Dulceata /gem de mere salbatice (padurete)


Desi sezonul de toamna, de pregatit camara, a trecut de ceva vreme si acum suntem in plina iarna, la Provocarea secreta de decembrie 2014, Lacramioara, stapana aromelor in bucatarie si gazda provocarii m-a trimis sa rasfoiesc blogul Adelei, de unde am ales o delicioasa dulceata de mere. Din mai multe motive:
  • arata apetisant,
  • din camara mea lipsea asa ceva,
  • am mere din belsug, din gradina,
  • in plus, in timpul unei drumetii am gasit un copac plin cu mere salbatice (padurete cum le spun eu) si am cules o sacosa plina ochi, iar acum a venit timpul sa le valorific.

Ingrediente:
1 kg mere + 1 kg mere padurete,
250 gr zahar, 
2 lamai.


Preparare:

Curatam merele de coaja si seminte si le taiem cubulete mici. La cele de gradina mai e cum mai e, dar cand vine randul merelor padurete sa te tii nenica. Mici si chinuitoare. Sadism in toata regula a fost sa curat 1 kg.

Le stropim cu zeama de lamaie si presaram zaharul deasupra. 

Le punem jumatate de ora deoparte sa lase suc delicios, dupa care le punem intr-un vas cu fundul mai gros  (de preferat de tuci) si le dam la cuptor pentru 2-3 ore (pana scade lichidul la consistenta dorita). Din cand in cand invartim in vas pentru a nu se lipi. 

Atentie insa, sa nu le scadeti prea tare, pentru-ca atunci cand se raceste dulceata se mai intareste.

Punem dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, infileta capacul si le ascundem cu gura n jos sub cateva paturi. Vor ramane acolo pana se racesc omplet, apoi le etichetam si le randuim in camara. 




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Bulete de branza

Coniac de cafea (de casa)

Cascaval de casa, dupa reteta mamei, sub supravegherea mamei