marți, 10 decembrie 2019

Sarmale cu dovleac si cus-cus



În urma cu ceva vreme, va povesteam intr-o serie de articole (economie-in-buctariecrutoane-cu-busuioc), că uneori în bucatarie putem face economie și putem (mai bine spus trebuie) evita risipa si aruncarea mancărurilor.
Cea mai simplă metodă ar fi sa gatim cu ce avem prin casa si sa incercam sa nu mai cumpărăm produse noi. Nu cred ca sunt singura care de multe ori a aruncat legume ratacite prin frigider si care in timp sau alterat.
Incerc sa ma autoeduc si sa gatesc cantitati cat mai mici (gatesc zilnic si in afara  de ciorba rareori mancam aceeasi mancare si a doua zi) insa aproape intotdeauna rămâne cate ceva. Si atunci, incerc sa folosesc ingredientele ramase si sa fac alta mancare din ele (un fel de reinterpretare).
Asa s-au nascut si aceste sarmale de post, cu cus-cus și dovleac.


Ingrediente:

150 gr cus cus,
100 gr bureti de pădure (opintici/ghebe),
200 gr dovleac dat prin razatoare, 
1 ceapă, 
frunze de vie/varza
sare, piper.



Preparare:

Curatam ceapa si o tocam mărunt.

Dovleacul îl dăm prin razatoare. 

Ciupercile le oparim si le tocam grosier.

Cus-cus-ul il pregatim după instructiunile de pe ambalaj : turnam apă clocotita si lasam acoperit pentru 5 minute.

Amestecam toate ingredientele intr-un castron si condimentam cu sare, piper si cimbru uscat. 

Pregatim frunzele de varza am avut eu (murate si congelate) . Pe fiecare frunza punem cate o lingura de umplutura, rulam si strangem bine capetele, sa nu iasa umplutura la fiert.

Pe fundul unei oale punem cateva crengute de cimbru apoi asezam sarmalele . Adaugam apă cat sa le cuprinda si le lasam la fiert , la foc mediu, aproximativ o ora si jumatate.

Lasam sa se răcoreasca si servim.


Niciun comentariu:

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...