Shuba

Shuba....sau bomba calorica....sau salata de scrumbie....sau cum vreti s-o numiti. Prima si singura data cand am mancat asa ceva a fost acum vreo 3 ani cand am mers la un restaurant renumit in Iasi, cu verisoara mea "prin alianta"  care este rusoaica de origine. Si dupa cum bine stiti pentru ei, aceasta reteta este nelipsita de pe masa de anul nou . Ce mai, e traditional- ruseasca , daca pot sa zic asa. Si mi-a placut la nebunie, iar de atunci am tot jinduit la aceasta bunatate, pana de curand cand "m-am desteptat" si m-am hotarat sa fac si eu acasa. Bine, nu cred ca a iesit la fel de buna ca aceea, deoarece dupa cum bine stiti, cand esti flamand sau mananci pentru prima data ceva ti se pare delicios, insa a doua oara nu mai e la fel de senzational....
Ingrediente (pentru un platou imens din care pot manca 6-8 persoane):
3 scrumbii marinate,
3-4 cartofi medii,
3 morcovi,
1 ceapa,
1 sfecla  rosie(cam 300 gr),
8 oua,
condimente,
ulei

Preparare:
Se curata morcovul, cartofii si sfecla si se pun la fiert. Sfat: fierbeti separat sfecla, altfel toate legumele vor "imprumuta" o culoare rosiatica.
Fierbeti si 6 oua.
Cu 2 oua fierte si 2 oua crude (doar galbenusurile) faceti maioneza de casa.
Dupa ce au fiert le dati prin razatoare, ceapa o tocati marunt si incepeti asamblarea shubei. Daca nu gasiti scrubie marinata, cumparati proaspata si o puneti singuri la marinat, asa cum am facut eu. Reteta o gasiti aici.

Se pune un strat de cartofi, unul de maioneza, apoi unul de scrumbie, apoi maioneza.Scrumbia se curata de piele si de eventualele oase, si se taie marunt (eu am taiat-o felii).
Se continua cu un strat de morcov, bineinteles maioneza, un strat de ceapa, maioneza, un strat de oua (fierte tari si taiate felii), maioneza si apoi la final un strat de sfecla, peste care urmeaza bineinteles.......maioneza.

Nu mi-a iesit mie prea aspectuasa, recunosc, insa gustul e ........demential. Si merge de minune cu o cola rece (v-as recomanda un vin bun dar nu ma pricep).

Comentarii

iuli a spus…
mmm....foarte buna..o faceam si eu candva...acu mama o face mai des(deh e mai aproape de rusi sa cumpere peste:P)....si ca sa nu te mai chinui poti sa razi direct pe platou legumele...deja salivez:)
Alice a spus…
ce e asta???
Monya a spus…
un fel de salata de scrumbie

Postări populare de pe acest blog

Bulete de branza

Coniac de cafea (de casa)

Cascaval de casa, dupa reteta mamei, sub supravegherea mamei