joi, 20 octombrie 2011

Dulceata de piersici

Tot din seria "pregatiri de iarna", va prezint acum reteta de dulceata de piersici. A iesit delicioasa, si cred ca asta se datoreaza faptului ca piersicile sunt culese din gradina noastra, din copacelul plantat si ingrijit cu drag de primavara trecuta. N-a facut el piersici enorme sau aratoase, insa parfumul si gustul  micilor piersicute m-au dat gata.
Ingrediente:
2 kg piersici,
1 kg zahar,
1 lamaie,
4 borcane curate de 400 gr.

Preparare:
Se taie piersicile felii subtiri si se adauga jumatate din cantitatea de zahar. Se dau la rece pentru cateva ore pentru a se forma siropul.

In retetele citite de mine, piersicile trebuia "jupite" de coaja inainte de a fi taiate, insa eu am renuntat la aceasta "operatiune" care mi-ar fi luat mult timp, timp pe care nu l am, ca trebuie sa stau cu printesica mea, o alintatura . Insa, coaja nici nu se simte in dulceata asa ca, nu cred ca s-a schimbat cu nimic gustul.

Dupa ce lasa putin sirop, acesta se pune la fiert cu restul de zahar pana se ingroasa. Se adauga piersicile si se mai fierbe maxim 20 minute.

Tot prin retetele din care m-am inspirat era recomandat sa se adauge si 200 ml apa, insa nu am facut asta pentru ca piersicile au lasat destul sirop si astfel riscam sa iasa foarte subtire dulceata. Acum, fiecare face cum crede si cat de "groasa" doreste dulceata.
Se  lasa sa se raceasca , se pune in borcane si apoi in camara.
 
Nu am folosit nici gelatina pentru a "inchega" dulceata....s-a gelatinat singura datorita siropului lasat de fructe.
 
E  un mod placut de a simti miroul toamnei si in mijlocul iernii geroase, savurand o cana de lapte caldut si o clatita cu dulceata de piersici.

2 comentarii:

Florina spunea...

Monica, un piersic de asta avem si noi iar fructele sunt criminale...cred ca as manca o galeata de-odata daca nu as sti ca sunt si consecinte :))
Dulceata n-am facut dar cred ca e buna tare la cat de parfumate si aromate sunt piersicile.

Monya spunea...

pai din cauza consecintelor am facut si eu dulceata.ca dupa ce le am cules nu ma mai puteam opri ...parca aveau magnet asa ma atrageau si numai cu gandul la ele eram :D

Stuffino Crisan, o locatie cu suflet

    4 zile fantastice în Delta Dunării .      Fiecare poveste are un început, așa că o să încerc sa o iau si eu de la început. Deși, oricum ...