Tort cu mere intregi

 A fost ziua mea....si ...conform traditiei trebuia sa avem tort. OBLIGATORIU. Dar...de unde??? Ca de cumparat nu am cumparat, iar , de cand in familia noastra si-a facut aparitia un nou membru, timpul petrecut "la cratita" e tot mai putin. Asa ca in loc sa fac un tort cat de cat mai cochet si mai complicat, am ales varianta simpla si rapida a tortului de mere, tort pe care de altfel, mi-l pregatea mama in copilarie la muuuuulte din zilele mele de nastere. Si desi nu a iesit extrem de aspectuos, a fooost foarte apreciat. Spun asta, pentru-ca nu am apucat sa fotografiez nici o felie....era devorat instant.

 Iata, asadar reteta:
"blatul" de mere:
8 mere, decojite si fara samburi (vezi foto),
350 gr zahar pentru caramelizat si tapetat forma de tort,
200 gr gem de care aveti pentru umplut merele(eu am folosit de piersici),
100 gr margarina pentru a pune peste mere (vezi foto)


"baltul" de pandispan:
3 oua,
75 gr zahar, 

65 gr faina,
50 gr scortisoara,
un praf de sare,
un praf de copt stins


Preparare:
Merele se curata de coaja si de samburi, cu mare atentie pentru a nu se rupe in jumatati.
Se caramelizeaza zaharul in forma tortului, se pun merele si umplu cu gem. Se dau la cuptor pana se inmoaie merele.
Se scot, se adauga margarina, se presara cu zahar si se dau din nou la cuptor pana se caramelizeaza.
Intre timp se face pandispanul: galbenusurile se freaca cu zaharul si praful de sare, apoi praful de copt stins, faina si albusurile batute spuma. Se adauga scortisoara, se toarna peste merele scoase din cuptor si  se baga din nou vasul la cuptor . 
Se coace foarte repede, la 180º.
Se scoate si se rastoarna pe platoul pe care il servim. Se poate decora dupa preferinta. Eu am pus putina ciocalata topita, ca nu am avut timpul necesar pentru alte 'decoratiuni"

Comentarii

Florina a spus…
La Multi Ani Monica! Tortul cred ca a fost foarte bun!

Postări populare de pe acest blog

Bulete de branza

Coniac de cafea (de casa)

Cascaval de casa, dupa reteta mamei, sub supravegherea mamei