Desi sezonul de toamna, de pregatit camara, a trecut de ceva vreme si acum suntem in plina iarna, la Provocarea secreta de decembrie 2014, Lacramioara, stapana aromelor in bucatarie si gazda provocarii m-a trimis sa rasfoiesc blogul Adelei, de unde am ales o delicioasa dulceata de mere. Din mai multe motive:
- arata apetisant,
- din camara mea lipsea asa ceva,
- am mere din belsug, din gradina,
- in plus, in timpul unei drumetii am gasit un copac plin cu mere salbatice (padurete cum le spun eu) si am cules o sacosa plina ochi, iar acum a venit timpul sa le valorific.
1 kg mere + 1 kg mere padurete,
250 gr zahar,
Preparare:
Curatam merele de coaja si seminte si le taiem cubulete mici. La cele de gradina mai e cum mai e, dar cand vine randul merelor padurete sa te tii nenica. Mici si chinuitoare. Sadism in toata regula a fost sa curat 1 kg.
Le stropim cu zeama de lamaie si presaram zaharul deasupra.
Le punem jumatate de ora deoparte sa lase suc delicios, dupa care le punem intr-un vas cu fundul mai gros (de preferat de tuci) si le dam la cuptor pentru 2-3 ore (pana scade lichidul la consistenta dorita). Din cand in cand invartim in vas pentru a nu se lipi.
Atentie insa, sa nu le scadeti prea tare, pentru-ca atunci cand se raceste dulceata se mai intareste.
Punem dulceata fierbinte in borcanele sterilizate, infileta capacul si le ascundem cu gura n jos sub cateva paturi. Vor ramane acolo pana se racesc omplet, apoi le etichetam si le randuim in camara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu