vineri, 26 octombrie 2012

Amandine

Totul a pornit de la dragalasa mea Alice care a reusit sa-mi starneasca si ultima papila gustativa si sa ma faca sa-mi iasa ochii din cap ca la melc cu amandinele ei. Si da-i nene si linge ecranul calculatorului de pofta !! Si mai vine si o colega sa puna sare pe rana "bai, ai vazut ce prajituri a facut Alice???" Gata !!!! mi-am zis !!! Pana aici !!! nu mai suport ...mi-e pofta ...tre` sa fac si eu. 
Si de aici a pornit intreg balciul....da-i si caut-o pe Alice, streseaz-o cu `jdemii de intrebari...dar pana la urma, mi-a reusit   zic eu :D

Thanks pentru lamuriri si explicatiuni fata ! Ti pup !!
Ingrediente:

pentru blat:
6 oua,
6 linguri zahar,
3 linguri ulei,
30 gr cacao,
6 linguri faina,
1 plic praf de copt,
o esenta de rom,

pentru crema:
250 gr unt,
200 gr zahar,
4 linguri cacao,
2 galbenusuri,
o esenta de rom,

pentru insiropat:
50 gr zahar tos,
100 ml apa,
un plic capuccino,

pentru glazura:
100 gr ciocolata
75 gr frisca lichida

Preparare:
Am preparat intai blatul si m-am oprit spunandu-mi in gand ca astept intai sa vad daca-mi reuseste blatul si abia apoi vad daca mai fac risipa si de alte ingrediente, ca mie in general nu-mi reusesc chec-urile, pandispanurile, chestiile cu albus batut spuma in general . 
Deci, sa revenim :D... am preparat blatul dupa indicatii stricte si precise, cam asa: am separat albusurile de galbenusuri si le-am batut spuma tare sau mai bine spus am incercat sa le bat spuma pentru-ca asa cum am mai spus mie niciodata nu-mi ies asa spuma incat sa intorc castronul si sa nu cada. Mi-a iesit ceva semi-spuma, nici in caruta nici in teleguta cum se spune, asta a fost si motivul pentru care am asteptat intai sa se coaca blatul sa vad ce grozavie imi iese.Am adaugat apoi zaharul si am mixat. "Galbenusurile le-am amestecat cu uleiul si esenta de rom si apoi le-am pus peste albusuri amestecand continuu. Faina am amestecat-o cu cacao si praful de copt si le-am pus cate putin peste spuma de albusuri, mixand intre timp"(am citat). Am pus totul in tava si am dat la cuptor intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Bineinteles ca blatul s-a ars putin pe margini si nici n-a crescut suficient (din cauza ca tava era prea mare pentru o compozitie din 6 oua, spune mama mea. Asa o fi?? )cat sa fie taiat in doua.  Am lasat blatul la racit, dupa care l-am taiat in doua dar in grosime ci pe lungime.
Eiii, si daca tot am avut ceva blat, m-am apucat de crema. Am pus zaharul la topit intr-un vas care la randul lui a fost pus in alt vas cu apa (bain marie) . Cand s-a topit untul aproape pe trei sferturi, am adaugat zaharul si am inceput operatiunea "frecarea". SI am frecat nene cu o lingura de lemn pana mi-au iesit ochii si am facut un brand mai ceva decat al lui Arnold. Dar mi-a iesit o crema spumoasa, moamaaaa, de -mi venea sa o mananc cu lingura. Am adaugat cacaoa si esenta de rom, am amestecat bine si am dat la rece. Eu nu am mai pus si galbenusurile crude, intrucat i-am dat si mandrei mele prajitura.
Siropul, a fost cel clasic: am fiert apa cu zahar, am adaugat senta de rom si plicul de capuccino si gata.
Pentru glazura am topit ciocolata cu frisca si am turnat peste prajitura asamblata.
Asamblarea s-a facut in cativa pasi simpli: am pus jumatate de blat intr-o tava un pic mai inalta (tava pe fundul carea am pus o folie, sa mi fie usor la scos prajitura si la taiat) si l-am insiropat bine. Am adaugat crema si apoi cealalta jumatate de blat tot la fel de bine insiropata. Am turnat glazura si am dat la frigider. 

Dupa o noapte de stat la frigider (in cazul prajiturii) si aproape nedormita de pofta (in cazul meu) am savurat o portie de ...AMANDINA. Ce pot sa mai spun???? Doar atat: se merita asteptarea !!!!!



4 comentarii:

truedelights spunea...

Nu am mai mancat de mult amandine!! Ce bine arata si ce pofta mi-ai facut! :)

Monya spunea...

multumesc (si pt vizita si pentru aprecieri)

stefy spunea...

nu sunt mare amatoare de praji cu ciocolata, dar cu amandinele astea mi-ai dat gata...:Parata tare bine!!

Monya spunea...

multumesc !!!! eu ...mandra :D