, cu sfoara si-i agatam in afumatoare /cuptor.
Facem focul si afumam pestele cateva ore( 5-6 minim).
Cand prin o culoare aurie sunt gata. Ii scoatem din cuptor si-i servim cu usturoi din belsug sau ceapa rosie.
Pentru un gust deosebit, peste lemne adaugam frunzele de dafin, cimbru , salvie sau ce alte ierburi aromatice va plac.
Afumarea pestelui se poate face si la rece, dar in acest caz, procedura dureaza cateva zile (6-7 in general) timp in care pestele se afuma in medie cam 2-3 ore pe zi, iar in ultimele zile i se dau 2-3 ore fum cald.
De la Gina am aflat un alt truc si anume acela de a pune o lingura de zahar pe jar si pestele va capata o culoare frumoasa aramie si gust de caramel. L-am incercat si asa este. Am servit un macrou deliciosssss.
Proaspat pusi pe sfoara :) |
Rezultat final ! |