luni, 28 decembrie 2020

Alba ca zapada sau prajitura Lamaita

E prima data când fac aceasta prajitura. Aveam o oarecare fobie de coptul foilor pe dosul tavii. Insa este extrem de usor de facut . Chiar prea usor parca. 

Singura problema a fost crema.
Din cantitatile retetei initiale a iesit prea putina (dupa cum se observa si in fotografii ) asa ca, în momentul în care am scris reteta am marit putin cantitatile ingredientelor pentru crema. 

Pentru foi:

800 gr faina

2 oua intregi

200 gr unt cu min. 80% grasime( la temperatura camerei)

200 gr zahar pudra

200 gr smantana acrisoara (fermentata, cu min 20% grasime)

1½ plic de amoniu pt prajituri (10 g) dizolvat în 3 linguri de lapte rece

coaja rasa de o lamaie

zahar vanilat


Pentru crema:

4 galbenusuri

½ lingurita de sare

350 gr zahar tos

50 gr amidon alimentar Gustin Dr. Oetker (sau 6 linguri de faina)

1 litru lapte rece

miezul unei pastai de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat (sau extract de vanilie)

coaja rasa de la o lamaie

sucul stors de la 2 lamai

450 gr unt cu min 80% grasime, moale, la temperatura camerei


în plus

putin zahar pudra pentru décor


Preparare:

FOILE:

Într-un bol incapator punem untul, zaharul pudra, vanilia, coaja rasa de lamaie si le amestecam bine. Adaugam cele 2 oua intregi  si smantana framantam inca putin. 

Intr-un castron dizolvam amoniul in putin lapte rece si-l turnam peste compozitia din bol. Adaugam si făina si framantam inca putin. 

Formam o bila de aluat, apoi invelim bolul in folie si lasam la dospit 20 minute la temperatura camerei.

După cele 20 minute împartim aluatul in 4 parti egale. 

Din fiecare bucata de aluat intindem o foaie (33x42 cm) pe care o asezam in tava in care am pus hartie de copt, o intepam din loc in loc cu o furculita si o coacem în cuptorul incins in prealabil  (180 gr.C) pentru 15-18 minute.

Sa nu va speriati daca atunci cand veți deschide cuptorul veti simti un miros intepator de amoniac.

Foile coapte le scoatem la racit, cu grija ca se rup foarte usor, pe un gratar (eu am folosit gratarul de la cuptor).

CREMA :

Intr-o oala punem galbenusurile impreuna cu zaharul tos, sarea, vanilia si coaja de lamaie. Le amestecam putin si adaugam amidonul/faina. 

Turnam laptele, apoi asezam oala pe foc mediu si amestecam continuu pana ce ajunge la fierbere.

Lasam crema sa se racoreasca. 

In tava in care am copt foile (daca are marginile inalte ) punem folie alimentara apoi asezam prima foaie coapta . Intindem un strat de crema, apoi inca o foaie si tot asa. Ulltima foaie ramane neunsa deasupra. 

Acoperim cu folie, apoi dam tava la rece pentru 24 ore, asezand o greutate peste prajitura. 

Pudram cu zahar pudra si feliem. 

E un desert aromat si racoros. Cu siguranta o voi mai face si cu alte ocazii.



S-aveți pofta !


 

Un comentariu:

retete simple si rapide spunea...

Arata super! Cu siguranta am sa incerc si eu zilele urmatoare! Multumesc

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...