luni, 12 iunie 2023

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

 

 4 zile fantastice în Delta Dunării .

    Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ar fi simt că nu acela este începutul pentru-ca fiecare pas duce către alt pas și tot asa. Daaaar....

    Fiica mea, îndrumată de profesoara de desen de la soală, a participat în anul 2022 la un concurs organizat de GWP România - Danube Art Master/Artistul Dunării 2022 - un concurs internațional de creație, cu etapă națională. Scopul acestui concurs este de a încuraja copii și adolescenții, cetățeni ai unei țări care face parte din bazinul Dunării, să acorde o atenție mai mare cursului de apă din zona unde locuiesc, să mediteze asupra tematicii mediului înconjurător și astfel, să-și exprime creativitatea prin lucrări  artistice originale pentru a promova regiunea Dunării. Lucrările de artă realizate trebuie să fie create cu materiale naturale găsite în apropierea râurilor.

    Cu lucrarea realizată, ”a mea” a luat locul I atât la etapa națională , cât și la cea internațională, la categoria de vârstă 6-12 ani. Mândri de ea. 



    Premiul oferit a fost o mini-vacanță în inima naturii, în Delta Dunării, la Pensiunea Stuffino Crișan . Si de aici începe povestea. 

    Întreaga interacțiune cu proprietarii pensiunii a fost fără cusur, aceștia fiind deschiși și prompți în comunicare, în furnizarea nformațiilor și detaliilor. Si credeți-mă, că, fiind prima noastră vacanță în Deltă, am avut o mie și o sută de întrebări, la care am primit răspuns de fiecare dată. 

    Ne-am programat/reprogramat vacanța, și într-o dimineață de iunie am pornit la drum. Cu zâmbete și voie bună. 

    La Murighiol -Tulcea, am ajuns dimineata devreme, pe la ora 9:00. Sub îndrumarea domnului Sandu (proprietarul pensiunii) am lăsat mașina în parcarea special amenajată (cu pază) pentru clienții Deltei. 

    - 20 lei /zi .  

    La ora stabilită, am fost preluați cu șalupa pensiunii și am pornit în prima noastră călătorie pe Dunăre. Un drum, doar pe apă, de aproximativ o oră și jumătate din Murighiol până în satul Crișan așezat pe brațul Sulina. 


     Pontonul pensiunii te întâmpină cu un mesaj de bun venit, care arată grija și respectul față de cei care îi trec pragul. 

    Intri în curtea pensiunii și esti întâmpinat de căsuțele alb - albastre cu acoperiș de stuf (care apropo, sunt garantate 50 ani) . 

    Amenajarea a fost făcută în așa fel încât să ofere oaspeților, confortul și linistea unui astfel de loc. Sezlonguri și umbreluțe de plajă. Hamac. Biciclete. Caiace. Loc de joacă pentru copii (trambulină, leagăne, topogan , nisip ș.a.).

    Camerele pensiunii sunt curate și aranjate cu gust . Alb-albastrul predomină și în mobilierul interior. Simplitate și bun gust, la fiecare pas. 

    Pensiunea oferă cazare cu sau fără masă, fiind dotată cu o bucatarie în care îți poți pregăti singur un mic dejun. 
    Noi am ales cazare cu demipensiune (ic dejun și prânz-târziu) lasându-ne rasfățați de bunătățile pregătite de doamna Mihaela - bucătăreasa pensiunii. 
    E musai de spus că, deși mesele erau bogate și pe saturate, gazdele extrem de atente ne spuneau de fiecare dată că, dacă nu ne-am săturat să le spunem că vor mai aduce porții suplimentare. Însă, oricât de flâmând ai fi, credeți-mă că nu poți mânca tot ce ti se pune pe masă.

    Stiam că meniul va fi pe principiul ”nici o masă fără pește”, însă nu stiam cât de bun e peștele în Deltă. 




Dunărea în două culori  (vechi și nou ). 
Bratul vechi al Dunării se împletește cu canalul Sulina

    Mic dejun 
(completat cu zacuscă de pește, icre, pastă de pește, ouă ochiuri /omlete, dulceață, unt , ceai și alte bunătăți care nu au apucat să fie fotografiate pe motiv de ”foame mare”)


Saramura cu mămăligă

Pește la cuptor în sos de mujdei și bulion
 (am cerut rețeta apropo, și când voi avea un pește proaspăt, musai de încercat)



Ciorbă cu perișoare de pește și ardei iute

Bineînteles că nu putea lipsi desertul, pe care cei mici îl vor savura cu siguranță, până la ultima bucătică. 

Scrumbie la gratar 
(nimic mai mult, însă cu un gust fenomenal - 
nouă ni s-a părut cel mai bun pește la gratar mancat până atunci)

Fiecare masă a fost însoțită de o țuică , rece oferită de gazde.

    Stuffino Crișan organizează și excursii în delta Dunării, (contra cost), pe care e păcat să le ratati.       
          Pădurea Letea veche de sute de ani, născută pe fosta mare, unde întâlnești caii sălbatici, nisipul fin și alb și stejari bâtrâni . 



           Mila 23 (satul în care gasiți suveniruri..) și lacurile Deltei cu zeci de specii de păsări, care de care mai colorate.
           Pădurea Caraorman, Farul Sulina și locul unde Dunărea se varsă în mare ..




    Dacă aveți câteva ore libere, vă recomand o plimbare prin satul Crisan, cu casele sale viu colorate (unele părăsite din păcate). În satul ce se întinde pe o lungime de aproximativ 10 km de-a lungul brațului Sulina, este un singur magazin, destul de bine aprovizionat  (cu produsele de bază). Găsiți și câteva pensiuni care au restaurant unde poți servi o băutură rece sau poți mânca ceva tradițional sau, de ce nu, clasicii cartofi prajiti cu snitel.


 


Apusul de soare, pe Dunăre, este impresionant. 

    Oricat aș încerca să redau în cuvinte tot ceea ce am văzut nu aș reuși, așa că, vă recomand , ca macăr o dată în viață să poposiți câteva zile în deltă. 







    

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...