Un blat de tort,
făcut în casa, e primul pas spre un produs final reuşit. Şi dacă aţi sti ce
simplu de preparat este. Trebuie doar puţină răbdare . Dacă timpul mi-a permis
/pretenţiile nu au fost foarte mari (şi aici vorbesc de kinder ul din dotare
care vrea tort cu personaje, acoperit cu marţipan sau mai ştiu eu ce minuni) am
optat mereu pentru torturile făcute în casă.
Şi aproape întotdeauna am folosit blatul de pandispan.
Uneori îmi creştea mai mult, alteori mai puţin, niciodată la fel, deşi
ingredientele şi cantităţile erau aceleaşi.
M –am pus pe studiu să văd cum arată un blat perfect şi
unde greşesc. Mama îmi tot spunea că trebuie să respect o anumită ordine , că
am pus o lingura de ulei în plus. In fine....diverse. Ei bine, nu era nicio
grozăvie, doar că eu nu bateam albuşurile de ou suficient de mult. Adică cum
vedeam că se albeau puţin , mă opream şi treceam la amestecat cu restul
ingredientelor.
De când bat albuşurile până devin spumă tare şi
nu curg din castron atunci când îl întorc , am cel mai fain blat de tort.
Ingrediente:
6 oua
6
linguri zahar pudra
3
linguri ulei
6
linguri faina
esenta
de vanilie
1 lingurita
praf de copt
Preparare:
Spargem ouăle şi le separăm. Într-un castron punem
albuşurile şi în alt castron gălbenuşurile.
Albuşurile le batem spumă cu un praf de sare, până devin
lucioase şi se ţin de paletele mixerului (dacă aveţi curaj, puteţi face şi
testul cu castronul întors). Adăugăm zahărul pudră şi mai mixăm puţin.
Frecăm gălbenuşurile cu uleiul şi esenta de vanilie până
obţinem o emulsie omogenă.
Adăugăm gălbenuşurile peste albuşurile bătute spumă şi
amestecăm cu o spatulă. Cernem făina şi praful de copt şi amestecăm în
continuare , cu grijă de jos în sus.
Am vazut retete fara praf de copt. Cica daca bati bine albusurile nu ai nevoie, dar eu il pun pentru siguranta.
Turnăm compoziţia într-o tavă cu diametrul de 24 cm (pe
fundul căreia am pus hârtie de copt şi am tapetat o cu putină făină) .
Dăm la cuptorul încins în prealabil la 180 grade, pentru
35-40 minute.
Cam asta e reţeta succesului pentru a obţine un blat de
tort inalt, pufos şi uniform .
Aşa cum v-am spus, după lungi încercări, unele reuşite,
altele nu, am constatat că albuşurile bătute bine de tot sunt secretul.
S-aveti pofta!