sâmbătă, 28 februarie 2015

Sarmale cu carne de gasca


La Provocarea "week end cu spor" de Februarie,  gazda a foat Gina. Ea ne-a provocat sa gatim cu dragoste, ca tot e luna iubirii (Dragobete, Valentine`s day si alte alea...) Gandul te ducea la desert, insa, tot cu dragoste am ales sa pregatesc delicioasele sarmale cu carne de gasca. Poate va intrebati de unde atata dragoste si romantism la niste sarmale. Ei bine, DA, este dragoste, pentru-ca sotul meu e fan infocat al sarmalelor (eu recunoasc ca nu ma dau in vant dupa ele), si  doar din dragoste am impletit sarmale :)


Ingrediente:

1 kg carne de gasca (piept si pulpe)
100 gr orez, 
1 morcov,
1 ceapa,
3 frunze de telina (proaspete)
3-4 fire de marar  patrunjel (verde),
sare, piper, 
2 crengute de cimbru uscat
1 ou ( tot de gasca),
boabe de ienibahar si coriandru, 
1 cana bors (cam 200ml),
3-4 linguri bulion, 
2-3 linguri ulei (pentru calit),

frunze de varza murata sau vita de vie.


Preparare:

Tocam  carnea cu tot cu piele. 

Taiem ceapa marunt si o calim in 2-3 linguri de ulei. Cand devine sticloasa, adaugam carnea, morcovul dat prin razatoarea mica si verdeata (marar, patrunjel, telina) tocata marunt si se mai calesc 2-3 minute.

Adaugam orezul, pasta de rosii si apa (cat sa cuprinsa compozitia) si se mai lasa pe foc cateva minute (pana scade apa). 

Condimentam dupa gust si lasam la racit. Adaugam oul si amestecam din nou.

Acum vine randul frunzelor:

Daca folositi  frunze de vita de vie proaspat culese. trebuie sa le opariti in prealabil. Daca sunt conservate se iau frunzele, una cate una, si se spala.

Daca folositi foi de varza (cum a fost si cazul meu), luati varza, spalati-o si taiati frunzele la marimea dorita.

Pe fundul vasului in care vor fierbe sarmalele (eu am folosit un vas de lut), punem un strat de varza tocata (de la frunzele ramase de la sarmale) si cu crengutele de cimbru uscat.

Luam cate o frunza, punem putina umplutura si le rulam ca pe sulul de hartie. capetele le impingem usor cu degetul spre interior, apoi le asezam in oala

Turnam apa atat cat sa cuprinda tot continutul. Daca doriti puteti adauga si putin bulion/pasta de rosii in apa in care fierb sarmalutele. Iar printre randurile de sarmale putem pune crengute de marar uscat. Acoperim vasul si dam la cuptor .  Se pot fierbe si pe aragaz, dar parca s mai bune la cuptor.

Lasam la fiert aproximativ o ora verificand din cand in cand daca a scazut sau nu apa. Daca a scazut se completeaza cu apa calduta. (vasul in care fierb sarmalutele trebuie acoperit).




miercuri, 18 februarie 2015

Cum devine Pantera roz un Bugs Bunny veritabil !

Totul a inceput (sau mai bine zis a culminat) intr-o zi "normala " de gradinita. Ne trezim cu scanceli si mormaieli gen "vleau sa mai dolm" , ca deh !   aseara cand io incercam sa-mi conving unicul odor sa se bage-n pat la nani, el protesta. De ce? Pentru-ca nu se terminase episodul din Animaniacii . Si dupa aia "incepe si Klypto cainele elou" Doing !! Ei bine trecem peste, ne dam jos din pat, deschidem tv-ul, dam la maxim (ca altfel nu aud si vecinii) ne spalam, ne imbracam cu "tlicoul de elou" si plecam la gradi. Trafic, imbulzeala (normal toata lumea are copii de dus la gradi / scoala, nu-s io vreo specie rara) . Intarziem , bineinteles !!

Pe holul gradinitei dam nas in nas cu Ilinca, si ea intarziata. Socializeaza zanele putin (cat sa-i scot schimburile din dulap) pe limba lor cand deodata........." mamiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii  !!!!!!"  Scot speriata capul din dulapiorul de la gradi (ma gandeam ca s-a impiedicat si a cazut, ca s-or fi luat de codite,ca iar a uitat acasa vreo jucarie ce ar fi trebuit sa i-o arate doamnei sa se laude,  ca....) sa vad ce s-a intamplat. 

Ce credeti ??!!! Ilinca avea in brate o Pantera roz, iar fie-mea si-a continuat urletul ".... vleau si eu pantela ca Ilinca". Si da-i si mornaie. Ba, i-au aparut si vreo trei lacrimi la comanda (ai vostri copii au buton special pentru lacrimi?) . Ma chinui sa-i explic copilului ca o sa cautam Pantera cand vin si o iau de la gradi, gandindu-ma in sinea mea ca pana la 17.00 va uita (e drept mai vede uneori jucarii la colegii de gradi` si vrea si ea, dar ii trece repede). Plec ! Zi agitata la birou, unde n-am avut timp sa ma gandesc la "seriale de vazut in familie" ci doar cel mult m-am simtit un fel de Krypto, câinele erou.
sursa foto
 In sfarsit, se face ora sa iau plodul de la gradi. Ma infing cu un zambet larg cat toata fata sa-mi imbratisez puiul si sa-i spun ca mi-a fost dor de ea. 

Nu apar bine-n usa clasei ca aud o voce cunoscuta " mami, melgem dupa pantela, nu-i asa??" (ce-i ala salut, pupic, imbratisare....noooo, direct la subiect)  Zdrang !! Uitasem de pantera. Incerc sa ma eschivez , inventez cateva scuze, o ademenesc c-o pizza in loc de jucarie, dar nu-mi iese.

"Bine", zic intr-un final, cu juma` de gura, "Hai sa cautam pantera".

Ma gandeam ca gasim Pantera buclucasa la primul magazin de jucarii. Dar nu. Incerc la urmatorul. Nimic! Al treilea magazin. Niente ! Deja ma apuca panica si nervii imi erau ca pe sarma. Unde mai pui ca asta mica o tinea pe-a ei "mami, cand imi cumpeli pantela?" Si-am colindat jumatate de oras, dar pantera ioc !! 

Ba, la vreo doua magazine mi s-a spus ca "haideti doamna, desenele animate cu Pantera roz si prietenii sunt invechite, de pe vremea noastra, de unde pantera? "  

...  Am mai primit si replici gen "uite printesa ia un purcelus ca e tot ROZ"  Si fie-mea se incrunta la doamna amabila "nu vleau polcusol, vleau pantela cum ale Ilinca". Si-i explica de unde stie de pantera si toate detaliile, apoi se intorcea spre ma-sa (adica io) si pe un ton autoritar imi spunea "hai mami la alt magazin de jucalii, ca tlebuie sa-mi cumpeli pantela"


Lumea nu intelegea ca fie-mea vrea pantera, ca aia de la televizor, din serialul ei preferat (si pe asta am aflat-o tarziu. Damn !! ce mama denaturata sunt ) si mai ales ca s-a prins ea ca Pantera exista si in realitate "doal ale si Ilinca mami" si nu doar la tv. In seara aia am urat Pantera si i-am spus printre dinti, chestii pe care nu le pot relata aici, dar vi le puteti imagina !!

Am sunat si la parintii Ilincai, cu scuze si toate alea, sa vad de unde aveau pantera . Ghinion ! Era luata acum vreo 2 ani, de la Targoviste. Halt ! Prea departe (si ca loc si ca timp). 

Pantera n-am gasit. Dar am gasit un iepuras. Pe Bugs Bunny "cu ulechi loz". Pe moment am facut pace: ne uitam impreuna la Pantera roz si ne jucam cu Bugs Bunny, dar "doal pana gasim Pantela"


Si uite asa, noi, cei din generatia trecuta, cei care am crescut cu desene animate cu "portia" si ne uitam la "Mihaela", sau "Mickey Mouse",  am ajuns sa vizionam desenele animate preferate ale plodului din dotare, la Boomerang-tv, dupa un program bine stabilit de regina-mama . 

vineri, 6 februarie 2015

Tort papusa


Am stat mult, da` mult pana m-am hotarat sa scot "la lumina" tortul asta. E prima mea incercare de acest gen, de "tort papusa". Dar mi se pusese rau pata pe asa ceva. Si cum se apropia ziua marmotei din dotare...am zis "hai sa-ncerc". 
Si am inceput cautarile pe SF. Google. Am urmarit zeci de filmulete, am studiat zeci de poze, de modele....pfuoii... Multa munca. Si grea. 
Si atunci am apelat la prietenii "virtuali", mai exact la Adnia si ale sale retetele dragi. Si-am innebunit-o cu intrebari, de tot felul : cum se face aia?, cum pregatesc cealalta? . Iar ea, mi-a raspuns cu promptitudine si fara a fi deranjata de sacaiala mea. De fiecare data. 
Drept pentru care-i multumesc si-i trimit o imbratisare virtuala (momentan !)

Ingrediente:

blaturi (3 la numar)

blat 1 (dreptunghiular):
12 oua,
12 linguri faina,
12 linguri zahar pudra,
6 linguri ulei,
esenta vanilie,
1/2 plic praf de copt

blat 2 (rotund):
8 oua,
8 linguri faina,
8 linguri zahar pudra,
4 linguri ulei,
esenta vanilie,
1/4 plic praf de copt

blat 3 (rotund):
6 oua,
6 linguri faina,
6 linguri zahar pudra,
3 linguri ulei,
esenta vanilie,
1/4 plic praf de copt

crema:
1,5 kg branza  proaspata de vaci, 
500 gr smantana lichida pentru frisca, 
200 gr zahar pudra, 
300 gr afine,
5 caise mari, 

sirop:
400 ml apa, 
6 linguri zahar, 
1 esenta rom.

pasta zahar:

5 gr. gelatina granule
60 ml apa rece
2 linguri miere (eu am folosit orice tip de miere, fara preferinte)
50 gr. ulei de palmier, daca se afla in stare solida/55,5 ml ulei, daca se afla in stare lichida
50 gr. amidon
600-700 gr. zahar pudra
esenta de migdale,
colorant roz (bineinteles)
1 pachet unt.

1 papusa 

Reteta de pasta de zahar e tot de la Adnia. De aici si avalansa de intrebari.....





Preparare:

Blaturi (procedura e aceeasi pentru fiecare, doar tava difera) :

Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine (stiti voi, intorci castronul si nu cade) adaugam zaharul pudra si mixam din nou pana spuma devine densa si lucioasa. 

Separat frecam galbenusurile cu uleiul (ca la maioneza) si esenta de vanilie, pana se omogenizeaza. Compozitia obtinuta o turnam peste albusuri.

In acest moment, lasam mixerul deoparte si trecem la spatula de lemn / silicon si amestecam cu miscari circulare de jos in sus.

Cernem faina  impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Amestecam cu miscari de jos in sus, pana se incorporeaza toata faina. 

Compozitia o turnam intr-o tava ( 24*35 cm cea dreptunghiulara si 24 cm diametru cea rotunda) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru  jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Scoatem blatul si-l lasam la racit , dupa care  trecem la asamblarea tortului.

Taiem toate blaturile in 2 felii  / fiecare.

sirop:
Punem la fiert apa si zaharul. Dupa ce da un clocot, oprim focul si lasam sa se racoreasca. Adaugam esenta de rom, amestecam si gata.

crema:
Batem smantana pentru frisca dupa care o incorporam in branza.
Adaugam zaharul si amestecam pana la omogenizare.
La final adaugam fructele .Amestecam din nou, dupa care dam la frigider pentru 30 minute.

pasta de zahar:
Hidratam gelatina in apa rece.

Dupa hidratare punem gelatina  la topit intr-un vas mic, impreuna cu mierea si uleiul de palmier. Cand compozitia devine lichida adaugam esenta de migdale.

Amestecam zaharul pudra (cernut, dupa cum spune Dia, pentru a scapa de eventualele impuritati) cu amidonul si adaugam cate putin in mierea topita. Omogenizam cu o lingura. repetam operatiunea pana cand compozitia nu mai poate fi invartita cu lingura. 

Rasturnam tot zaharul intr-un castron si facem  o adancitura in mijloc. Turnam compozitia de miere si lasam cateva minute sa se raceasca.

Adaugam si colorant.

Incepem sa framantam, ca la aluat, pana  compozitia devine elastica si nu se mai lipeste de maini .

Pentru a intinde pasta, ungem blatul cu ulei de palmier si folosim succitorul si tehnica intinderii foilor de aluat.

Asamblare tort:
Insiropam primul blat dreptunghiular . Intindem un strat generos de crema si asezam cel de-al doilea blat, pe care-l insiropam. 

Blaturile rotunde le punem unele peste altele . Le decupam putin pe margine, cat sa obtinem o forma de con. Cu ajutorul unui pahar, decupam in mijlocul fiecarui blat un cerc cam de marimea papusii. 

Peste blatul dreptunghiular vin puse blaturile rotunde. 
Reluam operatiunea insiropat blat, strat de crema, insiropat blat iar crema, pana la ultimul blat. Cu un cutit scoatem surplusul de crema din mijlocul tortului (unde va fi pusa papusa). 

Luam papusa, o dezbracam de haine si ii invelim picioarele in folie, dupa care o introducem in orificiul rotund din mijlocul tortului. 

Acum urmeaza pasta de zahar. 
Inainte de a acoperi tortul cu pasta de zahar, il ungem cu un strat generos de unt, pentru a nivela diversele imperfectiuni (mie nu mi-a reusit din plin) si pentru a evita ca crema sa intre in contact cu pasta si astfel, aceasta sa se topeasca.

Imbracam tortul in unt, asezam foia din pasta de zahar, netezim cu grija si taiem marginile ramase. Si gata. 

Eu am ales sa fac cateva "valuri" pentru fustita papusii, deoarece blaturile nu s-au asezat perfect. Tot din pasta de zahar am facut si partea de sus a rochiei. 

Pentru blatul dreptunghiular, am facut 3 trandafiri din pasta de zahar , iar restul decorului din frisca.





joi, 5 februarie 2015

Supa crema de sfecla rosie si napi


 A mai trecut o luna, a mai trecut o provocare. Luna aceasta am fost din nou in vizita la Mihaela, draga mea prietene virtuala (chiar asa, oare de ce ne-am "vazut" doar virtual pana acum ??!! ). Si am ales o supa crema de sfecla rosie plina de vitamine, numa` bune pentru vremea pacatoasa de afara. 



Ingrediente:

1 sfecla rosie (cam 8-900 gr), 
400 gr napi porcesti, 
1/2 telina , 
1/2 pastarnac, 
3 linguri ulei,
sare, piper, 
600 ml apa.


Preparare:

Am curatat legumele de coaja si le-am taiat cuburi. Le-am asezat intr-un vas si le-am lasat la calit  vreo 5 minute cu cele 3 linguri ulei.

Am adaugat apa, am condimentat dupa gust si am lasat la fiert vreo 30 minute. 

Am scurs cam jumatate din apa (intr-o cana de sticla....n-o aruncam inca) si am pasat legumele . 

Daca iese prea consistenta mai adaugam putin supa si amestecam. 

Am servit supa cu putina smantana si paine prajita. Un deliciu.


Si uite-asa kinder-ul din dotare nu mai poate alege unele legume din supa :D .

Napul porcesc / topinambur  mai este cunoscut si sub denumirea de nap de pământ, măr de pământ, cartofi porceşti, picioci, trufe, pere iernatice. Este recomandat în astenii, tonic, antiseptic, gută, diabet, dispepsie, reumatism. Tuberculii sunt folosiţi ca materie primă în industria spirtului (din 100 kg rezultă 7 - 10 kg alcool şi circa 60 kg borhot) dar şi în fabricarea dulciurilor.

Eu ii stiu din copilarie, cand in drum spre scoala treceam pe langa o gradina unde gaseam mereu napi. Si in fiecare zi scormoneam in pamant cautand cate un "cartof" pe care-l rontaiam cu pofta. In timp i-am pierdut "urma" dar l-am redescoperit de curand, cand mama s-a laudat ca in gradina, langa gardul din partea de vest avem napi, iar recolta de toaman a fost de " vreo 4 galeti" .N-am intrebat de unde si cum au aparut acolo dar tare m-am bucurat.

Paine umpluta , la cuptor

La Mistery box  de ianuarie 2015, ingredientele propuse de Cerasela au fost: portocale, vinete, varza murata, ceapa, usturoi, oua, ciocolata, smantana, lapte si orez , avand in rolul principal resturile de mancare / dulciuri de la masa anterioara. 

Eu am ales sa pregatesc niste painite umplute, folosind pe post de vedeta niste frigarui-aperitiv din carnati, rosii uscate si telemea sarata.



Ingrediente:

3 oua, 
1/2 vinata, 
1 ceapa rosie, 
2 catei usturoi, 
3 linguri smanatana, 
1 carnacior de casa, 
rosii uscate, 
telemea, 
patrunjel verde, 
sare, piper, 
4 painite. 


Preparare:

Am taiat un capac in partea superioara a painicilor si am scobit miezul. 

Am taiat marnt vanata, ceapa si usturoiul si le-am calit cu 2 linguri de ulei. 

Am batut ouale si am adaugat restul ingredientelor (inclusiv miezul de paine). Am condimentat dupa gust si am amestecat compozitia. 

Cu amestecul obtinut am umplut painicile. Le-am stropit cu ulei  de masline, le-am asezat in tava si ...zvarrrr.... la cuptor cu ele pentru aproximativ jumatate de ora. 

Sunt absolut delicioase. Cu gust aproape ca de pizza (dupa spusele unui "gustator" clandestin prin bucatarie). Eu mi-as incerca norocul si as spune ca poate inlocui cu succes o cina tarzie , daca pui alaturi o salata usoara.

Salata de gnocchi

Zilele trecute am vazut o reteta asemănătoare și mi s-a părut destul de interesantă, așa că m-am hotarât să încerc și eu o varianta adaptată...