E prima data când fac aceasta prajitura. Aveam o oarecare fobie de coptul foilor pe dosul tavii. Insa este extrem de usor de facut . Chiar prea usor parca.
Pentru foi:
800 gr faina
2 oua intregi
200 gr unt cu min. 80% grasime( la temperatura camerei)
200 gr zahar pudra
200 gr smantana acrisoara (fermentata, cu min 20% grasime)
1½ plic de amoniu pt prajituri (10 g) dizolvat în 3 linguri de lapte rece
coaja rasa de o lamaie
zahar vanilat
Pentru crema:
4 galbenusuri
½ lingurita de sare
350 gr zahar tos
50 gr amidon alimentar Gustin Dr. Oetker (sau 6 linguri de faina)
1 litru lapte rece
miezul unei pastai de vanilie sau 2 plicuri zahar vanilat (sau extract de vanilie)
coaja rasa de la o lamaie
sucul stors de la 2 lamai
450 gr unt cu min 80% grasime, moale, la temperatura camerei
în plus
putin zahar pudra pentru décor
Preparare:
FOILE:
Într-un bol incapator punem untul, zaharul pudra, vanilia, coaja rasa de lamaie si le amestecam bine. Adaugam cele 2 oua intregi si smantana framantam inca putin.
Intr-un castron dizolvam amoniul in putin lapte rece si-l turnam peste compozitia din bol. Adaugam si făina si framantam inca putin.
Formam o bila de aluat, apoi invelim bolul in folie si lasam la dospit 20 minute la temperatura camerei.
După cele 20 minute împartim aluatul in 4 parti egale.
Din fiecare bucata de aluat intindem o foaie (33x42 cm) pe care o asezam in tava in care am pus hartie de copt, o intepam din loc in loc cu o furculita si o coacem în cuptorul incins in prealabil (180 gr.C) pentru 15-18 minute.
Sa nu va speriati daca atunci cand veți deschide cuptorul veti simti un miros intepator de amoniac.
Foile coapte le scoatem la racit, cu grija ca se rup foarte usor, pe un gratar (eu am folosit gratarul de la cuptor).
CREMA :
Intr-o oala punem galbenusurile impreuna cu zaharul tos, sarea, vanilia si coaja de lamaie. Le amestecam putin si adaugam amidonul/faina.
Turnam laptele, apoi asezam oala pe foc mediu si amestecam continuu pana ce ajunge la fierbere.
Lasam crema sa se racoreasca.
In tava in care am copt foile (daca are marginile inalte ) punem folie alimentara apoi asezam prima foaie coapta . Intindem un strat de crema, apoi inca o foaie si tot asa. Ulltima foaie ramane neunsa deasupra.
Acoperim cu folie, apoi dam tava la rece pentru 24 ore, asezand o greutate peste prajitura.
Pudram cu zahar pudra si feliem.
E un desert aromat si racoros. Cu siguranta o voi mai face si cu alte ocazii.
Un comentariu:
Arata super! Cu siguranta am sa incerc si eu zilele urmatoare! Multumesc
Trimiteți un comentariu